Πάμε καλά, αλλά…

Μηνύματα Αναστασιάδη-Ντράγκι κατά το ψεσινό δείπνοΣήμερα η συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Κύπρο, κατά την οποία θα συμφωνηθούν και θα ανακοινωθούν οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της ΕυρωζώνηςΥπό τη βαριά σκιά των αντιδράσεων της πλειοψηφίας των κομμάτων, τα οποία δεν παρέστησαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

(ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ως ένδειξη της αντίθεσής τους στις πολιτικές της ΕΚΤ, που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή, αλλά και της μεγάλης παγκύπριας εκδήλωσης κατά της λιτότητας, συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο της ΕΚΤ στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου θα συμφωνηθούν και θα ανακοινωθούν από τον Μάριο Ντράγκι οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα αρχίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαρτίου.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι χώρες της Ευρωζώνης που δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω της μη εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεών τους. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα Ντράγκι προβλέπει αγορές, από την ΕΚΤ, ομολόγων της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 45 δισεκατομμύρια θα αφορούν αγορές κρατικών τίτλων μεσοσταθμικής διάρκειας περίπου 7,5 ετών. Οι αγορές θα γίνουν με δημοπρασίες στις οποίες κατά τη σημερινή συνεδρία της ΕΚΤ θα ορισθεί το ύψος, η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράσει η κάθε Κεντρική Τράπεζα, εκτός από τις τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου.Τετ-α-τετ Αναστασιάδη-ΝτράγκιΧθες, πάντως, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος η πορεία του κυπριακού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ειδικότερα το θέμα των εκποιήσεων, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και έξι μήνες, καθώς επίσης και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως έχει λεχθεί, για συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα, χρειάζεται θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να γίνει, αφού η τελευταία θετική αξιολόγηση που έλαβε η Κύπρος ήταν την Άνοιξη του 2014.

Συνεπώς, η Κύπρος μπορεί να συμμετάσχει εάν και όταν υπάρξει νέα θετική αξιολόγηση. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να εξέφρασε προς τον Μάριο Ντράγκι την εκτίμηση ότι η πέμπτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, κάτι που θα φέρει εκ νέου εντός τροχιάς το κυπριακό μνημόνιο, επιτρέποντας έτσι στην Κύπρο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αξίζει δε να αναφερθεί πως αν η Κύπρος εκπληρώσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.«Πληρώνουμε και δικά σας λάθη»Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ακολούθησε δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ. Από το δείπνο απουσίαζαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και ΑΚΕΛ εκπροσωπήθηκαν από ηγετικά τους στελέχη ένεκα κωλύματος των ηγετών τους.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και συγκεκριμένα στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς μία πραγματική Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, με τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και την ανάληψη της κεντρικής εποπτείας όλων των μεγάλων τραπεζών στην Ευρωζώνη από την ΕΚΤ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υποστηρίζουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ΕΕ.

Στο τέλος της ημέρας, η Κύπρος έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα, όχι μόνο από τις λανθασμένες πολιτικές του δικού μας τραπεζικού τομέα και της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και από τις αδυναμίες της οικονομικής διακυβέρνησης και εποπτείας της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να πάρουμε τολμηρά και επώδυνα μέτρα για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της οικονομίας μας μετά τα γεγονότα του 2013».Απτά αποτελέσματα από το πρόγραμμαΣύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, η εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης και εξυγίανσης έχει φέρει ήδη απτά και θετικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας τις θετικές αξιολογήσεις που πήρε η κυπριακή οικονομία. «Η μακρά ύφεση φαίνεται να έφτασε στο τέλος της και αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος», τόνισε μεταξύ άλλων και υπέδειξε ότι έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημείωσε ακόμη ότι η συνολική αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα υποδεικνύει ότι δεν θα χρειαστεί άλλο δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. «Αυτό οφείλεται τα μέγιστα στο υψηλό επίπεδο ξένων επενδύσεων», τόνισε. Αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης και την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, κάτι που στέλλει, όπως είπε, «ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία μας».Συνεχίζουμε την προσπάθειαΑναφερόμενος στον νόμο για τις εκποιήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναμένεται να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς μεγάλους δανειολήπτες, ούτως ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και σημείωσε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες, που έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που έχουν ως επίκεντρο τις επενδύσεις, έτσι ώστε να τεθούν τα θεμέλια για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και επαίνεσε τον καταλυτικό, όπως είπε, ρόλο που διαδραματίζει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ στη λήψη αυτών των «ριζοσπαστικών και τολμηρών αποφάσεων για το ευρωσύστημα».

Ανέφερε ακόμη ότι «σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις με την ίδια αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» και εξέφρασε αισιοδοξία ότι «σύντομα θα παράσχουμε αυτά που αναμένονται από εμάς. Όραμά μας είναι να μεταμορφώσουμε την Κύπρο, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πλήρως οι δυνατότητες της οικονομίας της», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως «στο τέλος θα βγούμε ισχυρότεροι και σοφότεροι από αυτή την κρίση».Μαστίγιο και καρότο από Ντράγκι σε ΚύπροΣΤΗΝ αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το Μνημόνιο πριν από την αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία του 2016, γεγονός που αποκάλεσε «αξιοσημείωτο». Προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, καθώς η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα. «Χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», διεμήνυσε και έκανε αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος.

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συμβολή που θα έχει στη διοχέτευση ρευστότητας στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, λέγοντας ότι το υψηλό επίπεδο ανεργίας δημιουργεί εύφορο έδαφος για ανάπτυξη λαϊκιστικών κινημάτων που ζητούν έξοδο από το ευρώ. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι σημαντικό τα κράτη να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους δέσμευση στο ευρώ», υπέδειξε. Τόνισε, παράλληλα, ότι για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες για την Ευρωζώνη πρέπει η Ευρώπη να επιστρέψει στην απασχόληση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μίλησε επίσης για την ανάγκη τα κράτη της Ευρώπης να μοιραστούν ακόμα περισσότερο την κυριαρχία τους.Γιατί δεν πήγαν τα κόμματα και τι είπαν για ΝτράγκιΤΟ χθεσινό δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη προς το Συμβούλιο της ΕΚΤ έγινε στη σκιά της διαμαρτυρίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία σε μια προσπάθεια να καταδείξουν τις ευθύνες, από πλευράς ΕΚΤ, για την κατάρρευση της οικονομίας της Κύπρου δεν παρέστησαν σ’ αυτό, ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και ΑΚΕΛ στο δείπνο συμμετείχαν στελέχη των κομμάτων, λόγω κωλύματος των ηγετών τους, όπως ήδη ελέχθη. Πάντως, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην συμμετάσχει στο ψεσινό δείπνο έκανε λόγο για τις τεράστιες ευθύνες από πλευράς ΕΚΤ, τονίζοντας πως η κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις εργασίες της Τράπεζας, ώστε να διεκδικήσει χαλάρωση των προϋποθέσεων από το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε δικές του δηλώσεις τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στην Κύπρο, για να θέσει ενώπιόν του αλλά και ενώπιον των υπόλοιπων συνέδρων τις δικές τους ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική ύφεση, ενώ επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο δάνειο. Τέλος, η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου τόνισε πως «μετά το κούρεμα των καταθέσεων, που ήταν στην ουσία μία πρωτοφανής ληστεία, ο κ. Ντράγκι δεν θα έπρεπε να τυγχάνει υποδοχής μετά "βαΐων και κλάδων" κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο», τονίζοντας την ανάγκη να σταλεί το μήνυμα στην ΕΚΤ ότι φτάνει η λιτότητα και τα πειράματα.ΣΕ ΑΥΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑΟγκώδης εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της λιτότηταςΧιλιάδες κόσμου απ’ όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το Συνεδριακό Κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΚΤ, για να απαιτήσουν μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί» και σε αυτήν συμμετείχαν οι ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, ΕΚΥΣΥ, ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνημα Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, Κίνημα Πολιτισμού, Κίνημα κατά των Εκποιήσεων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της Τρόικας και των πολιτικών λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Φτάνει πια», «Save the people», «Citizens against corruption», «The Nazis are back», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.Το υπόμνημαΣτο πλαίσιο της εκδήλωσης επιδόθηκε υπόμνημα στη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο οι διαδηλωτές υποδεικνύουν ότι τα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, περικοπών και συρρίκνωσης της κοινωνικής πολιτικής και οι πολιτικές που σχεδίασαν και σχεδιάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και οι μειώσεις στους μισθούς, κάθε άλλο παρά οδήγησαν στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. «Το αντίθετο έχει συμβεί, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο μαρασμού και ύφεσης, η ανεργία ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και η φτώχια αυξάνεται δραματικά», προσθέτουν.

Το υπόμνημα αναφέρεται και στα αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν επηρεάσει τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, κάνοντας ειδική μνεία στη μείωση του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη μείωση σε ολόκληρη την Ευρώπη στην απασχόληση, την αυξητική τάση μετανάστευσης των νέων, στη μείωση των μισθών, στους 240.000 ανθρώπους που ζουν σε κίνδυνο φτώχιας και τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους. Και απαιτούν από την ΕΚΤ πολιτική ανάπτυξης και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, τερματισμό της μείωσης των κονδυλίων για κοινωνική πολιτική και του ξηλώματος του κοινωνικού κράτους, άμεση εκπόνηση προγραμμάτων που να αντιμετωπίζουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, διαφάνεια και εκδημοκρατισμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.Ποιοι συμμετείχανΧαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωποι των διοργανωτριών οργανώσεων, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αντιπροσωπία του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αντιπροσωπία της Συμμαχίας Πολιτών, Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων.Επιστολή παλαιών μετόχων ΤΚ σε Μάριο ΝτράγκιΜε αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της ΕΚΤ στην Κύπρο, ο Σύνδεσμος Παλαιών Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, σε ανοικτή επιστολή του προς τον κ. Ντράγκι, αναφέρεται στις συνολικές απώλειες 4,2 δις για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων (psi), το «αδικαιολόγητο» ύψος του ELA των €9,5 δις που παραχωρήθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο διοχετεύθηκε σε εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, καθώς και στην απώλεια €3,4 δις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος λόγω της πώλησης των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα.

«Υιοθετήσατε μια μέθοδο που επέφερε τεράστιες ζημιές στην Κύπρο για την προστασία της Ευρωζώνης και σώσατε μια αδύναμη τράπεζα στην Ελλάδα», αναφέρει ο Σύνδεσμος και συνεχίζει: «Ολόκληρη η Κύπρος έχει υποφέρει από τις αποφάσεις σας. Κατ’ ακρίβεια, έχετε καταστρέψει την οικονομία της Κύπρου, χρησιμοποιώντας λανθασμένα επιχειρήματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος, την ώρα που (αυτό) σε ορισμένες από τις χώρες σας ανθίζει», προσθέτει.

Σύμφωνα με την επιστολή, μεταξύ των θυμάτων είναι οι 88.000 παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου. Σημειώνεται ακόμη ότι η Τράπεζα Κύπρου, με βάση και τις δηλώσεις του τέως Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη, ήταν βιώσιμη και ως εκ τούτου οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα έπρεπε να εξοντωθούν και ούτε θα έπρεπε να επιβληθεί κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων. «Σας καλούμε σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης και καλής θέλησης να εξετάσετε τρόπους μετριασμού των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε δικαιοσύνη και να μεταχειριστείτε με ίσο τρόπο τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα κράτη, τότε θα πρέπει να αφήσετε άλλους να σας διαδεχθούν, προκειμένου να αποφύγετε τακτικά δημοσιεύματα για τις λανθασμένες πρακτικές που εκθέτουν τόσο την ΕΚΤ όσο και εσάς», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Keywords
παμε, λαικη τραπεζα, ΕΚΤ, κυπρος, τραπεζες, ελλαδα, εκκρεμότητα, συμμετοχή, τροικα, νέα, μνημονιο, ευρωκο, ακελ, οφείλεται, εδεκ, κουρεμα, πεο, δεοκ, οελμεκ, εκα, ποπ, ποπο, διαδηλωσεις, people, αεπ, δηκο, δις, psi, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, ελενη, χωρες, το θεμα, αεπ, θεμα, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υφεση, υψος, ωρα, αγροτικη, αισιοδοξια, ακελ, αξιζει, ανεργια, ανοιξη, αμφιβολιες, απωλεια, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δανειο, δεοκ, δευτερα, διευθυνση, δηκο, δημοσιο, δηλωσεις, δις, εγινε, εδαφος, εδεκ, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκα, εκκινηση, εκκρεμότητα, εκτιμηση, εξι, επενδυσεις, επρεπε, ετων, ευρωπη, ιδια, ειδος, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λευκωσια, ληψη, λογο, μηνες, μειωση, μνεια, μπορειτε, νικο, ξεπλυμα χρηματος, οελμεκ, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, πεμπτη, πεο, ποπ, προβληματα, ποπο, ρολο, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, συμμετοχή, συνθηματα, ταση, τεως, ευρωκο, φτανει, χρημα, χρονος, αγορες, βηματα, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, ιδιαιτερα, ομαδες, οργανα, πληροφοριες, τραπεζα, θεσεις, θετικα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα