Πάγωσαν την περιουσία του «βασιλιά» των free ports

Δικαστήριο στη Σιγκαπούρη διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ελβετού επιχειρηματία, που κατέχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αποθήκευσης και αποστολής έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Η προσωρινή δικαστική απόφαση απαγορεύει στον Yves Bouvier, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία μεταφοράς έργων τέχνης Natural Le Coultre με βάση την Ελβετία, την εκχώρηση προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών, σε εταιρείες που κατέχει,

αξίας μέχρι $500 εκατομμυρίων.

Ο Bouvier είχε συνελήφθη πρόσφατα στο Μονακό ως ύποπτος χειραγώγησης των τιμών κατά την πώληση έργων τέχνης. Ο Ελβετός επιχειρηματίας φέρεται να πούλησε δεκάδες έργα των Πικάσο, Μοντιλιάνι, Γκωγκέν, Ντεγκά και Λεονάρντο ντα Βίντσι σε υπερτιμημένες τιμές ή με πλαστά έγγραφα. Θύματα της απάτης είναι βαθύπλουτοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev.

Ο Yves Bouvier είναι, μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτης των freeports της Σιγκαπούρης, της Γενεύης και του Λουξεμβούργου και θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης. Μέσω της Natural Le Coultre, είναι ο μεγαλύτερος χειριστής έργων τέχνης στη Γενεύη με σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 22.000 τ.μ., που προσφέρουν υπηρεσίες αποθήκευσης, μεταφοράς, καθώς και ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες ή και καθόλου φορολογία. Δημοσιεύματα αναφέρονται σε αποθήκες φύλαξης έργων τέχνης αξίας $100 δις, μπροστά στα μάτια της Εφορίας.

Ο «βασιλιάς» των free ports, όπως τον έχουν αποκαλέσει τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μπλεγμένος σε παρόμοιο νομικό σκάνδαλο το 2008, αφού ήταν μέλος ομάδας που παρέσυρε ηλικιωμένη συλλέκτρια να πουλήσει έργο τέχνης του ρωσικής καταγωγής Γάλλου καλλιτέχνη Chaim Soutine. Αγωγή η οποία είχε κατατεθεί από τους κληρονόμους της ηλικιωμένης Καναδέζας Lorette Jolles Shefner, υποστήριζε ότι η συλλέκτρια παραπλανήθηκε στην πώληση του γνωστού πίνακα «Piece of Beef του Soutine», για $1 εκ. το 2004, από δύο εμπειρογνώμονες τέχνης που λίγους μήνες αργότερα το πούλησαν, σχεδόν στη διπλάσια τιμή, στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης στην Ουάσιγκτον-ΗΠΑ. Δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι ο Bouvier δρούσε από κοινού με τους εν λόγω εμπειρογνώμονες.

Στον κόσμο των διαπραγματευτών έργων τέχνης και των μεγάλων αγοραστών, όπου οι εμπιστευτικές πληροφορίες είναι η ουσία του παιχνιδιού, η περίπτωση Bouvier ανατρέπει τους όρους, αφού τοποθετεί τους συλλέκτες εναντίον των διαπραγματευτών και φέρνει στο προσκήνιο συγκρούσεις συμφερόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα