Παγκύπρια στάση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε μονόωρη παγκύπρια στάση εργασίας κατέρχεται στις 27 Απριλίου, από τις 11:00 μέχρι τις 12:00, όλο το προσωπικό των Δήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Μέγαρο ΣΕΚ από τους Γενικούς Γραμματείς της ΟΗΟ-ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Ανδρέα Ηλία και Αντώνη Νεοφύτου

αντίστοιχα, οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι θέσεις τους περιέχονται σε επιστολή που στάλθηκε σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Πρόσθεσαν ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με την Ένωση Δήμων και με τα κόμματα προκειμένου να μην χαθεί και πάλι μία ευκαιρία σε σχέση με την προώθηση της μεταρρύθμισης, καθώς και συναντήσεις με την Κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί η αποκοπή της κρατικής χορηγίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, “η δραστική αποκοπή της κρατικής χορηγίας που φτάνει το 40% και η μείωση των εσόδων λόγω της οικονομικής κρίσης οδήγησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε δεινή κατάσταση”.

“Τα συνολικά χρέη των Δήμων ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν οφειλές 144 εκ. ευρώ στα Ταμεία Σύνταξης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους μειώθηκαν πέραν του 15%. Υποβαθμίστηκε η προσφορά υπηρεσιών σε θέματα καθαριότητας, περιβάλλοντος, συντήρησης δρόμων κ.λπ. Η δε δυνατότητα για έργα ανάπτυξης έχει εκμηδενιστεί. Η κοινωνική πολιτική και η προσφορά μέσω των πολυδύναμων κέντρων και των ιδρυμάτων δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Με την κρίση και την παγοποίηση των θέσεων έμειναν κενές θέσεις νευραλγικής σημασίας και δημιουργήθηκαν τεράστια λειτουργικά προβλήματα”, είπε.

Σημείωσε ότι “μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι νέοι Δήμοι έμειναν κυριολεκτικά απογυμνωμένοι” και “αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η προσφυγή στην αγορά υπηρεσιών και παράνομης πίστωσης εργασίας”.

Είπε, επίσης, ότι “οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η παρατεταμένη συζήτηση που ακολούθησε προβλήθηκε ως δικαιολογία για τη μη αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων”.

“Ως συνδικαλιστικό κίνημα, αναπτύξαμε πρωτοβουλίες και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για συνέργειες μεταξύ δήμων και τον δανεισμό εργαζομένων από τον ένα δήμο σε άλλο. Όλα αυτά, όμως, θα έπρεπε να γίνουν από τους αρμόδιους συγκροτημένα. Είναι για αυτούς τους λόγους που αποφασίσαμε να πάρουμε μέτρα για να ευαισθητοποιήσουμε την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς προς αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και άλλων προβλημάτων, αλλά και για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από τους κινδύνους και να διαφυλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “την ίδια ώρα καλούμε την Ένωση Δήμων και τους εκλελεγμένους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας γιατί είναι κοινή η αντίληψη και κοινές οι ανησυχίες μας σε ό,τι αφορά το ρόλο και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Ο κ. Ηλία επεσήμανε ότι “τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπαρκτά, μας προβληματίζουν, μας ανησυχούν, και σίγουρα θα πρέπει να δρομολογηθούν διεργασίες και δράσεις επίλυσής τους”.

Όπως είπε, “όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους”.

Σημείωσε ότι η πρώτη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. “Θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η Βουλή οφείλει, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να δει επιτέλους το νομοσχέδιο ή τα νομοσχέδια που είναι ενώπιον της προκειμένου να προωθηθεί. Έχουν γίνει δύο μελέτες, τα πορίσματα είναι ενώπιον μας, η λογική επιβάλλει για το καλό της τοπικής κοινωνίας να προχωρήσει η μεταρρύθμιση”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στη δεύτερη πρόκληση, είπε ότι “η Κυβέρνηση οφείλει να δει τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, τα οποία είναι υπαρκτά και έχουν αντίκτυπο στην προσφερόμενη υπηρεσία προς τους δημότες, αλλά και στην ποιότητα της, κι έχουν αντίκτυπο και στους εργαζόμενους”, προσθέτοντας ότι “η οικονομική γέφυρα μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα πρέπει να διασφαλιστεί από πλευράς Κυβέρνησης”.

Η τρίτη πρόκληση, είπε, είναι “οι συνέργειες και οι συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών”. Όπως είπε, “επιτέλους η Ένωση Δήμων και οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ξεφύγουν από τις σπασμωδικές ενέργειες που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα και να προχωρήσουν στις διαδημοτικές συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες”.

“Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί θυσίες από το ίδιο το μνημόνιο, έχουν δεχθεί πρόσθετες αποκοπές και περιορισμούς των ωφελημάτων τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι Δήμοι, παρά ταύτα τα θέματα είναι εκεί, χωρίς επίλυση. Οι δημότες, από τη στιγμή που είναι συνεπείς με την καταβολή των τελών τους, δικαιούνται και πρέπει να απαιτούν να έχουν την απαραίτητη προσφερόμενη υπηρεσία στο χρόνο που πρέπει και στην ποιότητα που πρέπει”, είπε.

Ο κ. Ηλία επεσήμανε ότι “δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε άλλη πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση και τη Βουλή για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν προς τις τοπικές κοινωνίες”.

“Αναμένουμε και θα απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλους τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαφορετικά προειδοποιούμε τους δημότες ότι θα έχουν επιπτώσεις στα θέματα της τοπικής διακυβέρνησης, η οποία θα αγγίξει δυστυχώς την καθημερινότητά τους, όχι από ενέργειες των εργαζομένων, αλλά από αδράνεια και ελλειμματικές δράσεις της συντεταγμένης πολιτείας και της Ένωσης Δήμων”, σημείωσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα κι επηρεάζουν τους δημότες, επηρεάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, κι επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν Δήμοι που έχουν τέτοια προβλήματα που πιθανόν να οδηγηθούν σε στάση πληρωμών, οπότε οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και στους πολίτες και στους εργαζόμενους, και για αυτό το λόγο θα αξιολογήσουμε την αντίδραση της Κυβέρνησης και της πολιτείας και ανάλογα θα αποφασίσουμε αν θα πάρουμε και άλλα μέτρα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα