Παγκράτιος Μερακλής: Πώς σχολιάζει τα σκάνδαλα της Μονής Αββακούμ

Τ’ όνομά του είδε αρκετές φορές το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 27 χρόνια.

Ο Παγκράτιος Μερακλής είναι ένας ιερωμένος ο οποίος μετά από μια δοκιμασία ετών, επανήλθε στους κόλπους της Εκκλησίας όταν στις 13 του περασμένου Ιούλη η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την μερική άρση της αργίας του.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό/Πρωτοσέλιδο: Μοναχός Μ.Αββακούμ δέρνει γυναίκα με ζωνάρι- ΒΙΝΤΕΟ

Υπενθυμίζεται ότι το 1998, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να θέσει σε απ’ αόριστον αργία τον Αρχιμανδρίτη

Παγκράτιο, με την αιτιολογία ότι ήταν φορέας του AIDS.Κατά καιρούς είχε εγερθεί το θέμα της αποκατάστασής του, αλλά το έδαφος κρίθηκε πιο πρόσφορο μετά την εκλογή του νυν Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Δείτε εδώ το χρονικό της υπόθεσης που είχε συνταράξει την Κύπρο.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο Παγκράτιος Μερακλής για τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφερε ότι «αυτά δεν πρέπει να μας απομακρύνουν από την εκκλησία αλλά να μας φέρνουν περισσότερο στους κόλπους της Εκκλησίας διότι η εκκλησία είναι ένας θεανθρώπινος οργανισμός που έχει και το ανθρώπινο στοιχείο και το θείο».

Για την συγκεκριμένη περίπτωση ανέφερε ότι δεν είχε κάτι υπόψη του «εμείς προσευχόμαστε όπως προσεύχονται οι Άγιοι πατέρες για να παύσουν τα σκάνδαλα των εκκλησιών. Πρέπει πάντοτε πάνω από το ανθρώπινο να επικρατεί το θείο, από την στιγμή που αφήνουμε το ανθρώπινο να υπερβεί του θείου θα κάνουμε λάθος. Πρέπει πάντοτε να επικρατεί και να πρυτανεύει ο λόγος του Ευαγγελίου. Από την στιγμή που ξεφεύγουμε από τον λόγο του Ευαγγελίου θα κάνουμε λάθη».

Ερωτηθείς αν η Εκκλησία το χειρίζεται σωστά είπε ότι θα φανεί στην πορεία αν θα το διαχειριστεί σωστά ή αν θα κάνει ατοπήματα από ανθρώπινης πλευράς.

«Και σε άλλες περιπτώσεις έχουμε σκάνδαλα αλλά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, τα διαχειριζόμαστε σιωπηλά και αθόρυβα για να μην σκανδαλίζουμε τον περιούσιο λαό του Θεού» είπε ο Παγκράτιος.

Συμπλήρωσε ότι είναι λογικό να έχει πειρασμούς ένας μοναχός αλλά όπως διευκρίνισε πάντα πρέπει να επικαλούμαστε τη χάρη και το έλεος του Θεού για να υπερβούμε και να ενωθούμε με το θείο.

Κλείνοντας είπε ότι στο παρελθόν επισκέφθηκε μια φορά την Μονή του Οσίου Αβακούμ στο Φτερικούδι. «Εμένα μου συμπεριφέρθηκα πολύ καλά».

Μιλώντας στον Άλφα Κύπρου και στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Παγκράτιος Μερακλής ερωτήθηκε για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν κλήρο και λαό τις τελευταίες μέρες.

«Το κάθε εικόνισμα και ο κάθε σταυρός είναι σημεία αγιότητας. Αν υπάρχουν καταχρήσεις αυτών έρχεται η εκκλησία να βάλει κανόνες και να βάλει κάποια πράγματα στην ορθή τους βάση. Στον λόγο του Ευαγγελίου.

Να μην υπερβαίνουμε το Θείο. Να καθηλώνουμε τη σάρκα και πάντα να επικρατεί το Θείο, ο λόγος του Ευαγγελίου. Να μην υπερκαλύπτουμε τον λόγο του ευαγγελίου με τα ανθρώπινα. Πρέπει να επικρατεί και να επιβάλλεται το άγιο πνεύμα και όχι το κοσμικό πνεύμα», είπε μεταξύ άλλων.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν περιποιούν τιμή όλα αυτά ούτε σε κλήρο ούτε σε  λαό. Δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο όλα αυτά. Όταν οι πράξεις ενός κληρικού δεν συμβαδίζουν με τον λόγο του Ευαγγελίου να μην τους μιμούμαστε…».

Ερωτηθείς αν τον προσέγγισε κόσμος αυτές τις μέρες, είπε πως εκφράζεται απογοήτευση αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. «Τα εμπόδια θα υπάρχουν, ο σατανάς θα βρίσκει συνέχεια εμπόδια να μας βάζει.. πρέπει να τα υπερβαίνουμε. Καμιά φορά ο σατανάς ενοχλεί περισσότερο εμάς τους κληρικούς. Αν περιπέσει ένας λαϊκός δεν θα έχει τόσο αντίκτυπο, αν πέσει ένας κληρικός θα έχει περισσότερο αντίκτυπο.

Σε ορισμένα σημεία εκτρεπόμαστε, το λέω συχνά.

…θα επέμβει η Χάρη του Θεού. Ίσως ο Θεός επιτρέπει αυτά τα σκάνδαλα για να μας εξαγιάσει περισσότερο, να μας φέρει σε περισσότερο αγιασμό και να μας φέρει πιο κοντά στην Εκκλησία. Μπορεί να λεγόμαστε πιστοί αλλά να είμαστε χλιαροί, να μην είμαστε θερμοί. Να πηγαίνουμε προσκύνημα για παράδειγμα γιατί πάνε κι άλλοι..».

Keywords
Τυχαία Θέματα