Πάφος:Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους 13 πεσόντες στο Μαρί

Τελέστηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια μνημείου που δημιούργησε ο Δήμος Γεροσκήπου εις μνήμην των δεκατριών ατόμων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στο Μαρί.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, ανέφερε πως “μαζευτήκαμε για να αποδώσουμε τα πρέποντα στο χώρο αυτό που επέλεξε ο Δήμος Γεροσκήπου για την ανέγερση του μνημείου τιμής στους 13 ήρωες του Μαρί”, σημειώνοντας πως

"δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά γονείς να θρηνήσουν τα παιδιά τους, παιδιά να χάσουν τον πατέρα τους, γυναίκες να στερηθούν τον σύντροφο τους τόσο άδικα".

Είπε ακόμη πως δεν πρέπει να σημειωθεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία "από κρατική αμέλεια και πολιτειακή επιπολαιότητα πέραν των πολιτειακών ευθυνών”. Συγκεντρωθήκαμε, συνέχισε, για να τιμήσουμε τους ήρωες που εκείνο το πρωινό του μαύρου Ιουλίου του 2011 ξεκινούσαν για μια αποστολή χωρίς γυρισμό και για μια αποστολή προς την αθανασία.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η πρωτοβουλία του Δήμου Γεροσκήπου να τιμήσει με αυτό το θαυμάσιο και διαχρονικό τρόπο τους 13 αδικοχαμένους στο Μαρί, τιμά τον ίδιο τον Δήμο, τον Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους, τους Γεροκηπιώτες αλλά και τον καθένα που συνέβαλε στην ιδέα και στη δημιουργία του εξαίρετου αυτού μνημείου.

Πρόκειται, συνέχισε, για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει την ευαισθησία των ανθρώπων που ξέρουν να τιμούν εκείνους που την αξίζουν. Ο κ. Δημητριάδης απολογήθηκε εκ μέρους της Πολιτείας για όλα αυτά που έπρεπε να πράξει και δεν έπραξε, όπως είπε.

Ανέφερε πως "το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων και την ίδια την κοινωνία δεν περιορίζεται στην ανάληψη της ευθύνης και την ανταπόδοση τιμών προς τους ήρωες και φροντίδας προς τους συγγενείς τους".

Το χρέος μας, συνέχισε, επεκτείνεται κυρίως στην αντιμετώπιση όλων εκείνων που οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία και στην υπόσχεση ότι θα πράττουμε ότι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας.

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης αλλά και βαθιάς περισυλλογής η οποία, όπως είπε, μας υποχρεώνει όλους να αναλογιστούμε με σεβασμό την αξία της θυσίας αυτών των ηρώων, αναγνωρίζοντας το μέγεθος αλλά και την αξία της προσφοράς τους.

Ο Δήμος Γεροσκήπου, σημείωσε, ανέγειρε αυτό το σεμνό μνημείο για να διατηρήσει άσβεστη τη θύμησή τους και να μην λησμονηθεί η θυσία τους.

Πρόσθεσε πως τίποτε δεν μπορεί να αναπληρώσει την φυσική παρουσία των ανθρώπων αυτών και τίποτε δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Ανέφερε πως οι οικογένειες των θυμάτων του Μαρί δικαιωματικά μπορούν να αισθάνονται υπερήφανες για το ήθος και το φρόνημα που επέδειξαν οι δικοί τους άνθρωποι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα