Πάφος: Μελετάται η δημιουργία αγκυροβολίων σε Λατσί και Πάφο

Τεχνοοικονομική μελέτη για τη δημιουργία αγκυροβολίων στην Πάφο και στο Λατσί διενεργείται από διεθνή οίκο με ανάθεση από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, μετά από απόφαση που λήφθηκε όταν επισκέφτηκε ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων το Επιμελητήριο Πάφου πριν περίπου ένα μήνα, εξουσιοδοτώντας σχετικά το Επιμελητήριο.

Σκοπός της μελέτης είναι να προσδιορίσει τη βιωσιμότητα των σκοπούμενων αγκυροβολίων.

O Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης εξήγησε πως το Υπουργείο συμβάλλει στο κόστος της μελέτης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε πως οι όροι εντολής της μελέτης προνοούν λεπτομερή αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρων, αλλά ειδικότερα της αγοράς στη Μεσόγειο που ενδεχόμενα θα επηρεάζει τα αγκυροβόλια της Πάφου και του Λατσιού.

Περαιτέρω, είπε ο κ. Δημητριάδης, όροι εντολής της εκπόνησης της μελέτης είναι σε περίπτωση που το έργο, το ένα ή το άλλο ή και τα δύο μαζί δεν είναι οικονομικά βιώσιμα τότε οι μελετητές σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα προσδιορίσουν τα κίνητρα που θα πρέπει να δώσει το Κράτος προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε τα έργα να καταστούν οικονομικά βιώσιμα και να μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να τα προωθήσει.

Ήδη, συνέχισε,το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου κατακύρωσε την προσφορά εκπόνησης της μελέτης στη διεθνούς φήμης εταιρεία "DELLOITE".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημητριάδης είπε πως επειδή επιθυμία του ΕΒΕ είναι να περιλαμβάνει η μελέτη και μια λεπτομερή μελέτη αγοράς.

Πρόσθεσε πως ως ΕΒΕ “βρισκόμαστε σε επαφή με εταιρείες κρουαζιερόπλοιων τις οποίες φέρνουμε σε επαφή με την εταιρεία εκπόνησης των μελετών, ώστε να ληφθούν υπόψη και οι συγκεκριμένοι παράγοντες της αγοράς” , διευκρινίζοντας πως δεν συμμετέχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στην εκπόνηση της μελέτης, απλώς δίνουν πληροφόρηση προς τους μελετητές.

Επεσήμανε τέλος πως η ανάπτυξη αφορά κρουαζιερόπλοια και όχι μικρά πλοιάρια.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη την οποία έχει αναλάβει η εταιρεία DELLOITE" με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου και εξουσιοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης συμπλήρωσε πως το έργο χαρακτηρίζεται ως καθοριστικής σημασίας για ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς την Πάφο, η οποία αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικά ανέφερε μάλιστα πως πρόσφατα, μεγάλο κρουαζιερόπλοιο αμερικανικών συμφερόντων προσέγγισε το λιμανάκι της Πάφου, ωστόσο, οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με βάρκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα