Π. Ιωαννίδης: Μην βάζετε φρένο στο χαλλούμι

Μετά τους τυροκόμους, τους αγελαδοτρόφους και τις υπεραγορές της Μεγάλης Βρετανίας πλέον και οι έμποροι κρούουν δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο μεγάλη καταστροφή θα ήταν για τη χώρα μας η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τον φάκελο που ετοίμασε και έστειλε η κυπριακή Κυβέρνηση.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πήτερ Ιωαννίδης, Διευθυντής Πωλήσεων της John &Pascalis Ltd, της εταιρείας που συνεργάζεται και προμηθεύει χαλλούμι τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών στο Ηνωμένο

Βασίλειο, τονίζει ότι το θέμα της ετοιμασίας και κατοχύρωσης δεν είναι πολιτικό, αλλά είναι θέμα αγοράς και κάλεσε πολιτικούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην εμπλέκονται, καθώς οδηγούν τις πωλήσεις του προϊόντος προς την καταστροφή και μαζί την κυπριακή οικονομία, καθώς πρόκειται για το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου.

Η εταιρεία του κ. Ιωαννίδη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλλουμιού παγκοσμίως και εμπορεύεται ετησίως περίπου όσο χαλλούμι καταναλώνει όλη η Κύπρος μαζί, καταγράφει κάθε χρόνο αυξήσεις στις πωλήσεις του χαλλουμιού, όμως αυτό θα σταματήσει να γίνεται αν κατοχυρωθεί ως έχει. Όπως τόνισε στη «Σ», που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του στο περιθώριο του Συνεδρίου Γάλακτος και Τυροκομίας ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι όχι μόνο δεν θα μπορεί η παραγωγή να ανταποκριθεί στη ζήτηση του προϊόντος, αλλά την ίδια ώρα ο φάκελος αποκλείει τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα της γκάμας του χαλλουμιού, τα οποία το κατέταξαν σήμερα υψηλά στις συνειδήσεις των Βρετανών καταναλωτών.

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει τον τρόπο, με τον οποίο ξεκίνησε να μεταφέρει χαλλούμι στη Μεγάλη Βρετανία το 1952, γιατί είναι τόσο δημοφιλές το προϊόν στη χώρα, ενώ παράλληλα δίνει τη δική του οπτική και άποψη για τον σωστό τρόπο που θα πρέπει να προχωρήσει η κατοχύρωση του προϊόντος.

Από πότε εμπορεύεστε το χαλούμι στη Μεγάλη Βρετανία; Σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο γίνεται η διαδικασία αυτή;

Η εταιρεία μας εισάγει χαλούμι στη Μεγάλη Βρετανία από το 1952 και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην πορεία αυτή υπήρξαν αρκετές αλλαγές. Αρχικά, το χαλλούμι ήταν πακεταρισμένο σε δοχεία με άλμη (νορό) με καθαρό βάρος 10 οκάδων, τα οποία μεταφέρονταν στην Αγγλία σε ξύλινα κιβώτια, στα οποία τοποθετούνταν ανά δύο τα δοχεία, καθώς δεν υπήρχαν τότε εμπορευματοκιβώτια και ούτε και δυνατότητα ψύξης μέχρι το 1979, όταν εμφανίστηκαν τα εμπορευματοκιβώτια ψυγεία.

Επιπρόσθετα, γύρω στο 1959 εισήγαμε τη μέθοδο της αεροστεγούς συσκευασίας και η μεταφορά μέσω αέρα έγινε δυνατή. Τότε χρησιμοποιούσαμε για τη μεταφορά μια αεροπορική εταιρεία της Ανατολικής Γερμανίας και τα αγαθά μεταφέρονταν μέσω του Βερολίνου, ώστε να καταλήξουν στον τελικό τους προορισμό που ήταν το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο και έπειτα στο Γκάτγουικ. Την εποχή εκείνη η διαδικασία υποβολής εγγράφων και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν πολύ απλές, καθώς η Κύπρος είχε ειδική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν υπήρχαν ούτε δασμοί.

Αυτό, όμως, άλλαξε το 1973, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, γεγονός το οποίο επέφερε αλλαγές στη διαδικασία μεταφοράς, καθώς πλέον απαιτούνταν υψηλοί δασμοί και πολύ περισσότερη γραφειοκρατία.

Η αλλαγή στην κατάσταση με τα ψυγεία βελτιώθηκε ιδιαίτερα το 1979, οπόταν ξεκίνησαν τα εμπορευματοκιβώτια να διαθέτουν και ψυγεία. Η ανάγκη για ειδική διαδικασία εγγράφων, η οποία περιέχει άδειες από το Ηνωμένο Βασίλειο και πιστοποιητικά από της Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου συνεχίστηκε μέχρι το 2004, οπόταν και η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εν λόγω διαδικασίες δεν αποκλείεται ότι θα αλλάξουν με το Brexit αλλά για την ώρα δεν έχουμε λεπτομέρειες.

Ποια η ποσότητα του χαλλουμιού που εμπορεύεται ετησίως η εταιρεία σας; Υπάρχει αύξηση χρόνο με το χρόνο;

Από το 1952 που ξεκίνησε η εταιρεία μας τις εργασίες της είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλλουμιού σε όλο τον κόσμο. Σήμερα εισάγουμε περί τους 3 χιλιάδες τόνους χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως με τις ποσότητες να αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση χρόνο με το χρόνο, μάλιστα, ανέρχεται περίπου στο 30%. Για τα πρώτα 20 χρόνια ο προμηθευτής μας ήταν ο «Σουρουλλάς».

Ξεκινήσαμε την εμπορία χαλλουμιού, το οποίο παραγόταν από αιγινό και πρόβειο γάλα και έπειτα από λίγα χρόνια προσθέσαμε και χαλλούμι που παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα με ποσοστά που έφταναν μέχρι και πάνω από το 90%, το οποίο είναι αυτό που προτιμάται από τους καταναλωτές και μπήκε έτσι δυναμικά στην αγορά. Παράλληλα, όπως είπα και πριν, ξεκινήσαμε το 1959 την εισαγωγή αεροστεγούς συσκευασίας χαλλουμιού από την εταιρεία «Πίττας», καθώς θεωρούσαμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του χαλλουμιού.

Για δέκα χρόνια ήμασταν οι μόνοι εισαγωγείς αυτού του τύπου συσκευασίας χαλλουμιού, όμως, σταδιακά η ζήτηση μεγάλωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προϊόν, το οποίο πακεταρίστηκε εδώ και 60 χρόνια, είναι αυτό που πωλείται και σήμερα με τη μόνη διαφορά ότι η αεροστεγής συσκευασία έχει αντικατασταθεί από τη θερμοφορική. Η σχέση μας με τον Πίττα διαρκεί πάνω από 60 χρόνια, ενώ σήμερα εισάγουμε χαλλούμι και από το τυροκομείο «Παπουής» στην Αθηένου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που συνεργαζόμαστε με αυτές τις πολύ δυναμικές επιχειρήσεις γεγονός το οποίο βοηθά στην επέκταση της δημοφιλίας του προϊόντος στη βρετανική αγορά.

Γιατί οι Βρετανοί επιλέγουν το συγκεκριμένο τυρί και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυριά;

Οι Βρετανοί ανέπτυξαν μεγάλη αγάπη για το χαλλούμι, επειδή το έψηναν αρχικά σε ειδικές περιπτώσεις όπως τα μπάρμπεκιου, άρα το συνέδεσαν με τη διασκέδαση. Απολαμβάνουν τη μοναδικότητά του που έγκειται στο γεγονός ότι δεν λιώνει, όταν ψήνεται, ενώ λατρεύουν την αλμυρή του γεύση. Ασφαλώς πρέπει να ευγνωμονούμε και την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, η οποία προσελκύει ετησίως τόσους πολλούς επισκέπτες στην Κύπρο.

Βλέπουμε μια συνεχή αύξηση της δημοφιλίας του προϊόντος στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το τυρί εκτός από τα εστιατόρια πλέον έχει μπει και στις pubs σε όλη τη χώρα, καθιστώντας το πιο προσβάσιμο σε όλους τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται σε ολοένα και περισσότερα φαγητά και συνταγές.

Ευτυχώς, ο Βρετανός καταναλωτής έμαθε να συνδέει το χαλλούμι με την Κύπρο και έτσι αυτή η νοοτροπία πέρασε και στις υπεραγορές που αναγνωρίζουν ότι το χαλλούμι που απολαμβάνουν από το 1960 είναι γνήσιο μόνο αν έχει παραχθεί στην Κύπρο. Παράλληλα, έχουμε δουλέψει σκληρά με το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο στη Μεγάλη Βρετανία, για να προωθήσουμε το προϊόν στις εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. Επίσης, πρέπει να προσθέσω ότι έχουμε κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία και διακρίσεις σε μεγάλες εκθέσεις τυριού.

Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόοδος έγινε τη δεκαετία του ’90, όπου οι μεγαλύτεροι Βρετανοί μάγειρες ξεκίνησαν να προωθούν το χαλλούμι στις συνταγές τους με πιο κύρια την εμφάνιση του προϊόντος το 1994 στην εκπομπή της Ντέλια Σμιθ στο BBC, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει η σεφ με τη μεγαλύτερη επιρροή των τελευταίων 40 χρόνων με την εκπομπή της να είχε τεράστια τηλεθέαση, μεγαλύτερη και από τις σημερινές εκπομπές μαγειρικής.

*Διαβάστε περισσότερα με την εφημεδία "Η Σημερινή"

Keywords
Τυχαία Θέματα