Π. Ευθυμιάδης - Κωστάκης το δίδυμο «φωτιά»

Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας ήταν η ομάδα που ξεχώριζε τη δεκαετία του '70 και δεν ήταν ο φτωχός συγγενής της πρωτεύουσας. Πήρε τρεις τίτλους (1967, 1969, 1971) και ισάριθμες φορές αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική Ελλάδας (τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα), ενώ είχε μια πολύ δυνατή ομάδα με πολλούς σπουδαίους παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρό μας.

Πολλοί ήταν και οι φίλοι του Ολυμπιακού

που ακολουθούσαν τότε την ομάδα. Βέβαια ακολούθησε στα επόμενα χρόνια η πτώση της ομάδας και ο κόσμος απογοητευμένος εγκατέλειψε τα γήπεδα με τους «μαυροπράσινους» να παίρνουν τον κατήφορο.
Τις όμορφες εποχές του «Τακτακαλά» θα θυμηθούμε σήμερα κάνοντας αναφορά σε δύο μεγάλους ποδοσφαιριστές του. Τον Πανίκο Ευθυμιάδη και τον Κωστάκη Πιερίδη. Ένα σπουδαίο δίδυμο, που είχε άψογη συνεργασία και σημείωσε πολλά τέρματα για τον Ολυμπιακό.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
ΕΝΑ όνομα που αποτελούσε κόσμημα για το ποδόσφαιρό μας. Ο Πανίκος ήταν μεγάλο ταλέντο και το συνδύαζε με το ήθος που τον χαρακτήριζε, γι’ αυτό και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης απ' όλο το φίλαθλο κοινό. Για μια 20ετία περίπου ήταν ο αρχηγός και σημαία του Ολυμπιακού. Ξεχώρισε νωρίς για το μεγάλο ταλέντο του, παίζοντας στις αλάνες και στο σχολείο του, ενώ κατέβηκε προπονήσεις στην Ομόνοια. Καθυστέρησε η Ομόνοια να πάρει την υπογραφή του και ο Ολυμπιακός τον έκανε δικό του ύστερα από αστραπιαία κίνηση του τότε προπονητή του, Πάμπου Αβρααμίδη, που τον είδε σε κάποιο φιλικό του σχολείου του. Σε ηλικία 16 χρονών ο Π. Ευθυμιάδης πήρε το βάπτισμα του πυρός παίζοντας κατά της ΑΥΜΑ, την περίοδο 1960-61, όπου σημείωσε και δύο τέρματα. Από τότε δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, παρά μόνο όταν ήταν τραυματίας. Έπαιξε μόνο στους «μαυροπράσινους» από το 1959 μέχρι το 1980 και κέρδισε τα πάντα. Είναι ζωντανή ιστορία του σωματείου και από τους κορυφαίους παίκτες του ποδοσφαίρου μας.
Πανηγύρισε και τους τέσσερεις τίτλους που κέρδισε ο Ολυμπιακός. Τρία πρωταθλήματα, 1967, 1969, 1971 και ένα κύπελλο το 1977.
Τρεις φορές ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το 1966 με 20 τέρματα, το 1969 με 17 και το 1971 με 11 τέρματα. Έχει 16 συμμετοχές στην Εθνική, όπου πέτυχε ένα τέρμα. Είναι αρχισκόρερ και έχει τις περισσότερες συμμετοχές στον Ολυμπιακό.
Η δωδεκαετία 1962-1974 θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως η χρυσή περίοδος στην ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του Π. Ευθυμιάδη, που έπαιζε εκπληκτικό ποδόσφαιρο και οδήγησε τον Ολυμπιακό στους τίτλους. Το 1967-68 παίζοντας για πρώτη χρονιά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, είχε σημειώσει 16 τέρματα και κατετάγη έκτος ανάμεσα στους Έλληνες σκόρερ. Σε ηλικία 19 χρονών έπαιξε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα. Ο Ευθυμιάδης έγραψε τη δική του ιστορία στα κυπριακά γήπεδα. Διακρινόταν πάντοτε για την άψογη τεχνική του, για την ευχέρεια στο σκοράρισμα, αλλά πάνω απ’ όλα για το εξάιρετο ήθος του. Ουδέποτε κτύπησε αντίπαλο παίκτη, η συμπεριφορά του ήταν πάντοτε άψογη, γι’ αυτό και ποτέ δεν παρατηρήθηκε από διαιτητή. Πάντοτε απλός, προσιτός και σεμνός κέρδισε την αγάπη του κόσμου. Αναδείχθηκε αθλητής ήθους από την ΕΑΚ το 1973.

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ
Η ζωή του Κωστάκη Πιερίδη μοιάζει σαν παραμύθι. Γεμάτη δράση, χαρές, ανατροπές και απρόοπτα. Βρέθηκε στην Ομόνοια χωρίς να το καταλάβει, αλλά σύντομα μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, όπου έγραψε τη δική του ιστορία. Αποτελούσε ένα φοβερό επιθετικό δίδυμο μαζί με τον αδελφικό του φίλο Πανίκο Ευθυμιάδη και, όπως έλεγαν οι φιλάθλοι, οι δύο τους έπαιζαν με κλειστά τα μάτια. Τόσο ήξερε ο ένας το παιχνίδι του άλλου.
Ο Κ. Πιερίδης έπαιξε στην Ομόνοια το 1956-57 και στη συνέχεια στον Ολυμπιακό μέχρι το 1972. Μέλος της μεγάλης εκείνης ομάδας που πήρε τρία πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971), έχοντας για συμπαίκτες πέραν του Ευθυμιάδη τους Φιλώτα, Αργυρού, Σαββάκη, Σωτηράκη, Μ. Μάρκου, Λυμπουρή, Ξυπολητά, Αβρααμίδη, Κεττένη κ.ά.
Ο Κωστάκης είναι τρεις φορές διεθνής και σπουδαία στιγμή της καριέρας του, πέρα από τους τίτλους, ήταν και η ανάδειξή του ως πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα την περίοδο 1964-65, όταν σημείωσε 21 τέρματα. Κατά καιρούς διάφορες ομάδες τον είχαν στο μετεγγραφικό τους στόχαστρο αλλά και ο Κ. Πιερίδης δεν ήθελε να αλλάξει ομάδα. Έπαιξε τρεις φορές στην Α΄ Εθνική και δεν θα ξεχάσει το πρώτο παιχνίδι το 1968 με το Αιγάλεω. Πέτυχε δύο αυτογκόλ με τα οποία το Αιγάλαιω πήρε προβάδισμα 2-0. Ο ίδιος όμως κατάφερε να ισοφαρίσει με δύο τέρματα και να κερδίσει τελικά ο Ολυμπιακός με 4-2.
Με τη λήξη της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με την προπονητική. Εργάστηκε στον Ευαγόρα (όπου αρχικά βοήθησε ως παίκτης), Κεραυνό, Ολυμπιακό, Δόξα, Διγενή, Ομόνοια Αρ.
Ο Κωστάκης Πιερίδης διετέλεσε μέλος της ΕΟΚΑ και ανήκε στο εκτελεστικό. Έλαβε μέρος σε τρεις αποστολές εκτελεστικού την ώρα που το ποδοσφαιρικό του άστρο μεσουρανούσε. Ήταν μέλος της Αστυνομίας Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα