Π. Δημητριάδης: Το bail in κάνει την Κύπρο ανθεκτική

Αντιστάσεις σε οικονομικές αναταράξεις απέκτησε με το "κούρεμα" καταθέσεων η κυπριακή οικονομία, κατά τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, εκ των πρωταγωνιστών στα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 που σημάδεψαν την οικονομία του τόπου, θεωρεί ότι η Κύπρος είναι καλά οχυρωμένη.

Όπως ανέφερε, "η διάσωση με ίδια μέσα περιόρισε την ανάγκη για επιπρόσθετα υφεσιακά μέτρα λιτότητας, κάτι που θα ήταν

αναπόφευκτο αν το δημόσιο χρέος ήταν ψηλότερο κατά 30%. Η σχετικά γρήγορη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας οφείλεται κυρίως στη μορφή διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, η οποία προστάτευσε τον Κύπριο φορολογούμενο και τις μελλοντικές γενιές από ένα υπέρβαρο δημόσιο χρέος ελληνικών διαστάσεων.

Μιλώντας στο Capital Today, ο Πανίκος Δημητριάδης αναφέρει ότι εξαιτίας τούτου η Κύπρος είναι πλέον ικανή να αντέξει στους κραδασμούς του Brexit.

Επιπλέον, τόνισε ότι το ενδεχόμενο Grexit δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο. Το κλίμα στην ευρωζώνη επιβαρύνεται λόγω της τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, η οποία σε συνδυασμό με το Brexit, ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες "τέλειας καταιγίδας". Η κυπριακή οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει ακόμη και το ενδεχόμενο Grexit, αφού από τον Μάρτη του 2013 η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία έχει περιοριστεί σχεδόν στο μηδέν".

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο Πανίκος Δημητριάδης θα επηρεάσει περισσότερο χώρες της περιφέρειας.

Το εφιαλτικό σενάριο, σύμφωνα με τον Πανίκο Δημητριάδη, είναι να δημιουργηθούν αποσχιστικές τάσεις και να οδηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σταδιακή διάλυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα