Π. Δημητριάδης στο Sigmalive: Συμφωνία ή εφιάλτης για Ελλάδα

«Εφιαλτικά» θα είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά την 30η Ιουνίου, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Sigmalive ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής

κατά την πιο κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όταν η Κύπρος βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη το Μάρτιο του 2013.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε παραδειγματιστεί από την Κύπρο. "Χωρίς πρόσβαση στις αγορές, δεν θα έχουν ρευστότητα και ο μόνος τρόπος, που απομένει για εξασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας είναι η διάσωση με ίδια μέσα (bail in)", επεσήμανε.

Ο καθηγητής Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε στο Sigmalive πως ήταν αναμενόμενο ότι η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να επιβάλει capital controls με παράλληλο κλείσιμο των τραπεζών, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-δανειστών δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες διότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα. Χωρίς συμφωνία, πρόσθεσε, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα και συνεπώς οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.

Ομοιότητες και διαφορές

Ερωτηθείς αν εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές μεταξύ του «κυπριακού 2013» και του ελληνικού ζητήματος, ο πρώην Διοικητής ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες και πολύ περισσότερες διαφορές.

Στην περίπτωση της Κύπρου, είπε, οι τράπεζες δεν έκλεισαν λόγω διακοπής παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, όπως έγινε με την Ελλάδα, αλλά επειδή τότε υπήρχε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Eurogroup για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων και η κυβέρνηση ζήτησε το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μετά το πρώτο «όχι» της βουλής, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να θέσει τέρμα στην παροχής έκτακτης ρευστότητας εκτός κι αν επιτυγχάνετο συμφωνία μέχρι τις 25 Μαρτίου του 2013, σημείωσε. Οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές για ακόμη τρεις μέρες μετά τη συμφωνία, η οποία τελικά έκλεισε στις 25 Μαρτίου, για να εφαρμοσθούν τα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και του Eurogroup.

Ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Συμπλήρωσε ότι «αφού παρέλθει αυτή η ημερομηνία όλα είναι αβέβαια. Το βασικότερο σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σήμερα, με την απόφαση της ΕΚΤ, δεν έκλεισαν οι κάνουλες της ρευστότητας, αλλά αποφασίστηκε να παραμείνει ο ELA στα ίδια επίπεδα, ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες».

Πιέζει ο χρόνος...

Πρόσθεσε ότι «πέρασαν πέντε μήνες. Από την αρχή έλεγα ότι πιέζει ο χρόνος για την Ελλάδα. Δεν μπορείς να αφήνεις τον περιορισμένο χρόνο να περνά, γιατί παρατείνεται η αβεβαιότητα και η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται. Το ίδιο πάθαμε και στην Κύπρο και φθάσαμε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και της εξόδου της χώρας από της ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε παραδειγματιστεί από την Κύπρο».

Η έκτακτη ρευστότητα προς την Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα, είπε ο κ. Δημητριάδης. Χωρίς προοπτική προγράμματος, οι τράπεζες δεν είναι φερέγγυες, σημείωσε.

Αφερεγγυότητα...

Επεξηγώντας τη θέση του, ο Πανίκος Δημητριάδης παρέθεσε δύο λόγους, για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν μη φερέγγυες:

Αφενός, κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, ομόλογα το ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα έχουν πολύ μικρότερη αξία αν η χώρα χρεοκοπήσει και ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα καταστούν, κατά πάσα πιθανότητα μη φερέγγυες.

Αφετέρου, ακόμα κι αν δεν έχουν αρνητικά κεφάλαια, δεν θα πληρούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, είπε.

Εάν χρειαστούν κεφαλαιακή στήριξη και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κρατικό «μαξιλαράκι» για στήριξη τους, θα καταστούν μη φερέγγυες. Χωρίς πρόσβαση στις αγορές, επεσήμανε, δεν θα έχουν ρευστότητα και ο μόνος τρόπος που απομένει για εξασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας είναι η διάσωση με ίδια μέσα, δηλαδή η μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία του 2014.

Άρα, τα σενάρια για μετά την 30η Ιουνίου είναι εφιαλτικά για την Ελλάδα, κατέληξε ο τέως Διοικητής.

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα