Οξεία κριτική Άντρου Κυπριανού κατά Κυβέρνησης

Στο Κυπριακό, την οικονομία με έμφαση στην ανεργία και στα υψηλά επίπεδα φτώχειας, στα κοινωνικά προβλήματα που προέρχονται από την οικονομία, στη διαχείριση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση καθώς και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εστιάστηκε στην ομιλία του ενώπιον της Επαρχιακής Εκλογικής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του Κόμματος Αντρος Κυπριανού.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης άσκησε οξεία κριτική στην Κυβέρνηση για την πολιτική της σε σωρεία

θεμάτων που προέρχονται και συνδέονται κυρίως με την οικονομία και την κοινωνία.

Στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ στηρίζει τις διαχρονικές του θέσεις υπέρ μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαφορές που υπάρχουν εντός των Ε/κ στα βασικά ζητήματα. Είπε πως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές κάποιοι θα προσπαθούν να κατεδαφίσουν τα πάντα σε σχέση με τις συνομιλίες, και άλλοι θα πουλούν ψεύτικες ελπίδες.

Πρόσθεσε πως αν σήμερα κάποιοι θεωρούν ότι η μη λύση είναι η καλύτερη λύση, να βγουν να πουν καθαρά στο λαό ότι προτιμούν παρά ΔΔΟ, Κύπρο μισή αλλά ελληνική και να δωρίσουν την άλλη μισή στην Τουρκία. Σημείωσε πως η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλή δρόμο, δύσκολο και δύσβατο για να διανύσουμε.

Οσον αφορά την πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ προς τον ίδιο για να μεταβεί στην Τουρκία για συζήτηση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυτή η πρόσκληση αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το κόμμα του. Οπως πρόσθεσε, ο ίδιος θα μεταβεί στην Τουρκία εφόσον προηγουμένως συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο και τις κατηγορίες προς το ΑΚΕΛ από άλλα κόμματα ότι ταυτίζεται με τον ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτοί που τους κατηγορούν είναι τα δεκανίκια της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ. Είναι αυτοί, πρόσθεσε, που έδωσαν αρκετές φορές σωσίβιο στην Κυβέρνηση με την ψήφο τους στη Βουλή προκειμένου να εγκριθούν αντιλαϊκά νομοσχέδια. “Η μόνη τους διαφορά είναι ότι τα ψηφίζουν στη Βουλή και βγαίνουν το βράδυ στα δελτία ειδήσεων κατακεραυνώνοντας τις πολιτικές που οι ίδιοι στήριξαν και ψήφισαν για να επιβληθούν στο λαό. Ανοίγουν οι ίδιοι το δρόμο στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη και στο Δημοκρατικό Συναγερμό για να στήνουν το σενάριο του κυπριακού success story”, είπε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην οικονομία, διερωτήθηκε πώς οι Κυβερνώντες θριαμβολογούν και πού είδαν την επιτυχία με 16% ανεργία, με 30 χιλιάδες Κύπριους να έχουν ήδη μεταναστεύσει και με 234 χιλιάδες ανθρώπους στα όρια της φτώχειας. Οπως είπε, την τελευταία διετία τα εισοδήματα του 10% των πιο προνομιούχων αυξήθηκαν κατά 3,4%, σε αντίθεση με το 90% της κοινωνίας που υπέστη μείωση 8% στο εισόδημα της. Το 2016, είπε η αγοραστική αξία του μέσου μισθού θα έχει πάει πίσω κατά 20 χρόνια, και συμπλήρωσε πως το αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια ότι στην Κύπρο πληρώνουμε τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη και πως από την τσέπη των πολλών δημιουργούνται πρωτογενή πλεονάσματα, την ώρα που οι λίγοι πλουτίζουν και φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι. “Χιλιάδες υπομένουν τον εξευτελισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, χιλιάδες δεν μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και τρέμουν την ώρα που η τράπεζα θα εκποιήσει το σπίτι τους, χιλιάδες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να τους προσφέρουν έστω τα ελάχιστα”, είπε και πρόσθεσε πως “ανάπηροι, μονογονιοί, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, πολύτεκνοι, άνεργοι, μικροσυνταξιούχοι, όλες αυτές οι ομάδες δέχθηκαν την επίθεση των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό δεν καταρρέει απλώς, αλλά το κατεδαφίζουν με την προσπάθεια εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας, ανέφερε, καλύπτουν το 43% των συνολικών, αντιπροσωπεύοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. “Μόνο το 6.9% των δημοσίων δαπανών διοχετεύεται στην υγεία, ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι το 15.8%”.

Ο Αντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως ακόμα και αυτή η ελπίδα που υπήρχε για έξοδο από τα αδιέξοδα με την αξιοποίηση του δείχνει να εξανεμίζεται, καθώς όπως είπε, όλοι οι σχεδιασμοί που έγιναν από την προηγούμενη διακυβέρνηση ξηλώθηκαν. “Μείναμε τελικά ουραγοί των εξελίξεων”, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού πως πρόδωσε την ελπίδα που έδωσε και την εμπιστοσύνη όσων την πίστεψαν, με τρανό παράδειγμα, όπως είπε, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

“Επαναλαμβάνεται πλέον απροκάλυπτα από την Κυβέρνηση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ιδεολογικό ζήτημα. Προεκλογικά όμως ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύθηκε με την υπογραφή του ότι δεν πρόκειται να τις προωθήσει. Όπως προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι δεν θα αποδεχόταν το κούρεμα καταθέσεων, ότι είχε έτοιμα διακρατικά δάνεια, ότι δεν θα περιέκοπτε κοινωνικές παροχές, ότι θα μείωνε μέσα σε τρεις μήνες τη γραφειοκρατία, ότι μέσα σε ένα χρόνο από την εκλογή του θα έφερνε την άνοιξη. Ότι θα κυβερνούσε συλλογικά. Δεσμεύσεις που ξεχάστηκαν μόλις έπεσε η αυλαία των Προεδρικών”, κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα