ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ προς ξενοδοχεία: Εφαρμόστε συλλογική σύμβαση

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ξενοδόχους να πάψουν να παραβιάζουν τη συλλογική σύμβαση που διέπει την ξενοδοχειακή βιομηχανία και να συνάπτουν με εργαζόμενους συμβόλαια υποδεέστερα της συλλογικής σύμβασης, διαφορετικά «θα βρουν μπροστά τους αυτή τη χρονιά 25.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους», έστειλε ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ, Μίλτος Μιλτιάδους, μιλώντας την Τετάρτη, στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της συντεχνίας που ανασκόπησε την περίοδο 2012-2016.

Την ίδια ώρα, χαιρετίζοντας το συνέδριο, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημείωσε πως η Κυβέρνηση

εντατικοποιεί τις προσπάθειες πάταξης των φαινομένων αδήλωτης και παράνομης εργασίας με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, αναφέροντας πως ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατατίθεται αύριο το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

«Έχει ολοκληρωθεί και κατατίθεται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος νόμος και η τροποποίηση των κανονισμών για την αδήλωτη εργασία. Αυτός ο νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή για ψήφιση, έχει ως βασικό στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων γιατί η αδήλωτη εργασία στερεί θέση από έναν άνεργο, δημιουργεί άνιση μεταχείριση και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβιάζει δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε η Υπουργός.

Είπε ακόμα ότι σε λίγες μέρες θα γίνει πράξη η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, που θα αφορά όχι μόνο την αδήλωτη εργασία, αλλά όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Έχουμε αποφασίσει και έχουμε ολοκληρώσει νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε αυτό το στάδιο για νομοτεχνικό έλεγχο, που στόχος είναι να υπάρχει μια Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης όπου με παραμέτρους ανάλυσης κινδύνων, αλλά και με ένα νέο σύστημα θα γίνονται οι επιθεωρήσεις, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι πραγματικά θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα που συνεχίζει να εφαρμόζει το Υπουργείο για μείωση της ανεργίας, και ειδικότερα στο σχέδιο κατάρτισης δικαιούχου ΕΕΕ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Προϋπόθεση επιτυχίας όλων των σχεδίων είναι οι αξιοπρεπείς μισθοί. Χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μπορούν να επιτύχουν τα σχέδια. Γι` αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά ταυτόχρονα και όλα τα νομοθετημένα μέτρα για τα δικαιώματα των εργαζομένων» σημείωσε.

Η Υπουργός είπε πως με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για τα έτη 2016-2018 επιστράφηκε στους εργαζόμενους σημαντικό μέρος των ωφελημάτων που είχαν παραχωρήσει τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενη στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη ρύθμιση της ΑΤΑ και για περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα αποτελέσματα θα είναι προς όφελος και της κοινωνίας και του τόπου, αλλά πέραν απ` όλα, του ανθρώπινου δυναμικού».

«Ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε συμβάλει, μέσα από τις παραχωρήσεις που έχουμε δεχτεί, στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή στη διατήρηση θέσεων εργασίας, και τώρα είναι η στιγμή όπου στο πλαίσιο της γενικότερης ανάκαμψης, μπορούμε και επιβάλλεται να διεκδικήσουμε αυτό που μέσα από την παραγωγική σας συνεισφορά ως εργαζόμενοι δικαιούστε», είπε από πλευράς του ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Σημείωσε ότι η σημαντική αύξηση της τουριστικής βιομηχανίας ανατρέπει το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι μερίδας των εργοδοτών ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Υπογράμμισε ως σημαντική την απόφαση για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος επενδύοντας στο ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό και υπέδειξε ότι είναι σημαντικό να προσελκυστούν τουρίστες από νέες αγορές και να επεκταθεί χρονικά η τουριστική περίοδος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάτσας, η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό από το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό και γι` αυτό η ΣΕΚ δίνει έμφαση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα, υπογράμμισε, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου και της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

«Μέσα από αυτό το πλαίσιο νιώθουμε έντονα ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, η μείωση της οποίας -και είναι καταγεγραμμένο μέσα από έρευνες- δεν οφείλεται στο κόστος των μισθών, αλλά πρωτίστως στην αύξηση του κόστους ηλεκτρική ενέργειας, στην έλλειψη ρευστότητας, στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν», υπέδειξε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Για το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Μάτσας είπε πως ο διάλογος οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση και επεσήμανε πως ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί λαμβάνοντας υπόψιν δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, ότι η όποια ρύθμιση δεν θα πρέπει να δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω μείωσης των μισθών και δεύτερον, θα πρέπει να διατηρηθεί η γενικότερη φιλοσοφία του θεσμού.

Είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για αναχαίτιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από μια μάστιγα της αγοράς εργασίας, την αδήλωτη εργασία.

Προειδοποιήσεις για τις παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης

Ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ, Μίλτος Μιλτιάδους, αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση όρων της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, που επιτεύχθηκε το 2016, με την εισαγωγή στους «Περί Εργοδοτουμένων σε Ξενοδοχεία Κανονισμοί του 2016», τριών άρθρων βάσει των οποίων κάθε εργαζόμενος θα έχει 2 off την εβδομάδα, θα δικαιούται 15 γιορτές / αργίες τον χρόνο επί πληρωμή και έχει δικαίωμα να ενταχθεί μετά από γνωστοποίηση της πρόθεσης του στο Ταμείο Προνοίας εάν απασχολείτε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία πέραν των 6 μηνών, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή των κανονισμών από αρκετούς ξενοδόχους.

«Τους ίδιους φόβους και προβληματισμούς είχαμε και για το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, ότι δηλαδή θα αδυνατούσε να ελέγξει ή και να επιβάλει τους κανονισμούς σε όλα τα ξενοδοχεία» ανέφερε.

«Η συλλογική σύμβαση καταπατείται από την πλειοψηφία των ξενοδόχων και εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων με τη ψηλή ανεργία. Έχουμε διαχρονικά επιδείξει τεράστια υπομονή και υπευθυνότητα έναντι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και της οικονομίας μας», τόνισε ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ.

Σημειώνοντας πως το 2016 ήταν η χρονιά του τουρισμού, με ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, προειδοποίησε ότι «οι αντοχές και οι ανοχές μας έφτασαν στο τέρμα τους και το 2017 θα είναι σταθμός ορόσημο για το συνδικαλιστικό κίνημα για εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει. Δεν δεχόμαστε την ισοπέδωση, ούτε το σλόγκαν της εργοδοσίας ότι τα 500 ή 600 ευρώ το μήνα είναι καλύτερα από το τίποτε. Για μας τα 500 και 600 ευρώ δεν διαφέρουν από το τίποτε. Είναι μισθοί πείνας, φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού και κατάντια για την πολιτεία μας».

«Από το βήμα του 14ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΟΥΞΕΚΑ στέλλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες πως αν δεν σταματήσουν τις παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης και να πάψουν να κάνουν προσωπικά συμβόλαια υποδεέστερα των συλλογικών συμβάσεων, θα βρουν μπροστά τους αυτή τη χρονιά 25000 ξενοδοχοϋπαλλήλους», είπε.

Αναφορικά με το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού, σαν αποτέλεσμα του οποίου η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία μένουν άνεργοι τον χειμώνα και παραπέμπονται στο επίδομα ανεργίας, όπως είπε, και ιδιαίτερα με την κατάργηση του 25% που πλήρωνε ο εργοδότης στο προσωπικό του κατά την περίοδο της αναστολής, ο θεσμός ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κλείνουν παρά να μένουν ανοιχτές.

«Φαίνεται ότι οι ξενοδόχοι βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση», είπε ο κ. Μιλτιάδους.

Αναφέρθηκε ακόμα και στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τις ξενοδοχειακές σχολές και την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών τους, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα οι σπουδαστές συμπληρώνουν κανονικές θέσεις εργασίας, ή αντικαθιστούν υφιστάμενο προσωπικό, σε αντίθεση με τις πρόνοιες των προγραμμάτων σπουδών τους και χρησιμοποιούνται σαν φθηνό εργατικό δυναμικό.

«Οι σχολές καθίστανται πηγές φθηνού εργατικού δυναμικού για τα ξενοδοχεία», είπε ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ, κάνοντας λόγο για «στρέβλωση της αγοράς εργασίας» για την οποία απαιτείται παρέμβαση του κράτους για να σταματήσει και ζητώντας νομική ρύθμιση της πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών, με περιορισμούς στους αριθμούς των σπουδαστών που μπορεί μια επιχείρηση να απασχολήσει αλλά και στον τρόπο που θα τους αξιοποιήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
σεκ, ξενοδοχεια, σεκ, για μας, βουλη, ατα, οφείλεται, επιδομα, υφιστάμενη, κυπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, μειωση μισθων, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, αποτελεσματα, υπουργειο εργασιας, το θεμα, βημα, εργασια, θεμα, οροσημο, περιοδος, πλαισιο, σλογκαν, σχολες, το βημα, ωρα, αυξηση, ανεργια, αργιες, ατα, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γινει, γινονται, δυναμικο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελλειψη, εβδομαδα, εξελιξη, επιδομα ανεργιας, ερευνες, ετη, ζετα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπομονη, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λογο, μειωση, νομικη, οφελος, οφείλεται, πολιτεια, προβληματα, ρεκορ, ρυθμιση, συγκεκριμενα, σχεδια, σχεδιο, ταμειο προνοιας, υφιστάμενη, χρονικα, αγορες, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εμφαση, για μας, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, πηγες, θεσεις
Τυχαία Θέματα