Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκπαίδευση πιλότων - Πρόοδος για πυρομαχικά λέει ο Μπορέλ

Ευαρέσκεια για το γεγονός πως «επιτέλους ξεκίνησε η εκπαίδευση των πιλότων για F-16 σε διάφορες χώρες» εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται με σύνθεση Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Θα πάρει χρόνο, όμως το συντομότερο το καλύτερο» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως «άνοιξαν τον δρόμο για την παροχή τζετ».

Όπως είπε, μια παρόμοια διαδικασία

έλαβε χώρα και στη συζήτηση για την παροχή αρμάτων Leopard στην Ουκρανία, καθώς στην αρχή όλα τα κράτη μέλη έχουν δισταγμούς, όμως στη συνέχεια «έρχεται η απόφαση για παροχή αυτή της στρατιωτικής βοήθειας επειδή είναι απόλυτα αναγκαία για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να συνεχίσουν να αμύνονται».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, ο κ. Μπορέλ επιβεβαίωσε πως η χώρα εμποδίζει την λήψη αποφάσεων για αποστολή στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία αλλά δήλωσε βέβαιος πως το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε επίσης πως μετά τη συνάντηση θα δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα δεδομένα σε σχέση με τη διαδικασία παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία, όσον αφορά τους δύο πυλώνες της συμφωνίας μεταξύ των 27 που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του (αφορούν την αποζημίωση των κρατών μελών για πυρομαχικά που μεταφέρονται στην χώρα και την κοινή αγορά πυρομαχικών από κράτη της ΕΕ).

«Νομίζω πως θα μπορέσω να σας δώσω θετικά νέα», σημείωσε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες προχωρούν βάσει του προγραμματισμού.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρέπεμψε ακόμα στην προώθηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 10 δις ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Στη συνάντηση, οι Υπουργοί Άμυνας πρόκειται επίσης να καλωσορίσουν τη Δανία ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, και θα συζητήσουν τις εξελίξεις σε σχέση με 11 νέα έργα στρατιωτικής μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Ξεκίνησε, #45 Πρόοδος, Μπορέλ,oukrania, xekinise, #45 proodos, borel