Ουκρανία: Συμφωνίες ασφαλείας με Δανία και Ολλανδία- «Ψήνεται» με Ιταλία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν υπέγραψαν σήμερα μια διμερή συμφωνία ασφαλείας, ανέφερε ένας προεδρικός σύμβουλος με ανάρτηση στο Facebook.

Έτσι, η Δανία, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, προσχώρησε στη σύναψη μιας 10ετούς συμφωνίας ασφάλειας με την Ουκρανία.

Το Κίεβο θεωρεί τις συμφωνίες ως δεσμεύσεις από τους εταίρους προτού επιτύχει

τον στόχο του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Φρέντερικσεν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας σήμερα, μία ημέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η Δανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της Ουκρανίας και είναι μεταξύ των σημαντικότερων δωρητών στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα, αναλογικά με το μέγεθός της.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπογράψει μια 10ετούς διάρκειας συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία για συνεχή στρατιωτική υποστήριξη, βοήθεια στην ανοικοδόμηση και βελτίωση της ουκρανικής κυβερνοάμυνας.

Η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα, βοηθώντας την Ουκρανία στον συνεχιζόμενο πόλεμό της ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ.

«Χωρίς δυτική υποστήριξη, η Ουκρανία, όπως την ξέρουμε, θα πάψει να υφίσταται», είπε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ. «Η ρωσική απειλή θα φτάσει πιο κοντά, ασκώντας πίεση στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου μας», πρόσθεσε.

Η Γερμανία υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Σχεδόν έτοιμη η ιταλο-ουκρανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», γράφει η εφημερίδα La Repubblica

H ιταλική εφημερίδα La Repubblica γράφει σήμερα ότι η ιταλο-ουκρανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας είναι σχεδόν έτοιμη και ότι «τις ημέρες αυτές καθορίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με τη La Repubblica, η συγκεκριμένη συμφωνία θα μοιάζει με εκείνες που το Κίεβο έχει ήδη υπογράψει με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Όπως διέρρευσε, η Ιταλία αναμένεται να εγγυηθεί δεκαετή στήριξη στην Ουκρανία στον οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα. Σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης, γράφει η εφημερίδα, προβλέπονται άμεσες διαβουλεύσεις -εντός είκοσι τεσσάρων ωρών- ώστε να καθοριστούν τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρυνθεί και να αντιμετωπιστεί ο εισβολέας».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι κατέστησε σαφές ότι για τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν χρειάζεται κύρωση από το κοινοβούλιο της Ρώμης. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τέλος, με την υπογραφή της αμυντικής αυτής συμφωνίας, η Ιταλία δεσμεύεται να βοηθήσει την Ουκρανία στην πορεία που θα οδηγήσει στην ένταξή της στην ΕΕ και στην προσέγγιση του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, δεσμεύεται να υποστηρίξει τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να προσφέρει αρωγή στο Κίεβο για τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας και της στρατιωτικής θητείας.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Ζητά μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα