Όταν οι καταγγελίες φτάνουν αργά

Με μια φωτογραφία των βουλευτών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο δημοσιογράφων που παρακολουθούν σχεδόν ανελλιπώς τις εργασίες της και των προσκεκλημένων της, έκλεισε χθες (11 Απριλίου 2016), η τελευταία συνεδρία της (ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου), με θέμα την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από τα στοιχεία του υπαστυνόμου Ανδρέα Αναστασιάδη, επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, που αποκάλυψε ότι το Γραφείο του ανέλαβε εκατοντάδες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας τα τελευταία

χρόνια -32 το 2013, 104 το 2014, 154 το 2015 και 48 μέχρι τώρα το 2016- και παρατήρησε ότι «οι καταγγελίες, πολλές φορές, γίνονται πάρα πολύ αργά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πορνογραφικό υλικό να έχει διαδοθεί σε πολλούς άλλους λήπτες».

Υπενθύμισε τον νέο Νόμο κατά της κακοποίησης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας του 2014 και τις υποχρεώσεις αναφοράς και εξήγησε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιοι καθηγητές και άλλοι επαγγελματίες, που μέσα από τη δουλειά τους έχουν καθημερινή επαφή με τα παιδιά, καθυστερούν να καταγγείλουν τα εγκλήματα αυτά στην Αστυνομία - δεν έδωσε καμιά ερμηνεία γι' αυτό, αντιλαμβάνομαι όμως ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει με την ευθυνοφοβία, με την υποτίμηση της σοβαρότητας των περιστατικών και με μια λανθασμένη αντίληψη «προστασίας» του «καλού ονόματος» του σχολείου.

Πληροφόρησε ότι η Αστυνομία διαθέτει πλατφόρμα on line, όπου μπορούν να γίνουν και ανώνυμες καταγγελίες και προειδοποίησε ότι «είναι ανησυχητικό το ότι ανήλικα κορίτσια, από μόνα τους, με ευκολία, χωρίς καν να υπάρχει εκφοβισμός σε βάρος τους ή πρόκληση, αποστέλλουν δικές τους φωτογραφίες σε άλλους - ίσως για φλερτ, ίσως για άλλους λόγους, για τους οποίους δεν έχουμε πάρει καθαρή απάντηση. Γι' αυτό είναι σημαντική η πρόληψη και η ενημέρωση, αφού όταν οι ανήλικοι βάλουν αυτές τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, δυστυχώς παρατηρείται άμεση διάδοσή τους».

Τις αστυνομικές ανησυχίες ενίσχυσε η αναφορά του Ανδρέα Σώσειλου και του Κωνσταντίνου Τσιούτου, εκπροσώπων του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου και του προγράμματος CyberEthics, για «αλματώδη αύξηση» των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια - μίλησαν για περισσότερες από χίλιες, μέσα στο 2015, στο πλαίσιο του CyperEthics και των δύο τηλεφωνικών γραμμών, hotline (τηλ. 22674747) και helpline (τηλ. 70000116).

Η Στεφανία Σταυρίδου από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, αναφέρθηκε σε παιδιά θύματα -ή και θύτες- του διαδικτύου, «που μπήκαν στο facebook και σε διάφορα μέσα επικοινωνίας»... Είπε ότι οι Υπηρεσίες, δυστυχώς, επιλαμβάνονται των υποθέσεων, μετά που αυτές συμβαίνουν, «όταν τα παιδιά βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση» και σημείωσε ότι «προσπαθούμε να προλάβουμε, συζητώντας και με τους γονείς, γιατί πολλές φορές οι γονείς δεν παίρνουν είδηση τι γίνεται στο διαδίκτυο».

Μια νότα αισιοδοξίας έφερε στη συζήτηση η παρέμβαση της Αναστασίας Οικονόμου εκ μέρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Παιδείας, που συντονίζει την ομάδα των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, για την ετοιμασία και υλοποίηση της στρατηγικής για προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
«Έχει μπει το νερό στ' αυλάκι για τη στρατηγική αυτή», είπε, «και όλοι οι φορείς συμφωνούμε στην αξιοποίηση του διαδικτύου με δημιουργικότητα, υπευθυνότητα και ασφάλεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα