Ως πότε ο Ζελένσκι θα καταπατεί δικαιώματα πολιτών στο όνομα ρωσικής κατοχής;

Χωρίς αντίληψη και συνεκτίμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποτίθεται πολεμούν να προστατέψουν, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας επιδιώκει να φιμώσει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC), απαγορεύοντας δραστηριότητες και θρησκευτικές οργανώσεις. Θυμίζοντας κομμουνιστικές εποχές, η κυβέρνηση της Ουκρανίας στερεί από τους πολίτες της την ελευθερία λόγου και θρησκείας, επιχειρώντας να καταστρέψει μία Εκκλησία χιλίων και αιώνων για πολιτικά συμφέροντα. Με πρόφαση τη ρωσική κατοχή, η κυβέρνηση του Ζελένσκι κρατά τα ηνία

και όλο στενεύει την ελευθερία των ίδιων των συμπολιτών του.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος μεγαλοδικηγόρος του Λονδίνου, Ρόμπερτ Άμστερνταμ, παλεύει πλάι στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία για το αυτονόητο - τη διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποστέλλοντας επιστολές σε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες ανά το παγκόσμιο, το γνωστό δικηγορικό γραφείο Amsterdam &Partners LLP βάλλει εναντίον της κυβέρνησης του Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας και τακτικές εκφοβισμού, που χρησιμοποιούνται κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ηγετών της. Όπως καταγγέλλουν, «αυτή η επίθεση στον Χριστιανισμό αντιπροσωπεύει τον εσωτερικό πολιτικό λογισμό της κυβέρνησης του Ζελένσκι ότι έχουν πλήρη ατιμωρησία για τη δική τους λαϊκίστικη πολιτική ατζέντα. Ο οπορτουνισμός που επέφερε απαγωγές, βία, κλοπές και παράνομες κρατήσεις σε όλη τη χώρα, αγνοήθηκε εντελώς από τη Δύση, αποδεικνύοντας στον Ζελένσκι πως μπορεί να καταπατήσει όσους τολμούν να αντιτίθενται στην κυβέρνησή του. Με τη δικαιολογία πως όσοι του εναντιώνονται είναι Ρώσοι πράκτορες, ο Ζελένσκι κατάφερε να καταστείλει κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Όσοι μένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτόν τον τρομερά επικίνδυνο νόμο και την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της Ουκρανίας εναντίον μιας θρησκευτικής μειονότητας, είναι κι αυτοί ένοχοι κατάφωρης παραβίασης τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και της ευπρέπειας».

Στην επιστολή του, η οποία είχε παραλήπτη και τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιο και την οποία κατέχει η «Σημερινή», αναφέρεται πως το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτο στάδιο ένα νομοσχέδιο που δυνητικά θέτει εκτός νόμου την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) (UOC-MP). Το μέτρο επιδιώκει να απαγορεύσει τις δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων της UOC-MP, με την παραπλανητική δικαιολογία πως η ανεξάρτητη από τη Ρωσία πλέον Εκκλησία της Ουκρανίας προωθεί την πολεμική προπαγάνδα και υπερασπίζεται τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η UOC-MP έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς για ευθυγράμμιση με τη ρωσική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς και ανάμειξη σε «ανατρεπτικές δραστηριότητες από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», κάτι που η ηγεσία της Εκκλησίας έχει αρνηθεί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τη θρησκεία ή την Εκκλησία, αλλά τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται πως την εποχή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ παραχώρησε την Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), ο τότε Πρόεδρος Ποροσένκο δεσμεύτηκε να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των Ουκρανών. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ίδρυση της νέας Εκκλησίας, ανέφερε ότι «δεν είναι δουλειά των κοσμικών Αρχών να καθορίζουν πού και πώς πρέπει να λατρεύουν οι άνθρωποι». Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση «θα λάβει ουδέτερη θέση» και «είναι κατηγορηματικά αντίθετη» σε κάθε προσπάθεια για προνομιακή μεταχείριση του OCU έναντι του UOC. Σήμερα, το «Verkhovna Rada» πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποσχέσεις.

Με την επιστολή του ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ, ζητώντας την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου Γ’, ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να σταθεί πλάι στους Ουκρανούς πολίτες, όπως άλλωστε έκανε όλο αυτό το διάστημα, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που φέρνει η κατοχή, η πολιτική τυραννία και η θρησκευτική δίωξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα