Ορυμαγδός αύξησης ενοικίων σε κτήρια κρατικών υπηρεσιών

Αρνητικές συνέπειες σε επίπεδο ενοικίων για στέγαση κυβερνητικών κτηρίων έχει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η έξοδος από την ύφεση και η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες επανέρχονται, με μονομερείς και "εξωφρενικές" σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεις, για επαναφορά των μειωμένων ενοικίων στα προ της κρίσης επίπεδα.

Αιτήματα που εγκλωβίζουν τις επηρεαζόμενες υπηρεσίες σε αποδοχή τους λόγω της δυσκολίας και του ασύμφορου της μετακόμισης τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής:

Αυτή

τη στιγμή υπάρχουν 1234 κτήρια που στεγάζουν κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα 790, δηλαδή ποσοστό 64% είναι ιδιόκτητα, ενώ άλλα 444, ποσοστό 36% ενοικιάζονται. Ο μέσος όρος των αυξήσεων που ζητούνται από ιδιοκτήτες ακουμπά το 30%.

Ποσοστό που ερμηνεύεται σε εκατομμύρια αφού φέτος υπολογίζεται να ξοδευτούν για ενοίκια, γύρω στα €26 εκ. Ποσό σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 2011 που ξοδεύτηκαν €31 εκ. αλλά στα ίδια επίπεδα με πέρσυ, παρά τον στόχο της επιπλέον μείωσης του ποσού που ξοδεύεται κατά €2 εκ.

"Γενικά συγυριζόμαστε αλλά..." σχολίασε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών Αλέκος Μιχαηλίδης.

«Στις πλείστες περιπτώσεις οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιούνται γιατί δυστυχώς τα Υπουργεία, οι Υπηρεσίες και τα Τμήματα δεν μπορούν εύκολα να τις απορρίψουν, αφού η μετακίνηση σε άλλα κτήρια κρίνεται πολλές φορές δύσκολη και κυρίως ασύμφορη», δήλωσε ο Πρόεδρος Επιτροπής Ενοικίων Αλέκος Μιχαηλίδης.

Παρά ταύτα γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος μέσω της ομαδοποίησης και συστέγασης Υπηρεσιών και Τμημάτων των ιδίων Υπουργείων. Εντός του επόμενου διαστήματος μάλιστα θα μετακινηθεί το Υπουργείο Άμυνας με όλες τις υπηρεσίες του σε καινούριο μεγάλο κτίριο πιθανόν στο Στρόβολο, ενώ σύντομα θα συστεγαστούν και οι διάσπαρτες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στη Λεμεσό.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ιδιόκτητων κτηρίων δεν υπήρξε κανένα βήμα υλοποίησης της πολιτικής απόφασης λόγω δημοσιονομικής στενότητας. Αυτό που πλέον προκρίνεται είναι να γίνονται συμφωνίες ενοικιαγοράς, το γνωστό leasing, για το οποίο προωθήθηκε ήδη νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα