«Ορόσημο» η άρση των περιοριστικών μέτρων

Ως ορόσημο χαρακτηρίζουν οικονομικοί κύκλοι την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία υποδεικνύει ότι εντός Κύπρου υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας, ενώ ανακτάται και η αξιοπιστία της χώρας μεταξύ καταθετών και επενδυτών. «Παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που παραμένουν, είναι σημαντικό ότι σε διάστημα μόλις δύο χρόνων δημιουργήσαμε συνθήκες που μας επέτρεψαν να άρουμε τους περιορισμούς», ανέφερε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση

της Ισλανδίας, τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από το 2008.

Στα υπόψη για την απόφαση αυτή, λήφθηκε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου οι καταθέσεις διατηρήθηκαν κοντά στα 46 δις, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις κατά τη σταδιακή απόσυρση των περιοριστικών μέτρων.

Το τελευταίο μέτρο επέτρεπε την απόσυρση χρημάτων από κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό μέχρι 1 εκ. ευρώ και αποτέλεσε ουσιαστικά την τελική «δοκιμασία» προκειμένου να «ζυγιστούν» οι τάσεις των καταθετών. Από τη στιγμή που δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες εκροές, θεωρήθηκε πλέον ότι με την πλήρη άρση των περιορισμών, θα ενισχυόταν περαιτέρω η αξιοπιστία στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Στόχος πλέον των τραπεζών, είναι να δώσουν κίνητρα στους καταθέτες, με κυριότερο από αυτά την αξιοπιστία, αντί για τα ψηλότερα επιτόκια που ισχύουν σήμερα σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης. Ως γνωστό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, έχει ως αποτέλεσμα μηδενικά επιτόκια στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή τα καθαρά επιτόκια κυμαίνονται στο 1%.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε με ομαλότητα. Με τη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας πρόσθεσε, πλέον η έξοδος της χώρας στις αγορές, μέσω των οποίων θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια, και κατ’ επέκταση η έξοδος από το μνημόνιο, είναι θέμα χρόνου.

CIPA: Οι επενδυτές βλέπουν θετικά την εξέλιξη

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική την άρση των περιορισμών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα μετακινηθούν καταθέσεις από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό. Η Κύπρος, όπως είπε, αποκτά ξανά την αξιοπιστία της και οι επενδυτές βλέπουν με θετικό μάτι αυτή την εξέλιξη.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε, τέλος, πως οι ξένοι επενδυτές, με βάση την επικοινωνία που έχει ο CIPA μαζί τους, βλέπουν πάρα πολύ θετικά την άρση των περιορισμών ενώ, τέλος, επεσήμανε πως αυτό που απομένει για την πλήρη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, είναι να ψηφιστεί και ο νόμος των εκποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα