Οριακές ισορροπίες στη συνεδρία της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Συνέρχεται σήμερα Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις εκτιμήσεις να καταδεικνύουν ότι οι ισορροπίες για το κατά πόσον η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην 10η συνεχόμενη αύξηση των βασικών της επιτοκίων να βρίσκονται σε οριακό επίπεδο.

Οικονομολόγοι που συμμετέχουν στην έρευνα του Bloomberg είναι διχασμένοι με την ισορροπία να βρίσκεται στο 48,5%

υπέρ μιας νέας αύξησης και στο 51,5% για μια παύση. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος στις 15:45 ώρα Κύπρου.

Μια νέα αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού του πληθωρισμού, θα στείλει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή σύστασης της ευρωζώνης το 1999. Στο μεταξύ, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, ο κίνδυνος της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι καθοδικός με τις αγορές να εκτιμούν ότι σε περίπτωση παύσης, η ισοτιμία του ευρώ μπορεί να υποχωρήσει, ενώ αν υπάρξει νέα αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι η τελευταία.

Στις χρηματαγορές της Ασίας, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σταθεροποιήθηκε στο $1,07.

Στη συνεδρία θα τεθούν και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις των τεχνοκρατών της ΕΚΤ, με την οικονομική ανάπτυξη να παρουσιάζει σημεία επιβράδυνσης ή και ύφεσης σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Ήδη η περιοριστική πολιτική της ΕΚΤ έχει επηρεάσει σημαντικά την παραχώρηση νέων δανείων στην ευρωζώνη, με τα στοιχεία της ΕΚΤ να καταδεικνύουν ότι ο νέος δανεισμός έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο για τις επιχειρήσεις και κοντά στα ιστορικά χαμηλά σημεία για τα νοικοκυριά.

Όσον αφορά τις τάσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, Πόλ Χόλινγκσγουορθ εκτίμησε σε σημείωμά του πως ενώ οι «περιστερές» (αυτοί που υποστηρίζουν μια πιο ήπια στάση στα επιτόκια) θα επιχειρηματολογήσουν πως ήδη η πιο αδύναμη ανάπτυξη τροφοδοτεί τη μείωση του πληθωρισμού, αντίθετα τα «γεράκια» (οι οπαδοί της επιθετικής αύξησης ων επιτοκίων) θα καταδείξουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης προέρχεται από θέματα προσφοράς και όχι ζήτησης και συνεπώς οι πιέσεις στις τιμές είναι λιγότερο ευαίσθητες στην αδύναμη οικονομική δραστηριότητα.

Μετά τη συνεδρία της ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκαν στο 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα. Στη συνεδρία πριν την ανάπαυλα του καλοκαιριού, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε «επαρκώς περιοριστικό κύκλο» και ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν την προσέγγιση στη βάση των δεδομένων (data-depended).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα