Ορεινός: Να γιατί πρέπει να εμπιστευόμαστε τις δημοσκοπήσεις

Οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις και να μην ακούν τη λανθασμένη κριτική που ασκείται σε αυτές, δήλωσε ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Ορεινός ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα: αν το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, τότε χειροκροτούμε, αν όχι, τότε ρίχνουμε το φταίξιμο

στον προπονητή, ο οποίος, στην περίπτωση των δημοσκοπήσεων, είναι ο ίδιος ο δημοσκόπος.

«Το ότι οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα, δεν πάνε καλά, είναι ένα τεράστιο λάθος. Οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, από τις προεδρικές του 2013, είχαν βρει πολύ αντιπροσωπευτικά το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ο κος Ορεινός παρουσίασε στην κάμερα το λεγόμενο «poll of polls», δηλαδή τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων, το οποίο δείχνει την πορεία των υποψηφίων το 2013 λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό έγγραφο, τα ποσοστά που «έπιασαν» οι τρεις υποψήφιοι ήταν πολύ κοντά στις εκτιμήσεις, καταρρίπτοντας έτσι εν πολλοίς και το αφήγημα συγκεκριμένων υποψηφίων, οι οποίοι έχουν στρέψει τα πυρά τους στην αποτελεσματικότητα των δημοσκοπήσεων.

«Όσοι μας λένε ότι στις προεδρικές του 2013 δεν είχαμε βρει το αποτέλεσμα, κάνουν λάθος», είπε.

Επιπλέον, δήλωσε ότι και τα exit polls του 2013 ήταν «σωστά», υποστηρίζοντας ότι ο λόγος που κυριάρχησε η αντίθετη άποψη είναι συγκεκριμένος κι επιφυλάχθηκε να τον διατυπώσει μετά το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις δημοτικές εκλογές και στην «ισοπαλία» της Λεμεσού, την οποία ο ίδιος, όπως είπε, είχε εκτιμήσει σωστά, παρά τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις διαφορετικών εταιριών, ο κ. Ορεινός υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται μεταξύ τους σύγκριση, καθώς κάθε εταιρία ακολουθεί διαφορετική μεθοδολογία.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο μικρός πληθυσμός της Κύπρου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων στις δημοσκοπήσεις, απάντησε ότι η μέθοδος της δειγματοληψίας έχει να κάνει με την εξέταση ενός δείγματος πληθυσμού, το οποίο καθίσταται αποτελεσματικό όταν αντικατοπτρίζει τη σύνθεση του πληθυσμού.

«Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως λένε κάποιοι, αν στις δημοσκοπήσεις δεν συμμετέχουν πάνω από 2 στους 10 ερωτηθέντες, διότι έτσι δουλεύει η δειγματοληψία: αν το δείγμα μου είναι αντιπροσωπευτικό, μού δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Εξάλλου, δεν λέει κανένας ότι εκείνοι που δεν συμμετέχουν θα συμπεριφερθούν διαφορετικά από εκείνους που συμμετέχουν στην έρευνα», είπε.

Σε σχέση με την ενδεχόμενη μη ειλικρίνεια των ερωτηθέντων, ο κ. Ορεινός εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει τόσο η «απόκρυψη» όσο και η «κρυφή ψήφος», που είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Αναφερθείς στην εκτίμηση αποτελέσματος στην οποία θα προχωρήσει σε συνεργασία με την τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ την προσεχή Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία χρειάζεται εργασία επί μήνες, σημειώνοντας ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις στο αποτέλεσμα.

«Όλοι οι υποψήφιοι κινούνται σε ένα διάστημα, δεν έχουν σταθερό ποσοστό. Καμία εκτίμηση δεν είναι ακριβής με την ημέρα των εκλογών. Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχουμε κάποιες εκπλήξεις, αλλά σε λογικά πλαίσια, όχι σε εξωπραγματικά», είπε.

Ερωτηθείς αν όντως υπάρχει τόσο μεγάλη απαξίωση των πολιτικών από τους πολίτες, κάτι που μπορεί να δικαιολογεί τα υψηλά ποσοστά αποχής, ο κ. Ορεινός απάντησε ότι οι λόγοι αποχής είναι πάρα πολλοί, πέραν του συγκεκριμένου.

«Αν πάμε λίγο καιρό πίσω, θα θυμάστε ότι γίνονταν συλλαλητήρια. Πλέον δεν γίνονται, έχουμε απλώς την “προεκλογική του καναπέ” κι αυτό οδηγεί σε παθητική στάση, η οποία δυσκολεύει τον ψηφοφόρο να πάει στην κάλπη. Ο ενθουσιασμός και η απογοήτευση είτε οδηγούν κάποιον στην κάλπη είτε αντίστοιχα τον αποτρέπουν», είπε, παρομοιάζοντας την κάλπη με το ποδόσφαιρο.

Τέλος, ανέφερε ότι το είδος της εκλογικής αναμέτρησης είναι πολύ σημαντικό για τον παράγοντα «προσέλευση» στην κάλπη, λέγοντας ότι στις προεδρικές εκλογές και στα δημοψηφίσματα η αποχή παραδοσιακά είναι μικρότερη σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όπου ο κόσμος ενδεχομένως νιώθει ότι το αποτέλεσμα τον αφορά σχετικά λίγο.

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση με τον εκλογικό αναλυτή Νάσιο Ορεινό στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα