ΟΠΕΚ: Χρειάζεται νέος φορέας εξετάσεων

Πέρα από τα προσωρινά μπαλώματα, χρειάζεται μεσοπρόθεσμα ένας νέος φορέας εξετάσεων υποδεικνύει ο ΟΠΕΚ, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν με την «πρόωρη δημοσιοποίηση των εξεταστικών δοκιμίων».

Σε ανακοίνωση του το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε ένα Συμβούλιο Εξετάσεων και Αξιολόγησης (ΣΕΑ) στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού, που να στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό (με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα)

και ειδικό σε θέματα μέτρησης και αξιολόγησης. Και του οποίου η αποστολή δεν θα είναι απλώς η διενέργεια εξετάσεων αλλά επίσης η επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων (meta-analysis), με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών, την αναβάθμιση των εξεταστικών δοκιμίων, την αξιολόγηση των βαθμολογητών και την επιλογή των πιο κατάλληλων, την εκπαίδευση βαθμολογητών και θεματοθετών.

Ο ΟΠΕΚ σημειώνει επίσης ότι τα θέματα θα πρέπει να είναι διαβαθμισμένα (ως προς τον βαθμό δυσκολίας), ισορροπημένα (ως προς την ύλη που καλύπτουν), να ελέγχουν την κριτική σκέψη και την ικανότητα λογικών συλλογισμών και όχι την στείρα απομνημόνευση, και πολλά άλλα.

Καταληκτικά, το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει ότι η υπόθεση της παιδείας απαιτεί σοβαρές αποφάσεις, τολμηρές πολιτικές, που θα μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα