Ομήρου: Όχι σε λύση που θα παραβιάζει τις 4 ελευθερίες

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου διαμήνυσε την Κυριακή ότι λύση που θα παραβιάζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα περιουσίας, που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ουδέποτε θα γίνει αποδεκτή και θα εγκριθεί από τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Κηρύσσοντας την έναρξη του 5ου Παγκαρπασιακού Συνεδρίου πρόσθεσε ότι “θέλουμε να επενδύουμε ελπίδες στη διαπραγματευτική διαδικασία που έχει επανεκκινήσει χωρίς υπερβολικές προσδοκίες και αδικαιολόγητο κλίμα ευφορίας”.

Επανέλαβε ότι τον καθοριστικό ρόλο έχει η Τουρκία, που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η οποία θα αίρει τα εμπόδια για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της, σημειώνοντας ότι “δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής και γι’ αυτό αποτελεί καθήκον μας να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις για πρωτοβουλίες και δράσεις για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο”.

Στέλνοντας μήνυμα ενότητας ανέφερε ότι αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης έχουν καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι η Καρπασία αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για την ελευθερία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο, αναφέροντας ότι με τους καρτερικούς εγκλωβισμένους να παραμένουν εκεί με αυταπάρνηση, φυλάσσοντας Θερμοπύλες σαν άλλοι Λεωνίδες και με το αίσθημα της αδικίας να τους διακατέχει, αφού η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα και ποτέ δεν εφάρμοσε τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης.

Προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, η πανάρχαια ελληνική χερσόνησος της Καρπασίας, θα πρέπει να επανενωθεί με τους νόμιμους κατοίκους της, κατέληξε αναφέροντας ότι από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας ακούγεται στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες και προπέτες της ενσωμάτωσης και της ήττας «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου είπε ότι η σκέψη και μόνο της ύπαρξης των εγκλωβισμένων μας, διαπερνά τα όρια αυτών που ανθρωπίνως οι περισσότεροι μπορούμε να αποδεχθούμε και να περιγράψουμε με τις έννοιες ηρωισμός, αντίσταση, αντοχή, αυταπάρνηση, γενναιότητα, αυτοθυσία, θάρρος και πίστη προς τα ιδανικά και τις αξίες μας.

Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι η Καρπασία, είναι τμήμα της μιας και αδιαίρετης πατρίδας μας, όπως ήταν και όπως θέλουμε να την καταστήσουμε και πάλι.

Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα που επισώρευσαν η προδοσία και η κατοχή δεν μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν από το στόχο μας να αγωνιστούμε και να επιτύχουμε την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, μέσω μια λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, που να διασφαλίζει πρώτα από όλα τον τερματισμό της κατοχής, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, μιας λύσης σύμφωνης με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως και με τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα