Ομήρου: Κύπρος και Ελλάδα να απαντήσουν για πενταμερή

Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να διατυπώσουν εις απάντηση της δολίως επαναφερόμενης τουρκικής αξίωσης για πενταμερή διάσκεψη την κρυστάλλινη θέση ότι μόνο η νόμιμη Κυβέρνηση μπορεί έγκυρα να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε Διεθνή Διάσκεψη, δηλώνει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Ομήρου σχολιάζει τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Υπουργού

Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επανέλαβε τη μόνιμη και διαχρονική τουρκική θέση για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης η οποία να ασχοληθεί με τη λύση του Κυπριακού.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει σαφής απάντηση στην τουρκική αξίωση. Η επιχειρηματολογία απόρριψης της πενταμερούς είναι θεμελιωμένη στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Σε Διεθνείς Διασκέψεις μετέχουν κράτη που είναι υποκείμενα Διεθνούς Δικαίου και όχι κοινότητες. Ο ΟΗΕ με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, 186 του 1964 , 541 του 1983 και 550 του 1984, έχει αποφανθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει μια και μόνο νόμιμη Κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του Κυπριακού λαού και το σύνολο της εδαφικής επικράτειας. Μόνο αυτή η Κυβέρνηση μπορεί έγκυρα να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε Διεθνή Διάσκεψη», υπογραμμίζει ο κ. Ομήρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα