Ομήρου: "Ζημιογόνα η ευφορία που επικρατεί στο Κυπριακό"

Με βάση τα δεδομένα είναι αναμενόμενο ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που είχαν επανεκκινήσει σε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, οδηγούνται σε ένα νέο περιβάλλον με δεδομένη τη σκλήρυνση της τουρκικής πλευράς και ως εκ τούτου η καλλιέργεια υψηλών και υπερβολικών προσδοκιών και κλίματος ευφορίας δεν δικαιολογείται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία με θέμα: « 41 Χρόνια Τουρκικής Εισβολής- Tο Χρέος της Ελευθερίας» σε

εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχίζοντας είπε ότι κλίμα ευφορίας είναι ζημιογόνο αφού δημιουργείται η εντύπωση στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι δήθεν υπήρξε μεταβολή της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας, είπε ότι λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης πως η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρόσθεσε ότι η ενεργός επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση ώστε η λύση να είναι λειτουργική, βιώσιμη, και πλήρως συμβατή με τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες λειτουργίας που ισχύουν στην Ευρώπη.

“Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού” ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ-Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η εθνική μας στρατηγική.

Ανέφερε επίσης πως πρέπει να στέλνεται το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι η οικονομική κρίση θα ήταν δυνατό να μας οδηγήσει στο να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις.

Αναφέροντας ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα που δίνει αυτές τις μέρες μια μεγάλη μάχη για την οικονομική ανάκαμψη, εξέφρασε την ολόψυχη αλληλεγγύη της Κύπρου για μια επιτυχή κατάληξη.

Είπε ακόμα πως ήλθε ακόμα η ώρα η Ευρώπη να αλλάξει κατεύθυνση, να εγκαταλείψει τις πολιτικές της λιτότητας που οδήγησαν στη βαθιά ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας. Να περάσει σε πολιτικές επενδύσεων, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής.

Διαβάζοντας τους οιωνούς της νέας εποχής, αλλά και ανταποκρινόμενοι στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας θα τραβήξουμε καταπάνω στα τείχη να τα γκρεμίσουμε και να τα ξεπεράσουμε για ννα κτίσουμε το καινούριο, με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε επίσης ιστορική αναφορά στην πορεία αλληλοστήριξης μητροπολιτικού ελληνισμού Κύπρου και παρέθεσε τη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, λίγες βδομάδες μετά την αιματηρή άλωση της Αμμοχώστου, η οποία σταμάτησε την οθωμανική επέκταση προς την Ευρώπη, σημαδεύοντας την παγκόσμια ιστορία.

Πρόσθεσε ότι στον 19ο αιώνα πολλοί Κύπριοι πολέμησαν στην ελληνική επανάσταση και στα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων περιοχών.

Όπως είπε, ένας από αυτούς ήταν ο Κύπριος μητροπολίτης Λοκρίδος Αγαθάγγελος, με μεγάλη προσφορά στην επανάσταση του 1821 και στις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού κράτους.

Συνέχισε λέγοντας ότι στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 χίλιοι Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς, είναι θαμμένοι, ως άγνωστοι στρατιώτες, στη Λαμία.

Σαράντα χρόνια αργότερα, μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, την άνοιξη του 1941, εκατοντάδες Κύπριοι, εθελοντές του βρετανικού στρατού, βρήκαν καταφύγιο στα βουνά της Γκιώνας και του Παρνασσού. Τρεις από αυτούς, εκ των οποίων οι δύο μάλιστα ήταν Τουρκοκύπριοι, πήραν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τον Νοέμβριο του 1942, βοηθώντας τους άνδρες της συμμαχικής αποστολής και των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων.

Στον αντίποδα βρίσκεται η ανεκτίμητη προσφορά αίματος των Ελλαδιτών αδελφών μας, που πολεμώντας στον Πενταδάκτυλο, στην Κερύνεια και στις μάχες της ΕΛΔΥΚ, έπεσαν προασπίζοντας την κυπριακή ελευθερία στην άνιση και προδομένη μάχη με τον ξένο εισβολέα, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, ανέφερε προσθέτοντας ότι ανάμεσά τους και πολλοί Στερεοελλαδίτες.

Στους καταλόγους των πεσόντων και αγνοουμένων της τουρκικής διαβάζουμε με συγκίνηση ονόματα νέων από την Αταλάντη, τον Δομοκό, τη Θήβα, τη Λειβαδιά, το Μαρτίνο, τη Σπερχειάδα, τη Στυλίδα, την Εύβοια... Ας είναι αιωνία τους η μνήμη, συνέχισε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα κάποιοι θα έλθουν ξανά εδώ στον ομφαλό της Γης, στους Δελφούς, να σας φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα. «Η κατοχή πέθανε – Η Κύπρος είναι ελεύθερη».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα