Ολομέτωπη επίθεση στα ΜΕΔ επιχειρεί η Ελληνική Τράπεζα

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας σκιαγραφεί στη «Σ» το μέλλον του τραπεζικού τομέα και δείχνει την πορεία, που θα ακολουθήσει η Τράπεζα στο μέλλον. Η πυξίδα είναι στραμμένη στην ορθή κατεύθυνση, δηλώνει ο Ιωάννης Μάτσης, ο οποίος πιστοποιεί ότι οι πωλήσεις δανείων έχουν καθιερωθεί, βοηθούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παρά το ουσιαστικό «ξεφόρτωμα»

δισεκατομμυρίων ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος, τονίζει ότι τα ΜΕΔ παραμένουν στην κορυφή των προβλημάτων, με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι τράπεζες του τόπου. Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής ξεκαθαρίζει ότι είναι καθήκον της διεύθυνσης της Τράπεζας να «κυνηγήσει» μια νέα πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά από αυτή στην οποία είχε προχωρήσει στις αρχές του 2018 και αφορούσε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, κυρίως μη-λιανικής τραπεζικής, €144 εκ., στην B2Kapital Cyprus Ltd.

Πέραν των πωλήσεων δανείων, η Τράπεζα θα κάνει χρήση όλης της γκάμας των λύσεων που παρέχονται για να πετύχει και οργανική μείωση του προβλήματος. Το υψηλό επίπεδο προβλέψεων, σημειώνει, προσφέρει άνεση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμά ότι τα επιτόκια έχουν πιάσει πάτο και δεν αναμένει ότι θα παρατηρηθούν περαιτέρω μειώσεις. Επίσης, ο κ. Μάτσης δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τεχνολογία δεν συγχωρεί όποιον δεν την ακολουθεί και προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω αξιοποίησή της στο εγγύς μέλλον.

Πώς βλέπετε το μέλλον του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, από τούδε και στο εξής;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο παραμένει, για την ώρα, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ). Από την άλλη, αυτό το οποίο παρακολουθούμε να γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι η μεταφορά των ΜΕΧ εκτός του συστήματος. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω των πωλήσεων προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων, όπως έχει συμβεί στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου με την Apollo και στην περίπτωση της δικής μας τράπεζας, της Ελληνικής, μαζί με την B2Kapital. Η πώληση προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του υψηλού επιπέδου των ΜΕΧ, είναι όμως ο ταχύτερος που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την οργανική μείωση των ΜΕΧ μέσω των διαθέσιμων εργαλείων που αφορούν στις αναδιαρθρώσεις, στις ανταλλαγές χρεών με περιουσία και φυσικά στις εκποιήσεις στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συνεργασία με τους δανειολήπτες, αλλά θεωρούμε πως είναι καθήκον μας να εξετάζουμε και μη-οργανικές λύσεις όπως είναι και η πώληση δανείων. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης αντιμετώπιση των ΜΕΧ θα βοηθήσει περαιτέρω στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, θέτοντάς το σε στερεότερη βάση. Στερεότερη βάση για το τραπεζικό σύστημα σημαίνει καλά νέα για τους καταθέτες, καλά νέα για τους μετόχους και για την οικονομία γενικότερα.

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει όμως;

Μέλημα οποιουδήποτε καταθέτη είναι η τράπεζα στην οποία καταθέτει τα λεφτά του να είναι βιώσιμη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Εάν οι τράπεζες έχουν ΜΕΧ στον ισολογισμό τους, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να συνεχίσουν να καταγράφουν ζημιές. Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν τα κεφάλαια και συνεπώς τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και, ως εκ τούτου, την ασφάλεια των καταθέσεων του κόσμου. Οπότε, όσο πιο λίγες είναι οι ΜΕΧ, τόσο πιο στέρεα είναι η τράπεζα στην οποία καταθέτει κάποιος τα λεφτά του.

Ο ρόλος της APS

Δεδομένου, πάντως, ότι η Ελληνική Τράπεζα ήταν η Τράπεζα που άνοιξε τον δρόμο των πωλήσεων δανείων στην Κύπρο, έχετε στρέψει την πυξίδα σας προς μια νέα πώληση;

Νέα πώληση! Κοιτάξτε, η πυξίδα μας είναι σίγουρα στη σωστή πορεία. Ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε την APS Cyprus, η οποία εταιρεία/πλατφόρμα διαχειρίζεται τις ΜΕΧ της Τράπεζας, είναι ακριβώς για να μπορέσει να δώσει στον δυνητικό επενδυτή την εμπιστοσύνη ότι εάν και εφόσον αποφασίσει να έρθει στην Κύπρο να αγοράσει δάνεια, υπάρχει η σχετική, ανεξάρτητη, εξειδικευμένη πλατφόρμα για να τα διαχειριστεί. Φυσικά, η APS Cyprus προχωρεί απρόσκοπτα με την οργανική μείωση των ΜΕΧ επί καθημερινής βάσεως, στο πλαίσιο συγκεκριμένου πλάνου που έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Όπως προανέφερα, αυτό μπορεί να γίνει μέσω συγκεκριμένων λύσεων μαζί με τους δανειολήπτες, όπως η ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρέους, οι αναδιαρθρώσεις, αλλά και μέσω άλλων οδών, όπως είναι για παράδειγμα οι εκποιήσεις, οι διακανονισμοί κ.λπ. Παράλληλα, καθήκον μας είναι να εξετάζουμε συνεχώς την πιθανότητα πώλησης πακέτου δανείων και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε εκεί που το κρίνουμε ως την ορθότερη λύση. Τώρα κατά πόσον θα καταλήξουμε σε πώληση ή όχι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο γνωρίζω αυτήν την στιγμή, αλλά είναι κάτι που θα το κοιτάξουμε και το κοιτάζουμε.

«Υπάρχει αρκετή κάλυψη για ΜΕΧ»

Θα μπορούσε να λεχθεί ότι πλέον διαχειρίζεστε με μεγαλύτερη άνεση το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Βεβαίως νιώθουμε πιο άνετα, διότι τα μη εξυπηρετούμενα αυτήν τη στιγμή έχουν αρκετές προβλέψεις. Από το 2013, αυτό το οποίο είδαμε στην Ελληνική, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα, ήταν ότι οι προβλέψεις, προφανώς, δεν ήταν αρκετές έναντι των αντίστοιχων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Άρα κάθε τρίμηνο βλέπαμε ζημιές στις τράπεζες οι οποίες προέρχονταν κυρίως από τις επιπρόσθετες προβλέψεις. Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΧ έχει αυξηθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον γύρω στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για να καταλάβετε οι τιμές των εξασφαλίσεων, που έχουμε στην Ελληνική Τράπεζα, είναι 140% των καθαρών αξιών των ΜΕΧ, μετά τις προβλέψεις. Άρα, υπάρχει αρκετή κάλυψη, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα, αφού πλέον υπάρχουν αρκετές προβλέψεις έτσι ώστε να μην αναμένουμε μεγάλες εκπλήξεις από αυξομειώσεις, που έρχονται και από περαιτέρω προβλέψεις, τις οποίες πρέπει να πάρουμε. Αυτό δεν σημαίνει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον προβλέψεις, αλλά είμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πέρυσι, πριν από δύο χρόνια και ούτω καθεξής.

Θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια

Βιώνουμε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων είτε μιλάμε για τα καταθετικά είτε για τα δανειστικά επιτόκια. Θεωρείτε ότι θα συνεχίσει η πτωτική τάση ή έφτασε η ώρα να αυξηθούν;

Τάση περαιτέρω σημαντικής πτώσης δεν προβλέπω. Πιστεύω ότι θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια για ορισμένα χρόνια ακόμη και ακολούθως θα ξεκινήσει μια αύξηση. Αυτή μας η εκτίμηση προκύπτει από τα όσα βλέπουμε και τα όσα ακούμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βασικός πυλώνας οι νέες τεχνολογίες

Τέλος θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το πλάνο αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από την Ελληνική Τράπεζα;

Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από του να τις αγκαλιάσουμε και να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία για να προσφέρουμε και στον πελάτη μας μια καλύτερη εμπειρία. Με απλά λόγια, να του παρέχουμε τα προϊόντα της Τράπεζας μέσω νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών καναλιών, αλλά και μέσα στην Τράπεζα να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες για να αναβαθμίσουμε και εκμοντερνίσουμε τις διαδικασίες μας. Έτσι, ακολουθούμε και τις δύο αυτές τακτικές. Κοιτάζουμε αφενός την τεχνολογία μέσα στην Τράπεζα, αλλά και την τεχνολογία που θα παρέχουμε στο ταξίδι του πελάτη για να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και να λάβει εύκολα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του. Για μας η τεχνολογική αναβάθμιση και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και στήριξης των ευρύτερων στρατηγικών σχεδιασμών της Τράπεζας.

Αναδημοσίευση από τη «Σημερινή» της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα