Όλο το παρασκήνιο της τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας

Πολύ ικανοποιημένη δηλώνει από την τριμερή η Λευκωσία. Επικοινωνιακά διότι υπάρχει πλέον ένας κώδικας συνεργασίας με τον Βασιλιά Αμπντάλα, μια προσωπικότητα που είναι αποδεκτή τόσο από τους Αμερικανούς, από τους Ρώσους, από το Ισραήλ αλλά και τον Αραβικό κόσμο.

Σε επίπεδο τριμερούς υπάρχει Αναφορά στο Κυπριακό στην Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.

Η Ιορδανία θεωρείται «χώρα-κλειδί» για την περιοχή καθώς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητα, ενώ πρόκειται για μια χώρα η οποία

έχει ανάγκη αγοράς φυσικού αερίου.

Η Λευκωσία πάντως θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το εν λόγω ζήτημα. Πράγματι η Ιορδανία έχει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που ονομάζεται Ισραήλ καθώς για να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε μεταφορά Φυσικού αερίου μπορεί μόνο μέσω του Ισραήλ.

Πάντως, τα πιο σημαντικά πολιτικά θέματα τα συζήτησαν οι 3 ηγέτες την ώρα του μεσημεριανού γεύματος εργασίας.

Σε πρώτο πλάνο τέθηκαν τα ζητήματα της τρομοκρατίας και οι τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας με φόντο την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κομβικό θέμα αποτέλεσε και η Ειρηνευτική Διαδικασία Μέσης Ανατολής. Η Ιορδανία θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ωστόσο δεν είναι εύκολο.

Σημειώνεται ότι η επόμενη Τριμερής θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Ιορδανία.

Η σημερινή τριμερής πάντως φαίνεται πως δεν έχει περάσει απαρατήρητη στα κατεχόμενα καθώς είχαμε έμμεσα μηνύματα από τον κατοχικό ηγέτη.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή συνεργασίας και όχι σε περιοχή όπου γίνονται ενέργειες που προκαλούν εντάσεις, είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρέσβη της Ιταλίας Andrea Cavallari.

Αναφέρθηκε ακόμα στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη λέγοντας ότι οι έρευνες γίνονται «μονομερώς» χωρίς τη συμμετοχή των Τ/κ και ότι αυτό προκαλεί ανησυχία.

Και μέσα σε όλα αυτά, το πλοίο - γεωτρύπανο της Τουρκίας θα σταλεί το συντομότερο δυνατό στη Μεσόγειο για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα