Όλα ανοιχτά για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης

Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τη διεξαγωγή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και το Κυπριακό, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

Ερωτηθείς για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης εάν και εφόσον εγκριθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι είναι θέμα που θα αποφασίσει η Βουλή, αλλά για την

ώρα δεν αλλάζει τίποτα.

«Όπως γνωρίζουμε περί τα τέλη του 2016 θα έχουμε εκλογές. Τώρα αν η Βουλή εν τη σοφία της αποφασίσει άλλως πως διότι οι συνθήκες θα το επιβάλλουν, είτε σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε -τολμώ να πω- και σε σχέση με το Κυπριακό, είναι κάτι που αντιλαμβάνομαι η Βουλή θα δει», ανέφερε μιλώντας ύστερα από ενημερωτική συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να πάει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη Βουλή, ο κ. Χάσικος ανέφερε «το ταχύτερο δυνατό, το καλύτερο», χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε ημερομηνίες.

«Αλλά σίγουρα ούτε και μπορεί να αφεθεί να συζητείται επ` αόριστον, θα πρέπει κάπου να υπάρχει κατάληξη», ανέφερε.

«Πάει καλά η όλη συζήτηση. Εύχομαι και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Νιόβρη, πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να δοθεί ένα τελικό κείμενο προς όλους το οποίο τελικά θα κληθεί και η βουλή να ψηφίσει», ανέφερε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών γίνονται συνεδρίες δύο φορές την εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και εκπροσώπων κομμάτων σε μια τελευταία προσπάθεια να διαμορφωθεί συναίνεση έτσι ώστε η Βουλή να διευκολυνθεί όταν κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι μέσα από τη συζήτηση φαίνονται οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν, αλλά μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης γίνεται προσπάθεια απ` όλες τις πλευρές να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό βαθμό οι διαφωνίες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι εκείνο που ενδιαφέρει το κόμμα είναι η κατάληξη στη φιλοσοφία η οποία θα διέπει αυτό το νομοσχέδιο.

«Θέλουμε οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να λειτουργούν πραγματικά ως αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και να μην είναι υπό τον ασφυκτικό κλοιό οποιουδήποτε άλλου. Και αν συμφωνήσουμε σε αυτή την φιλοσοφία, νομίζω ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο στη συνέχεια να καταλήξουμε στις λεπτομέρειες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι από τα όσα τους είπε ο Υπουργός φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα κατάληξης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «αυτή τη φορά να μην μείνουμε στα λόγια, γιατί και σε προηγούμενες συναντήσεις είχαμε συμφωνήσει στο θεωρητικό πλαίσιο αλλά το κείμενο, το οποίο μας παρουσιαζόταν στη συνέχεια ήταν πολύ διαφορετικό από εκείνα τα οποία συμφωνούσαμε».

Εκφράζοντας την ευχή αυτή τη φορά να υπάρχει κατάληξη και το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο να πάει στη Βουλή, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα ήταν καλό να συζητηθεί, να διαμορφωθεί και να εγκριθεί πριν από το κλείσιμο της βουλής για τις βουλευτικές εκλογές.

«Εμείς ως ΑΚΕΛ θα διαδραματίσουμε ένα θετικό και εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες, συμβάλλοντας με δικές μας σκέψεις, απόψεις για το πώς όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά», ανέφερε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης και εξελικτικά να υπάρξει κατάληξη στον τελικό στόχο που θα οριστεί από κοινού.

Όσον αφορά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα δεν τους έχει προβληματίσει ακόμα και αν και εφόσον προκύψει η ανάγκη συζήτησης, θα συζητηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα