Οικονόμου: Συμβατή συνταγματικά η τροπολογία για κόμμα Κασιδιάρη

Της κυβερνητικής τροπολογίας, η οποία θέτει επιπλέον ρυθμίσεις στη διαδικασία εξέτασης των κομμάτων που κατέρχονται στις εκλογές, μεταξύ των οποίων και του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, υπεραμύνθηκε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι πρόκειται συνολικά για μια πρωτοβουλία απολύτως συμβατή με το συνταγματικό πλαίσιο.

Κατά τη σημερινή

ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος από τις εκλογές είναι ξεκάθαρη.

Ερωτηθείς για την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, κατόπιν των δημόσιων επικρίσεων που άσκησε στη νέα τροπολογία της κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτή την εξέλιξη και ότι ο παραιτηθείς δικαστής επρόκειτο σύντομα να συνταξιοδοτηθεί.

Αναφερόμενος στις ήδη ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις σημείωσε ότι αυτές δημιουργούν «ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία σε εγκληματικές οργανώσεις».

«Και το πλαίσιο αυτό δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό των πραγματικών προθέσεων, αλλά και της πραγματικής ηγεσίας οργανώσεων που με τον μανδύα κομμάτων προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς και την κοινωνία, επιστρατεύοντας ακόμη και πρώην δικαστικούς ως επικεφαλής αυτών των εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα πολιτικού κόμματος», συμπλήρωσε.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας είναι απολύτως στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων, κορυφαία των οποίων είναι η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και η απόκρουση κάθε τυχόν επιβουλής της», επισήμανε ο ίδιος.

Μιλώντας για την τρέχουσα τροπολογία, η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί αύριο προς ψήφιση, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι αυτή στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του προαναφερόμενου υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τροπολογία περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση, εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

«Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή», σημείωσε.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα με αυτήν την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται από τη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί και επίσης δεν επηρεάζεται σε τίποτα η σύνθεση του Α1 Τμήματος, η οποία είναι έτσι και αλλιώς δεδομένη», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα