Πώς να διεκδικήσετε €25.000 για το σπίτι σας (vid)

Ειδικό σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών άρχισε στην Κύπρο, προκειμένου οι πολίτες να αναβαθμίσουν τα κτίρια στα οποία διαμένουν, ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Το σχέδιο ονομάζεται «Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω».

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο Αντρέας Λιζίδης, Λειτουργός Α’ Βιομηχανικών του Υπουργείου Εμπορίου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Συνοχής και την Κυπριακή Δημοκρατία και αφορά σε συνολικό κονδύλι 8 εκ. ευρώ, που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών που έχουν λάβει άδεια οικοδομής πριν τις 21 Δεκεμβρίου του 2007 και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

Όπως διευκρίνισε, οι δαπάνες αφορούν σε διάφορες εργασίες, όπως θερμομόνωση οροφής και τοίχων, αλλαγή παραθύρων, πορτών, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αντικατάσταση κλιματιστικών, ηλιακού θερμοσίφωνα και συστήματος θέρμανσης.

«Στόχος του σχεδίου είναι η συνολική αναβάθμιση και όχι μεμονωμένα μέτρα. Θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες που περιλαμβάνονται στο μητρώο του Υπουργείου», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι το σπίτι να αναβαθμιστεί στην κατηγορία που εξοικονομεί 50%.

Οι δαπάνες που απαιτούνται, προκύπτουν μετά από συνεννόηση με τον εμπειρογνώμονα, ενώ το μέγιστο ποσό της επιδότησης φτάνει τις 25.000 ευρώ, με τον ιδιοκτήτη να συμμετέχει με 50%. Διευκρίνισε δε ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των προβλεπόμενων εξόδων, τα οποία θα εισπράξει στη συνέχεια.

Όσοι δεν διαθέτουν άμεσα τα χρήματα, μπορούν να αποταθούν σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα για δάνειο, με το Υπουργείο να παρέχει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που η ανάγκη είναι μεγάλη, αλλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, το σχέδιο προνοεί την εξέταση της αίτησης, την έγκρισή της και στη συνέχεια, με το έγγραφο της έγκρισης, ο δικαιούχος να αποταθεί στην τράπεζα για να εξασφαλίσει δάνειο.

Παράλληλα, ο κος Λιζίδης τόνισε ότι στο σχέδιο υπάρχει πρόνοια για ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους η χορηγία ανεβαίνει στο 75%, ενώ δίνεται η δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, για μεμονωμένες επισκευές.

Keywords
Τυχαία Θέματα