Οικολόγοι: Προώθηση διάλυσης θύλακα των Κοκκίνων ως ΜΟΕ

Την προώθηση της διάνοιξης του οδοφράγματος των Κοκκίνων ως Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη διάλυση του στρατιωτικού θύλακα προτείνουν οι Οικολόγοι, νοουμένου ότι αυτό επιθυμούν τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ κάτοικοι της περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι υποστηρίζουν το αίτημα των κοινοτήτων Τηλλυρίας και του Δήμου και Κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, για διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων, καθώς σε αυτό συμφωνούν Ε/κ και Τ/κ κάτοικοι.

«Το Κίνημα Οικολόγων

Περιβαλλοντιστών προτείνει όπως καταργηθεί ο στρατιωτικός θύλακας των Κοκκίνων αφού στην περιοχή δεν κατοικεί πλέον ούτε ένας Τουρκοκύπριος. Η αποστρατικοποίηση του θύλακα (ο οποίος μπορεί να τεθεί προσωρινά υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών), θα απελευθερώσει δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους κάτοικους της περιοχής να επιστρέψουν στα χωριά τους εάν το επιθυμούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως εναλλακτική πρόταση, οι Οικολόγοι προτείνουν την διάνοιξη ασφαλούς διαδρομής για την κίνηση μέσω του θύλακα, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις όπου άνοιξαν οδοφράγματα μέσω «στρατιωτικών περιοχών».

«Η επιμονή των Τούρκων για διατήρηση του κλειστού στρατιωτικού θύλακα των Κοκκίνων, αποτελεί ένδειξη της αδιαλλαξίας, της εκδικητικότητας και της αρνητικής προσέγγισης της Άγκυρας στο Κυπριακό. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει προτείνει επανειλημμένα (και πρόσφατα στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου) την προώθηση ως μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της πρότασης για διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει επιτακτικά και αποφασιστικά το θέμα στον Τ/κ ηγέτη, με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα