ΟΗΕ: Zητά παράταση της παραμονής των ναρκαλιευτών στην Κύπρο

Με επείγουσα επιστολή του προς του πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ημερομηνία 26 Ιουνίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν ζητά από το σώμα να μεριμνήσει όπως οι Καμποτζιανοί ναρκαλιευτές που βρίσκονται στην Κύπρο παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Πρόκειται για τυπική διαδικασία, η οποία αναμένεται

να γίνει σύντομα αποδεκτή.

Ο κ. Μπαν υπενθυμίζει στα μέλη του Σ.Α. ότι στην Κύπρο υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός ναρκοπεδίων, εντός και εκτός της ουδέτερης ζώνης και μάλιστα το Δεκέμβριο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, εξ αιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων περί τις 60 τουρκικές νάρκες αποκαλύφθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ειρηνευτών.

«Εν απουσία μονάδας ναρκαλιευτών εντός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στη βάση της αρχικής εκτίμησης κινδύνου από την UNMAS, ανέπτυξα επειγόντως στην Κύπρο μικρή μονάδα Καμποτζιανών ναρκαλιευτών, οι οποίοι υπηρετούν τώρα στην μονάδα του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFL) για τη διεξαγωγή εκκαθαριστικής επιχείρησης στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ αποστολών».

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων και για τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και με δεδομένες τις εμφανείς πτυχές που αφορούν στην ασφάλεια, ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει πως υπολογίζει «στη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραμείνουν στην Κύπρο οι ναρκαλιευτές από την Καμπότζη, υπό το ισχύον καθεστώς, μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2015, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι θα ενημερώσει αναλυτικότερα το Σ.Α. με την επόμενη έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στο Σ.Α. μέχρι τις 10 Ιουλίου, καθώς και μέσω της ειδικής του αντιπροσώπου Λίζας Μπάτενχαϊμ, όταν θα παρουσιάσει την έκθεση στο ΣΑ στις 22 Ιουλίου.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα