Κοντά σε απομείωση χρέους η Ελλάδα;

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου National Institute of Economic and Social Research (NIESR) που δημοσιεύτηκε σήμερα τονίζει, ότι η χώρα χρειάζεται απομείωση χρέους σχεδόν 100 δισεκ. ευρώ προκειμένου να έχει μια ευκαιρία να βγει από την «παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση" (depression),

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph στην ανάλυσή του το NIESR επισημαίνει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στο ΦΠΑ

και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, που σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο θα μπορούσαν να αποβούν «αυτοκαταστροφικοί».

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, έως τα τέλη του 2016, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2007 και κατά 7% σε σχέση με το μέγεθός της πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν από την ένταξή της στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον κοντά σε αυτά που ήταν πριν ενσκήψει η κρίση, άρα πρόκειται για μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση για την Ελλάδα», ανέφερε ο Τζακ Μίνινγκ, ερευνητής στο NIESR.

Παράλληλα το ινστιτούτο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Οι... κατά της απομείωσης

Αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η Γερμανία. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ παρά το γεγονός ότι υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, τάχθηκε κατά μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ο Έτινγκερ είχε επισημάνει, πως «η παροχή χρημάτων στην Ελλάδα είναι σημαντική ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει απομείωση του χρέους της. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα με χρήματα και να της δώσουμε μεγάλο χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της».

Σκληρή στάση τηρεί και η Σλοβακία.

«Θα το πω καθαρά: η Σλοβακία θα είναι πάντα αντίθετη σε κάθε απομείωση του χρέους της Ελλάδας. Αν δούμε ότι οι Έλληνες μας σέρνουν από τη μύτη, θα πούμε ανοιχτά ότι είναι προτιμότερο η χώρα τους να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», είχε πει τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ είχε υπογραμμίσει σε ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings ότι θεωρεί «απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ δεν είναι απλώς μια διαπίστωση, είναι ένα αίτημα προς τη Γερμανία τελικά να υποχωρήσει, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για μια σοβαρή συμφωνία με την Αθήνα είχε τότε σχολιάσει σε δημοσίευμά της η Die Welt.

Keywords
Τυχαία Θέματα