Οι ξένοι εκπέμπουν SOS κι η Ελλάδα τραβάει κόκκινες γραμμές

Σήμα κινδύνου για την Ελλάδα εκπέμπει τα τελευταία 24ωρα ο διεθνής Τύπος, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για στάση πληρωμών. Εμμένει στην στάση του, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, επιδιώκοντας να προασπίσει τις "κόκκινες" γραμμές.

Όλο και πιο μεγάλη ανησυχία εκφράζουν κορυφαίες εφημερίδες σε ΕΕ και ΗΠΑ αναφορικά με το "τι μέλλι γένεσθαι". Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ των Financial Times

που παρουσιάστηκε, μάλιστα, στο πρωτοσέλιδό τους και απεκάλυπτε προειδοποιήσεις της Αθήνας προς το ΔΝΤ για στάση πληρωμών αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Η ελληνική κρίση, έγινε πρωτοσέλιδο και στον Guardian , ο οποίος τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην οικονομική κατάρρευση.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα χωρίς μια συμφωνία. Μιλώντας σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε, ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. "'Εχει μείνει πολύ λίγος χρόνος", είπε, "και γι΄αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούργια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος Γιάνη Βαρουφάκη και μάλιστα όχι μόνο από ένα, αλλά δύο διεθνή ΜΜΕ. Μιλώντας στην οικονομικής θεματολογίας εκπομπή του Ρίτσαρντ Κουέστ στο CNN, o Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν θα πληρωθεί η δόση των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το (ΔΝΤ) στις 5 Ιουνίου εάν δεν υπάρξει έως τότε συμφωνία με τους δανειστές.

Ο δημοφιλής παρουσιαστής ρώτησε ευθέως τον κ. Βαρουφάκη εάν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα. Ο Υπουργός απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της».

Μερικές ώρες μετά, ο Γιάνης Βαρυοφάκης τόνισε, ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει, χαρακτηριστικά, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τονιζει.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει: "Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων...για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος...για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ".

Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εάν προσπαθήσει να επιτύχει τους "αφόρητα υψηλούς" στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι πιστωτές της.

"Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί -- και δεν θα αποδεχθεί-- μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια", γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με τις νέες δηλώσεις, ιδιαίτερα αυτές που εκφράστηκαν στον Ιταλικό τύπο είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουρργείο Οικονομικών της Ελλάδας εμμένει στις δεσμεύσεις του. Ωστόσο, η πίεση από το ΔΝΤ, αλλά και την Ευρώπη δεν αποκλείεται να οδηγήσει το Μαξίμου σε αλλαγή των κανόνων παιχνιδιού.

Tweet to @donnakaparti !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα