Οι Βρετανοί οικοδομούν διχοτόμηση επί της «συμφωνημένης λύσης»

Οι Βρετανοί ποτέ δεν παραδίδουν τα όπλα και παρασκηνιακά επιμένουν σε μιαν άτυπη «Τριμερή» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ην. Εθνών. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ διεμήνυσε στην Τζέιν  Χολ Λουτ ότι δεν έχει εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση, επιχειρώντας έτσι να κλείσει τις πύλες σε μια «Τριμερή» και να μεταφέρει τις πιέσεις επί του Προέδρου για να δεχτεί την ισότιμη κυριαρχία, εάν θέλει συνομιλίες. Αυτά και άλλα έχουν διαβιβαστεί προς τον διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη από την κ. Λουτ την περασμένη Παρασκευή.

Διπλωματικές

πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρετανοί θα στραφούν προς την Τουρκία, για να δώσει αυτή τη σύμφωνο γνώμη στον κατοχικό ηγέτη για τη διεξαγωγή μιας άτυπης «Τριμερούς». Απώτερος στόχος είναι η κωδικοποίηση θέσεων στη βάση του τετραγωνισμού του κύκλου και της αποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τής τουρκικής θέσης περί ισότιμης  κυριαρχίας. Χρησιμοποιούν τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών για να οικοδομήσουν τη διχοτόμηση και επιδιώκουν να έχουν συμμάχους στο εσωτερικό.

Την ίδια στιγμή έγιναν σκέψεις  όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ακόμη και επιχειρηματίες, καθώς και ξένους διπλωμάτες για να τους εξηγήσει την πρότασή του για επιστροφή στο ’60 και: α) τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, β) γιατί ο κατοχικός ηγέτης αντί να την απορρίψει, όφειλε να την συζητήσει. Αναφορά θα γίνει από τον Πρόεδρο στην πρότασή του από της έδρας των Ην. Εθνών.  

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα