Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο αυξήσεις των φαινομένων και η ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και κάτι ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Χρήστος Κασσιμέρης, αν πιστεύει ότι θα έρθει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ανέφερε πως «Θα μπορούσε θα ήταν ένα άσχημο σενάριο για όλους μας, όπως κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών που τότε δρούσε το Ισλαμικός Κράτος είχαμε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Ευτυχώς, για εμάς Ελλάδα

και Κύπρο δεν βιώσαμε κάτι ανάλογο, ωστόσο χώρος όπως το Βέλγιο, η Αγγλία, η Σουηδία είχανε τέτοιες άσχημες επιρροές όπως οι Τσιχαντιστές.

Θέλω να ελπίζω ότι μας έχουν ξεχάσει από το παγκόσμιο χάρτη. Αν και βρισκόμαστε δυστυχώς πάρα πολύ κοντά στην εστία των συγκρούσεων, συνεπώς δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε γιατί οτιδήποτε μπορεί να γίνει».

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι «πρέπει να διαχωρίσουμε εκείνους που δρουν στο όνομα μιας οργάνωσης και είναι πραγματικά προετοιμασμένοι για να θέσουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και εκείνους που δρουν μεμονωμένοι οδηγούμενοι πολύ πιθανόν από τον φανατισμό.

Στην περίπτωση των πρώτων θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του κάθε κράτους οι αστυνομικές δυνάμεις που παρακολουθούν αυτά τα άτομα και θεωρητικά γνωρίζουνε την δράση τους θα προσπαθήσουνε όπως έχουνε προσπαθήσει και όπως έχουνε καταφέρει στο παρελθόν και στον μέλλον να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες πριν καν εκδηλωθούν. Ενώ, στην περίπτωση των δεύτερων δεν μπορούμε να ξέρουμε πως και πότε θα κινηθούν και πόσα θύματα θα θρηνήσουμε».

Από την μεριά του ο Ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς, μιλώντας επί του θέματος είπε ότι «υπάρχει μια ανησυχία, όσο αφορά τις τρομοκρατικές ενέργειες. Το χθεσινό παράδειγμα φεύγοντας από το Στρασβούργο για να έρθουμε στην Αθήνα και μετέπειτα στην Κύπρο, ήμασταν το τελευταίο αεροπλάνο που αναχώρησε από το Στρασβούργο γιατί υπήρξε ένα τηλεφώνημα για βόμβα και εκκενώθηκε το αεροδρόμιο».

Ακολούθως, ανέφερε ότι «ενώ βρισκόμασταν στο Στρασβούργο σε δύο περιπτώσεις ακούσαμε ότι ένοπλος θεάθηκε κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο και τον πήραν οι αρχές και επίσης ότι ένοπλος θεάθηκε κοντά στον κεντρικό σταθμό των τρένων στο Στρασβούργο.

Τα λέω αυτά επειδή όταν τα βιώνεις αυτά καθημερινά και τα ακούς είτε είναι πληροφορίες είτε είναι fake news υπάρχει μια ανησυχία και μια ανασφάλεια. Όταν περπατώ σε δρόμους του Στρασβούργου και των Βρυξελλών και βλέπω οπλισμένους στρατιώτες στις πλευρές του δρόμου σου δημιουργεί το αίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτή είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν αυτή την στιγμή περιοχές της Ευρώπης. Υπάρχει ναι κίνδυνος, υπάρχει οργανωμένη τρομοκρατία. Δεν έχω ξανά δει το Στρασβούργο τόσο αδειανή πόλη από τον καιρό που είμαι Ευρωβουλευτής».

Ερωτηθείς ο καθηγητής, Χρήστος Κασσιμέρης, τι γεννά έναν τρομοκράτη απάντησε «η μη αποδοχή από το σύστημα της Ευρώπης, έχουμε τα τελευταία χρόνια κοντεύει δεκαετία με την εισροή μεταναστών από βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή μια ειδική μεταχείριση προς αυτούς τους μετανάστες και ανοίξαμε τις αγκαλιές μας προς τους Ουκρανούς μετανάστες. Τους έγχρωμους ωστόσο μετανάστες δεν τους αποδεχόμαστε τόσο εύκολα. Προσπαθούμε να τους κρατήσουμε στις ειδικές δομές που έχουν δημιουργηθούν για να τους απομονώσουμε».

Τέλος, ερωτώμενοι και οι δύο καλεσμένοι αν υπάρχει φόβος για αύξηση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα απάντησε «Ασφαλώς» ενώ από την μεριά του ο Λουκάς Φουρλάς απάντησε «Ναι, βεβαίως.

Δείτε το απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα