Οι συντεχνίες διεκδικούν ρόλο στις συνομιλίες

Το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, που συνέρχεται στις 9 Ιανουαρίου, δηλώνει ότι παραμείνει στη διάθεση των δύο ηγετών και των διαπραγματευτικών τους ομάδων για να βοηθήσουν σε ό,τι τους ζητηθεί, ώστε η πορεία για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού να στεφθεί με επιτυχία.

Σε διάσκεψη Τύπου, η μόνιμη επιτροπή του Φόρουμ, που απαρτίζεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, Türk Sen, Dev Iş, KTAMS, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση

της συνόδου του Φόρουμ την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί στο Λήδρα Πάλλας, “ενόψει της συνέχισης της διαπραγμάτευσης για οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”.

Την κοινή δήλωση ανέγνωσε στα ελληνικά ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας. Οπως ανέφερε, το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες του συνόλου των Κυπρίων, προωθώντας μια λύση μέσα από την οποία θα προάγονται οι αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Επίσης, πρόσθεσε, η λύση θα πρέπει να περιέχει τις απαιτούμενες πρόνοιες, ώστε η καθημερινότητα των Κυπρίων να διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, ισότητα και προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο κ. Μάτσας επανέλαβε “με αποφασιστικότητα ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας ενιαίας οικονομίας και αγοράς εργασίας, που θα έχει στο επίκεντρό της την ενίσχυση της ευημερίας όλων των Κυπρίων και την εγγύηση της κοινωνικά δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου”.

Το Φόρουμ, είπε, τονίζει για ακόμη μια φορά πως η λύση θα πρέπει να εμπεριέχει εφαρμογή ενιαίου συστήματος εργασιών σχέσεων και απασχόλησης, ενιαίου σχεδίου κοινωνικής ασφάλισης, ενιαίου συστήματος καθορισμού μισθών και απολαβών, πλήρη σεβασμό του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και της επιλογής απασχόλησης σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου, πλήρη απαγόρευση των διακρίσεων αναφορικά με την απασχόληση ή/και τις απολαβές λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβάλλοντος ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε παρόμοιο κοινό έγγραφο που είχε προσκομίσει στους δύο το ελληνοτουρκικό Φόρουμ και τι θα κάνουν ως Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ ώστε οι θέσεις τους αυτές να περιληφθούν σε μια λύση, ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και συντεχνίες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι σε κανένα στάδιο δεν έχουν συμμετάσχει άμεσα και ουσιαστικά στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ακόμη και σήμερα που ευελπιστούμε ότι η πορεία καταλήγει σε μια οριστική διευθέτηση θεωρούμε, είπε, ότι ο ρόλος μας μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστικός στα θέματα που αφορούν τις εργασιακές θέσεις, την αγορά εργασίας και ζητήματα ευρύτερα κοινωνικής πολιτικής.

Θεωρεί ακόμη, όπως ανέφερε, ότι ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των εργαζομένων, είναι εκείνα που θα δώσουν τη δυναμική για να μπορέσει η λύση να εφαρμοστεί και στην πράξη. “Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούμε να μας δοθεί βήμα, ρόλος και λόγος για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε ουσιαστικά”.

Στο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ τη Δευτέρα θα αξιολογήσουμε πολλές από αυτές θέσεις και ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, θα καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε αυτές οι θέσεις να εισακουστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, κατέληξε ο κ. Μάτσας.
Την ανάγνωση της κοινής δήλωσης του Φόρουμ στα τούρκικα έκανε ο πρόεδρος της Türk Sen, Ασλάν Μπιτσιακλί.

Keywords
Τυχαία Θέματα