Οι συνομιλίες στη Γενεύη μονοπωλούν στον τ/κ Τύπο

Οι συνομιλίες στη Γενεύη που αρχίζουν σήμερα, οι δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί κατά την αναχώρηση του από τα κατεχόμενα και το πρόγραμμα των συνομιλιών που συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στην κακοκαιρία που επηρεάζει την Ευρώπη αλλά και τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο

που έγινε σε “πανεπιστημιακό” νοσοκομείο στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ακόμα μια προσπάθεια”, αναφέρεται στις συνομιλίες στη Γενεύη και γράφει ότι οι δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι δεν έκαναν συμβιβασμούς στις κόκκινες γραμμές τους, εντούτοις συναντιούνται σήμερα για ακόμα μια φορά στη Γενεύη. Αλλού γράφει ότι 160 φοιτητές του “τεχνολογικού πανεπιστημίου” Εγγύς Ανατολής επισκέφτηκαν το τμήμα πρώτων βοηθειών σε “νοσοκομείο” στα κατεχόμενα λόγω τροφικής δηλητηρίασης. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα δημοσιεύει γελοιογραφία, η οποία αναφέρεται στις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων αλλά και στην αύξηση των φόρων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αρχίζει Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής”, αναφέρει ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και γράφει ότι στις 11 Ιανουαρίου οι δυο πλευρές θα παρουσιάσουν τους δικούς τους χάρτες και θα συζητήσουν τα ποσοστά στο εδαφικό και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η “πενταμερής διάσκεψη”. Αλλού αναφέρεται στην κακοκαιρία που έπληξε όλη την Ευρώπη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ασθενείς με όγκο στο εγκέφαλο δεν χρειάζεται πια να αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία και ότι ένας ασθενής που είχε όγκο μεγέθους 2,5 εκ. στον εγκέφαλο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με επιτυχία στο νοσοκομείο του “πανεπιστημίου” Εγγύς Ανατολής.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ούτε προσκόλληση, ούτε επαρχία, στόχος η λύση”, αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί πριν την αναχώρηση του από τα κατεχόμενα για τη Γενεύη. Στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα για την προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία και είπε ότι στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος, ενώ σε μια μη ενδεχόμενη επίλυσή του, το ψευδοκράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του. Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη κατά την οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία των επόμενων ημερών, προσθέτοντας ότι τον Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύουν 25 άτομα, ενώ τον Νίκο Αναστασιάδη 36. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του “δημάρχου” κατεχόμενης Κερύνειας Νιντάι Γκιουνγκορντού σχετικά με τις ελλείψεις στις υποδομές της πόλης και στην ανάγκη εφαρμογής του νέου πολεοδομικού σχεδίου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Οι ανησυχίες του 'λαού' είναι για την επιβίωση”, γράφει ότι ο κόσμος αντί να σκέφτεται τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα στη Γενεύη, σκέφτεται πώς να βγάλει τα προς το ζην και το πότε θα τερματιστούν οι αυξήσεις. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες της Γενεύης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι εάν στις συνομιλίες δεν φτάσουν σε μια λύση, το ψευδοκράτος έχει την επιλογή να συνεχίσει τον δρόμο του σαν ένα κοσμικό και ελεύθερο κράτος, αλλά η προτεραιότητα του παραμένει η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους στο νησί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία προχώρα προς σε μια νέα εποχή σήμερα, καθώς αρχίζει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για την τροποποίηση 18 άρθρων του συντάγματος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Εβδομάδα ειρήνης -τα μάτια είναι στραμμένα στη Γενεύη”, γράφει ότι από σήμερα μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου θα συναντιούνται οι δύο ηγέτες, ενώ κατά τη χθεσινή συνάντηση τους αποφασίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων. Γράφει ακόμα ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας επιβιβάστηκε σε σχολικά λεωφορεία και συνομίλησε με μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τις μετακινήσεις τους. Αλλού αναφέρει ότι λόγω των επικείμενων συνομιλιών στη Γενεύη Τ/κ πολιτικοί, ηγέτες κομμάτων που συνοδεύουν τον Τ/κ ηγέτη, απουσιάζουν από τις θέσεις τους στη “βουλή” με αποτέλεσμα η “βουλή” για την εβδομάδα αυτή να μην διεξάγει τις εργασίες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα