Οι μεγάλες μάχες στους έξι μεγαλύτερους δήμους της Κύπρου

Το αποτέλεσμα από έξι μεγάλες μάχες, σε έξι μεγάλους δήμους και ανάμεσα σε 19 υποψήφιους που ρίχτηκαν στην αρένα των δημοτικών εκλογών, αναμένουν εναγωνίως οι δημότες από την σημερινή διαδικασία.

Οι προκλήσεις των νέων δημάρχων που θα αναδειχτούν από τις σημερινές κάλπες, είναι μεγάλες και σημαντικές. Τόσο οι δήμοι, όσο και οι κοινότητες αποτελούν επί της ουσίας τον κυματοθραύστη της κοινωνίας απέναντι στην πολιτεία και την κεντρική κυβέρνηση, καθώς καλούνται να απορροφούν τους κραδασμούς “στα χαμηλά”, να αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τα πρακτικά προβλήματα των πολιτών και να

βρίσκουν εφαρμόσιμες λύσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους.

Εξάλλου, τα στοιχήματα είναι πολλά, με κυριότερο όλων την οικονομική επιβίωση των δήμων, η οποία αναμένεται να αποτελέσει sudoku για δυνατούς λύτες στο άμεσο μέλλον, μετά από τη σχετική έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα ο Γενικός Ελεγκτής.

Οι μάχες που δίνονται στους έξι σημαντικότερους δήμους της χώρας, διεξάγονται μεν στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και υπό τη βαριά σκιά των εξελίξεων στο Κυπριακό, αποτελούν όμως μια ενδεικτική μικρογραφία της πολιτικής κατάστασης ολόκληρης της Κύπρου.

Χαλαρή η μάχη στη Λευκωσία

Σε ήπιους τόνους διεξήχθη η προεκλογική περίοδος στην πρωτεύουσα. Οι δύο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, είναι ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Παναγιώτης Σταυρινίδης.

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ο οποίος στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ την Συμμαχία Πολιτών και του Κινήματος Αλληλεγγύη, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της θητείας του ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός των έργων μέχρι το 2020 θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την επανεκλογή του και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αυτά χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία έχει εξασφαλίσει. Επιπλέον, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, όσον αφορά στα οικονομικά του Δήμου λήφθηκαν τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις έγκαιρα και χωρίς αυτές να έχουν επιβληθεί από άλλους και οι οποίες βοήθησαν, ώστε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να καταστεί βιώσιμος ο Δήμος και να εξυπηρετεί τις τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Επιπλέον, σημαντικό βάρος έριξε στο έργο της Πλατείας Ελευθερίας, το οποίο, όπως έχει πει κατάφερε να “ξεπαγώσει”, μετά από πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Σταυρινίδης στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και διεκδικεί τη Δημαρχία με όραμα την επανένωσή της. Όπως έχει αναφέρει, οραματίζεται μια Λευκωσία- πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων, Μαρωνιτών, καθώς και όσων από άλλες χώρες που ζουν μόνιμα στη Λευκωσία. Η Λευκωσία, έχει πει, παραμένει μια πόλη “εσωστρέφειας”, ενώ προτεραιότητα του θα είναι, όπως είπε, να κλείσει επιτέλους η πληγή της πλατείας Ελευθερίας. Τέλος, ψηλά ιεραρχεί τη συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

Λ. Τσερίου και χώροι πρασίνου τα στοιχήματα για το Στρόβολο

Σε σχετικά ήπιους τόνους διεξήχθη και η προεκλογική μάχη για το Δήμο Στροβόλου, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Επαρχίας Λευκωσίας. Οι τέσσερις υποψήφιοι, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η εκμετάλλευση των πάρκων, στο οποίο έχει παρατηρηθεί σωρεία προβλημάτων. Σημαντικότατο διακύβευμα είναι επίσης η διαμόρφωση της Λεωφόρου Τσερίου, ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει, με τους δημότες και τους καταστηματάρχες να διαμαρτύρονται έντονα.

Ο νυν Δήμαρχος, Λάζαρος Σαββίδης, που έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ ,προτάσσοντας τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής του εξήγγειλε την υποψηφιότητά για την ανανέωση της θητείας του, όπως είπε, στη βάση της διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας, ισονομίας, ισοπολιτείας και συνεργασίας, ώστε οι στόχοι που τέθηκαν πριν πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν. Επιπλέον, επικαλείται την “νοικοκυρεμένη βραχυπρόθεσμη οικονομική πολιτική, αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους, που διατηρούν το Δήμο σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση και με τη ρευστότητα του να βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα”.

Η Στέλλα Μισιαούλη κατέρχεται για το δημαρχιακό θώκο έχοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ, με το οποίο είχε διατελέσει βουλευτής. Όπως έχει αναφέρει, στόχος είναι η διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής και η ανεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για τη λεωφόρος Τσερίου. Τάσσεται υπέρ της συνδρομής των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου, απλοποιώντας τις διαδικασίες για πιο ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις. Ανάμεσα στα πλάνα της είναι ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, καθώς και η εκπόνηση μελέτης για τους χώρους πρασίνου.

Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, έχοντας τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Αλληλεγγύη και μια 15ετή θητεία στο Δήμο, έχει ως όραμα τις σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες, τη διαφάνεια, τη διαρκή ενημέρωση και τις διαδικασίες άμεσης συμμετοχής των δημοτών. Επίσης, τάσσεται υπέρ της αναζωογόνησης του Δήμου, καθώς και της αναβάθμισης των υπηρεσιών.

Τέλος, ο εκλεκτός του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ Χρίστος Τσίγκης, κατέρχεται με βασικό αίτημα τον εκσυγχρονισμό του Δήμου, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι υποδομές του, θέτοντας μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες. Επιπλέον, θεωρεί ότι ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί με μετρήσιμους δείκτες απόδοσης, να απορροφά περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους και να και να επενδύει σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το μεγάλο ντέρμπι των εκλογών

Σε μεγάλη μάχη, όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθεί η σημερινή εκλογική διαδικασία στη Λεμεσό, ανάμεσα στο νυν Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου και στον πρώην βουλευτή Νίκο Νικολαΐδη.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο μετριοπαθείς πολιτικούς, η διαμάχη που ξέσπασε ανέβασε τους τόνους και όξυνε την προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα η εκλογή δημάρχου να καταλήξει σε “ντέρμπι”

Ο επί 10 χρόνια Δήμαρχος Λεμεσού, έχοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, διεκδικεί την επανεκλογή του με βασικό επιχείρημα την βελτίωση της εικόνας της πόλης και δη του παραλιακού μετώπου. Βασικό του επιχείρημα, πέρα από την εμπειρία και τις δύο θητείες προσφοράς, είναι τα διαρθρωτικά έργα ύψους 22 εκ. ευρώ που προγραμματίζονται στη Δυτική Λεμεσό και τις συνοικίες πέραν του παραλιακού μετώπου, συνέχιση της ανάπτυξης της πόλης ως ένα σημαντικό τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο και αξιοποίηση των ευκαιριών για το λιμάνι Λεμεσού, με τα κρουαζιερόπλοια και τις εταιρείες υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Νικολαΐδης, έχοντας τη στήριξη του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλληλεγγύη, κατηγορεί τον Ανδρέα Χρίστου ότι, δίνοντας όλο το βάρος στο παραλιακό μέτωπο, παραμέλησε την υπόλοιπη Λεμεσό και τους δημότες, αλλά και ότι δεν έκανε καλή διαχείριση στα του Δήμου. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, κατηγόρησε τον νυν Δήμαρχο για παρατυπίες και παράνομες αναθέσεις, καθώς και ότι επιχείρησε να αποκρύψει την εν λόγω έκθεση.

Τέλος, ο “αντικομματικός” υποψήφιος Χάρης Αριστείδου, έχει δηλώσει ότι κατέρχεται στις δημαρχιακές εκλογές για να στείλει το μήνυμα πως “πρέπει να καθαρίσουμε επιτέλους την Λεμεσό από του εμπόρους ναρκωτικών που δηλητηριάζουν και καταστρέφουν την Νεολαία”. Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι Χάρης Αριστείδου έχει υποβάλει ένσταση κατά της υποψηφιότητας των δύο ανθυποψηφίων του.

ΔΗΣΥ εναντίον ΔΗΣΥ στο Παραλίμνι

Μάχη “ΔΗΣΥ εναντίον ΔΗΣΥ” είναι η εκλογική διαδικασία στον Δήμο Παραλιμνίου, με το επίσημο κόμμα να έχει αποφύγει επιμελώς να δώσει τη στήριξή του σε έναν από τους δύο ανθυποψήφιους, λόγω της κοινής τους κομματικής προέλευσης.

Από τη μία, ο νυν Δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης, ανάμεσα στα πεπραγμένα της θητείας του, προτάσσει ότι για πρώτη φορά ο Δήμος διεκδίκησε κονδύλια από το κράτος, σε συνεργασία με άλλους δήμους, και πέτυχε χρηματοδότηση για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Επιπλέον, βάση δίνει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύλληψη διαχειριστών παραλιών της περιοχής, για την περίφημη υπόθεση με τις υπερχρεώσεις στα κρεβατάκια, με κάποιους εξ αυτών να έχουν καταδικαστεί, επιστρέφοντας χρήματα στα ταμεία του δήμου. Επιπλέον, κατηγορεί τον Γιώργο Νικολέττο ότι ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου επί σειρά θητειών, δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα, καθώς εναντιωνόταν στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής, χωρίς προφανή λόγο.

Από την άλλη, ο Γιώργος Νικολέττος (Σπαρτιάτης), κατηγορεί τον νυν Δήμαρχο ότι ασκεί πολιτική η οποία εναντιώνεται στη σωστή ανάπτυξη του Δήμου και για απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, γεγονός το οποίο άφησε το Παραλίμνι στάσιμο τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, επιθυμεί να προχωρήσει σε πιο εμπεριστατωμένη και πιο μελετημένη ανάπτυξη στο Παραλίμνι, αφήνοντας κάποια έργα να ωριμάσουν, έτσι ώστε να προσελκύσουν καλύτερη χρηματοδότηση.

Στον απόηχο των σκανδάλων η Λάρνακα

Στον “πληγωμένο” Δήμο Λάρνακας, η μάχη των εκλογών διεξάγεται ανάμεσα σε έξι υποψηφίους, με τους δημότες να καλούνται να δώσουν την ψήφο τους με φόντο τις σοβαρές καθυστερήσεις που έχει υποστεί η πόλη σε θέματα ανάπτυξης και αξιοποίησης δυνατοτήτων, καθώς και στον απόηχο της σύλληψης του απερχόμενου Δημάρχου Ανδρέα Λουρουτζιάτη, για το σκάνδαλο του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Το συμβάν της σύλληψης, όπως ήταν λογικό, έχει επιφέρει μεγάλη απογοήτευση στον κόσμο της Λάρνακας, αναφορικά με τα δημοτικά δρώμενα, με τις ψήφους να παραμένουν διασκορπισμένες, την κατάσταση να παραμένει θολή μέχρι σήμερα, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, οδηγώντας έτσι στην απουσία ξεκάθαρου φαβορί.

Ο Δημαρχεύων Λάρνακας, Πέτρος Χριστοδούλου, που έχει τη στήριξη της ΕΔΕΚ, είχε ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του Δημαρχεύοντος, προκειμένου να αφοσιωθεί στην προεκλογική μάχη, ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό, βάσει γνωμοδότησης από το νομικό σύμβουλο του Δήμου. Όπως έχει δηλώσει, η υποψηφιότητά του έχει στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και εργασίας για τον δημότη, μια πόλη ανθρώπινη και φιλική προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους της, καθώς και τη δημιουργία μιας πόλης-επιλογής για ντόπιους και ξένους επενδυτές, έτσι ώστε να επέλθει ανάπτυξη και της πρόοδος.

Ο Ανδρέας Βύρας, ο οποίος έχει την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, στο πρόγραμμά του κάνει λόγο για μια “νέα πόλη” με σύγχρονη διοίκηση, διαφάνεια, πάταξη της διαφθοράς, συνετή, βιώσιμη και φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον ανάπτυξη, θέτοντας τον δημότη στο επίκεντρο.

Ο Αλέξης Μιχαηλίδης, έχοντας τη στήριξη του ΔΗΣΥ, αλλά όχι του ΔΗΚΟ από το οποίο προέρχεται, κατέρχεται στις εκλογές με βασικούς άξονες την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Δημότη, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καλή διαχείριση. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εσόδων, της τουριστικής ανάπτυξης και των έργων υποδομής.

Ο Λούης Δημητρίου, έχει ταχθεί ενάντια στο “πολιτικό λόμπι της Λευκωσίας” και στα κομματικά συστήματα, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να το επιτύχει. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη στελέχωσης του Δήμου με ικανούς νέους επιστήμονες που να έχουν τη γνώση να ολοκληρώνουν αναπτυξιακά έργα εξευρίσκοντας τρόπους χρηματοδότησης τους κι έχει ως στόχο μια νέα πολυτελή μαρίνα, ικανή να προσελκύσει τουρισμό. Εισηγείται τη δημιουργία μικτών κλιμακίων από κρατικές αρχές και λειτουργούς του Δήμου με ιδιώτες εμπειρογνώμονες.

Ο Γιώργος (Χάρος) Κωνσταντίνου, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας στη Λάρνακα του Τεχνολογικού πάρκου και του ΑΞΙΚ και του σχεδιασμού του δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας. Επιπλέον, θα επιχειρήσει την προκήρυξη προσφορών για εξεύρεση επενδυτή για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, να εφαρμοστεί το διοικητικό διάταγμα για την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών και του υγραερίου, να αντληθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για αναπτυξιακά έργα, καθώς και να εισπραχθεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι χρωστούμενα.

Τέλος, ο Ανδρέας Πέτρου, έχοντας τη στήριξη του ΔΗΚΟ μετά από μια εσωκομματική διαδικασία με ανατροπές, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας πόλης ανθρώπινης, που θα μπορεί να φιλοξενεί και να εξυπηρετεί τους κατοίκους της.

Όλοι εναντίον ενός στην Πάφο

Μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί και στον Δήμο Πάφου, ανάμεσα στο νυν Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος και στον ανθυποψήφιό του Άκη Χρυσόμηλο.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος, υποστηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ, ανέλαβε τα ηνία μετά τον προκάτοχό του Σάββα Βέργα, ο οποίος καταδικάστηκε για την υπόθεση ΣΑΠΑ. Ο κ. Φαίδωνος κατέρχεται στις εκλογές με σημαία τη μάχη κατά της διαφθοράς, ενώ κατηγορείται από τον Άκη Χρυσόμηλο για συγκεντρωτισμό στη διαχείριση του Δήμου, απαντώντας ότι ο ίδιος λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλό των δημοτών. Ο κ. Φαίδωνος, από την άλλη, έχει κατηγορήσει τον ανθυποψήφιό του ότι με τη στήριξη των τριών κομμάτων που επιδίωξε να λάβει, έχει δημιουργήσει βαρίδια και ασήκωτες υποχρεώσεις οι οποίες πρέπει να εξαργυρωθούν στο μέλλον εις βάρος της πόλης και της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Άκης Χρυσόμηλος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών. Κατηγορεί τον νυν δήμαρχο για “one man show” στη διοίκηση του Δήμου και για το ότι παραγκωνίζει τις συλλογικές διαδικασίες για να προβάλει τη δική του προσωπικότητα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόμηλο, έχει ως αποτέλεσμα κρίσιμα ζητήματα για τον δήμο της Πάφου, να μένουν πίσω, με τους πολίτες να μην λαμβάνουν τα αναμενόμενα.

Follow @christos_mich

Keywords
κυπρος, κυπρου, εξι, εν λόγω, sudoku, μαΐου, δηκο, εδεκ, ακελ, συμμετοχή, σωρεία, προσφορες, εκλογες, συλληψεις, χυτυ, νέα, υγραεριο, ηνία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αμα, ηνία, χωρες, γνωση, θητεια, περιοδος, προγραμμα, σημερινη, χυτυ, sudoku, ακελ, ακης, αλληλεγγυη, αξονες, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, δηκο, δημος, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, δρωμενα, δυτικη, εγινε, εδεκ, ευρω, ειπε, εκθεση, εκμεταλλευση, ενημερωση, εν λόγω, εργα, ενσταση, ζωης, ιδεες, υπηρεσιες, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, κρουαζιεροπλοια, λαρνακα, λευκωσια, λεωφορος, λομπι, λογο, μαΐου, μιχαηλιδης, νικο, οραμα, πανεπιστημιο κυπρου, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, σαββιδης, συγκεκριμενα, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, σχεδιο, σωρεία, φαιδωνας, φοντο, φορα, χριστος, κωνσταντινος, δημοτικα, χωρα, κωνσταντινου, λαζαρος, πληγη, σημαια, θεματα
Τυχαία Θέματα