Οι αντιδράσεις Τουρκοκύπριων πολιτικών στην ομιλία Ερντογάν στη ΓΣ του ΟΗΕ

Η Kıbrıs  (20.09.23) δημοσιεύει δηλώσεις Τουρκοκύπριων πολιτικών αναφορικά με την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν Ερντογάν στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην  οποία απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, έκανε λόγο για μια «ιστορική ομιλία», και σε ανάρτηση σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής: «Στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ένα σημαντικό μήνυμα για την 60ή επέτειο του Κυπριακού και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να καθιερώσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για αυτήν την ιστορική ομιλία εκ μέρους μου και του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, σε ανάρτηση σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον  Ερντογάν, ο οποίος, όπως είπε, «υπήρξε η ισχυρή φωνή του τουρκοκυπριακού λαού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και έκανε για άλλη μια φορά να ακουστεί η φωνή και η δικαιοσύνη του λαού μας σε όλο τον κόσμο».

«Τα γεγονότα που προέκυψαν μετά από τόσα χρόνια αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Ο κόσμος πρέπει τώρα να δει τα γεγονότα του νησιού και να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα», υποστήριξε.

Ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι επικροτούν ολόψυχα τα μηνύματα του Ερντογάν για την Κύπρο. «Επιπλέον, είναι σημαντικό ο κ. Πρόεδρος να φέρει στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης τις εξελίξεις σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους και να υπενθυμίσει στα Ηνωμένα Έθνη τα καθήκοντά τους και την αρχή της αμεροληψίας ενώπιον του ΟΗΕ, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει στην Κύπρο», είπε.

Την ευαρέσκεια του για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέφρασε και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP)  και λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου, υποστηρίζοντας: «Η έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου  […] αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τον τουρκικό λαό.  […] Συμμεριζόμαστε την πεποίθησή ότι αυτή η ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας».

Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ  Ακανσόι δήλωσε ότι το Κόμμα του υποστηρίζει λύση ομοσπονδίας και τόνισε ότι η μόνη σωτηρία για τους Τουρκοκύπριους βρίσκεται στην εξεύρεση συνολικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Είπε και τα εξής: «Μια συμφωνία στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη λύση και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμετάβλητη βάση για την ύπαρξη, την ευημερία και την ευτυχία της κοινωνίας».

Δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση εκπροσώπησης στην ιστορία τους, ο Ακανσόι ανέφερε: «Ο λαός μας θέλει ένα αξιοπρεπές σμίξιμο με τον κόσμο και μια ομοσπονδιακή λύση που βασίζεται στη δικαιοσύνη και την ισότητα στο νησί. […]».

Η Kıbrıs  (20.09.23 kibrisgazetesi.com) γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι την ομιλία Ερντογάν χαιρέτησε και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και τα εξής: ««Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της και παρότρυνε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί να ενεργήσει αμερόληπτα. Η πρόσκλησή του έκανε τον τουρκοκυπριακό λαό πολύ χαρούμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα