Οι αντιδράσεις των "τ/κ κομμάτων" για το έγγραφο Έιντε

Ολοκληρώθηκε η ωριαία συνάντηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τους ηγέτες των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία όπου συζητήθηκε και έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το οποίο δόθηκε χθες σε όλες τις πλευρές.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΚΕΕ και

«πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή εξέλιξη τότε ο ίδιος δεν θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στο έγγραφο είπε ότι σε αυτό δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απόψεις και ότι δεν θα ικανοποιήσει (το έγγραφο) ούτε την τ/κ πλευρά ούτε και την ε/κ πλευρά. Τα όσα σχόλια και προτάσεις περιέχει για τις συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχίας «έγιναν για να γίνουν», πρόσθεσε ο κ. Οζγκιουργκιούν λέγοντας ότι η στάση της ε/κ πλευράς «δεν δίδει ελπίδες».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης θα μεταβεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά συνεχίζει τη διαδικασία με την Τουρκία ενώ η ε/κ πλευρά με την Ελλάδα. Στις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι και η Βρετανία, «και γι’ αυτό το λόγο πλευρές είναι και η Αμερική και το ΝΑΤΟ», όπως είπε.

Σερντάρ Ντενκτάς

Στις δηλώσεις του ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι εκ μέρους "της κυβέρνησης" θα μεταβεί στην Ελβετία ο ίδιος μαζί με τον "υπεξ" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την αλλοίωση εκεί των συμφωνιών εγγυήσεων και ασφάλειας. Από το έγγραφο, είπε, γίνεται αντιληπτό ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Ελβετία και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία γιατί οι συμφωνίες εγγυήσεως και ασφάλειας θα διασπαστεί για να συζητηθεί.

Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν είναι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία των πραγμάτων και είναι σημαντικό το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις επαφές του Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα.

Υποστήριξε ότι στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας, η ε/κ πλευρά δεν έχει ειλικρινή προσέγγιση και πρόσθεσε ότι συνεχίζει να έχει επιφυλάξεις για την διαδικασία, αλλά νιώθει ασφάλεια γιατί στο τέλος της ημέρας ό,τι προκύψει θα οδηγηθεί ενώπιον του λαού.

Τουφάν Ερχιουρμάν

Υπάρχει ανάγκη για επικέντρωση σε ένα αποτέλεσμα, για αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα και θάρρος, δήλωσε για τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που διευκρίνισε ότι το ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα του στη Διάσκεψη θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί από το ανώτατο όργανο του ΡΤΚ.

Το έγγραφο Έιντε ξεκαθαρίζει περισσότερο το έδαφος των διαπραγματεύσεων, είπε σημειώνοντας ότι ούτε και περίμεναν ότι το έγγραφο αυτό θα κόμιζε κάποιες προτάσεις.

Σημείωσε επίσης ότι στο σημείο αυτό οι συνομιλίες που θα γίνουν με την Τουρκία (από τον κ. Ακιντζί) είναι σημαντικές, αλλά «το πιο σημαντικό είναι όλες οι πλευρές να ενεργήσουν με μια προσέγγιση που θα επικεντρώνεται στο να βγει ένα αποτέλεσμα».

Τζεμάλ Οζγιγίτ

Το έγγραφο Έιντε επιχειρεί να διασαφηνίσει τις θέσεις των πλευρών ενόψει της Διάσκεψης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζιγιτ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Κραν Μοντάνα.

Το σημαντικό είναι να δούμε πώς θα πάει στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε λέγοντας ότι εδώ και καιρό η τ/κ πλευρά επικεντρώνεται σε ένα αποτέλεσμα και την ίδια στάση πρέπει να τηρήσει και η ε/κ πλευρά.

Αναφερόμενος στο θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι οι Τ/κ, λόγω των όσων έζησαν στο παρελθόν, έχουν κάποιες ανησυχίες, οι οποίες για να εφησυχαστούν θα πρέπει με κάποιο τρόπο το σύστημα των εγγυήσεων να συνεχιστεί. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί κίνδυνο για την άλλη πλευρά, πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα