Οι αιχμηρές ατάκες του debate και η στρατηγική αποδόμησης

Τα τελευταία τους χαρτιά έριξαν στην δεύτερη και τελευταία διακαναλική τηλεμαχία οι δυο μονομάχοι του δευτέρου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, σε μια τετ – α - τετ αναμέτρηση.

Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα debate που ευνοούσε τον μεταξύ τους διάλογο και την αντιπαράθεση, χωρίς να απουσιάζουν τα «καρφιά», οι υπαινιγμοί αλλά και τα «βελούδινα» κτυπήματα κάτω από την μέση.

Και οι δυο υποψήφιοι προσπάθησαν μέσα από την επικοινωνιακή τους στρατηγική να αποδημήσουν ο ένας τον άλλον στα σημαντικά ζητήματά που τέθηκαν στην διακαναλική.

Διαβάστε

επίσης: Debate: Το tablet του Μαλά «άναψε φωτιές» στα social media

«Ο Προεδρικός Αναστασιάδης»

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάστηκε στην τηλεμαχία με την αυτοπεποίθηση που του προσδίδει αφενός ο προεδρικός θώκος και αφετέρου το ηγετικό προφίλ που έχει κτίσει εδώ και χρόνια μέσα από την πολιτική του καριέρα. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές όπου μέσα από το ύφος του, την γλώσσα του σώματος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έδινε απαντήσεις, που ωθούσε τον κ. Μαλά να τον επικρίνει για αλαζονεία.

«Να σου πω εγώ που ξέρω»

Σε ότι αφορά το Κυπριακό και το Κραν Μοντάνα, ενότητα η οποία διήρκησε για περίπου μια ώρα, ο Σταύρος Μαλάς, προσπάθησε να αναδείξει μέσα από συγκεκριμένες επικρίσεις και αναφορές την αναβλητικότητα που επέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης να αρπάξει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο αντέκρουε τα όσα προσπάθησε να του καταλογίσει ο ανθυποψήφιος του, αλλά επικοινωνιακά προσπάθησε να περάσει το μήνυμα στον τηλεθεατή ότι του παραδίδει μέχρι και μάθημα. Η άμεση εμπλοκή και τριβή του κ. Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις σε αντίθεση με τον κ. Μαλά, αποτέλεσε ισχυρό χαρτί για τον πρώτο, ο οποίος κάθε φορά που του απαντούσε έδινε την αίσθηση ότι άρχιζε την πρόταση του, με το: «να σου πω εγώ που ξέρω…». Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα Πέμπτη (1/2) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού μετά από την κατηγορία του κ. Μαλά ότι μετέτρεψε παλαιότερη σύγκλιση για τα θέματα συναπόφασης Προέδρου και Αντιπροέδρου σε βέτο.

«Δεν δέχομαι μαθήματα»

Παρόμοια εικόνα με την ενότητα του Κυπριακού είχε και αυτή της οικονομίας. Παρά την προσπάθεια του Σταύρου Μαλά να θέσει στην ατζέντα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με τους μισθούς πείνας, ο Νίκος Αναστασιάδης απέκρουε και ανταπέδιδε τις όποιες αιχμές υπενθυμίζοντας ποιος έφερε αυτή την κατάσταση στην οικονομία. Σε κάποιο σημείο μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης ανέσυρε και μερικούς δείκτες της οικονομίας αντιπαραβάλλοντας τους με αυτούς της διακυβέρνησης Χριστόφια για να τονίσει ότι δεν δέχεται μαθήματα από ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή.

Με αυτοπεποίθηση στο ΓεΣΥ

Η στιγμή που ο Σταύρος Μαλάς βγήκε έντονά στην αντεπίθεση ήταν όταν συζητήθηκε το θέμα του Γενικού Συστήματος Υγείας, όντας γνώστης του αντικειμένου, ως πρώην υπουργός της Υγείας. Ο ίδιος δήλωσε τουλάχιστον 2 – 3 φορές ότι είναι η δική του κυβέρνηση που θα το εφαρμόσει θέλοντας έτσι να περάσει στον κόσμο το πολιτικό στίγμα της ύψιστης προτεραιότητας υλοποίησης του.

Οι αιχμηρές ατάκες

Σε ένα debate που κράτησε για περισσότερο από δυο ώρες δεν έλειψαν ασφαλώς και οι αιχμηρές ατάκες με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Η αρχή λοιπόν έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπου κατά την συζήτηση για το Κυπριακό είπε στον κ. Μαλά: «Μην βασίζεστε στα fake news».

Ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε: ««Δεν είναι ήρθαμε εδώ για να ρίχνετε χειροβομβίδες κρότου λάμψης».

Στον χορό της ατάκας μπήκε και ο κ. Μαλάς όταν σε κάποιο σημείο είπε στον Πρόεδρο: «Είστε λίγο φειδωλός με την αλήθεια».

Προς το τέλος του debate μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδη είπε στον κ. Μαλά: «Προσπαθώ να αγιάσω αλλά δεν μου επιτρέπεται» για να πάρει την εξής απάντηση: «Να αγιάσεις κύριε Αναστασιάδη θα μας κάνεις και χάρη».

Διαβάστε επίσης: Τα κυριότερα σημεία της τελευταίας τηλεμαχίας πριν την κάλπη

Keywords
Τυχαία Θέματα