Οι 4 πυλώνες του κοινού εγγράφου Έιντε για την Ασφάλεια

Με βάση τα εργαλεία που συμφωνήθηκαν, μέσω ερωτηματολογίων, στο Μοντ Πελεράν 3, από τους τεχνοκράτες αμέσως μετά την πρώτη Γενεύη, θα διαμορφωθεί από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε το «κοινό έγγραφο – οδηγός» για τις συζητήσεις στο κεφάλαιο Ασφάλεια – Εγγυήσεις κατά την επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Οι συζητήσεις τότε στο Ελβετικό θέρετρο δεν ήταν αποδοτικές, αλλά όπως μαθαίνει το Σίγμα, από μέλη της Ε/κ τεχνοκρατικής ομάδας, ξεκαθάρισαν οι τέσσερις πυλώνες εργαλεία που πρέπει να

απαντώνται στο νέο σύστημα ασφάλειας.

Αυτοί αναμένεται να καταγραφούν στο κοινό έγγραφο και είναι:

- Εσωτερική ασφάλεια
- Εξωτερική ασφάλεια
- Χρονοδιαγράμματα
- Υλοποίηση εφαρμογής της λύσης (monitoring and implementation)

Στόχος είναι οι συζητήσεις στη νέα Γενεύη να είναι δομημένες και όχι γενικόλογες και ανούσιες όπως ήταν τον περασμένο Γενάρη.
Και το βάρος θα δοθεί στα σημεία εκείνα όπου το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεράστιο.

«Όπως και εσείς, έτσι κι εγώ πράττω το καλύτερο ώστε να δούμε πως οι ελευθερίες διακίνησης και εγκατάστασης και η απόκτηση περιουσίας θα διασφαλιστούν γερά, καθώς είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι αυτό για το οποίο αγωνίζομαι και πιστεύω ότι αν η ρητορική της Τουρκίας συνοδευτεί με πραγματικές πράξεις, αναμένουμε ότι ίσως κάνουμε πολλά», αναφέρει ο ΠτΔ.

Τα δύσκολα αφορούν στην υλοποίηση εφαρμογής της λύσης που αγγίζει θέματα χρονοδιαγραμμάτων αποχώρησης του κατοχικού στρατού, επιστροφής εδαφών και έναρξης ισχύος των νέων δομών.

Αν και στην εσωτερική ασφάλεια έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση εντούτοις υπάρχουν ζωτικές διαφορές.
Εσωτερική ασφάλεια

- Η Ε/κ πλευρά εισηγείται πολυεθνική δύναμη που θα παρεμβαίνει μέσω πολύπλοκων μηχανισμών σε διακοινοτικές ταραχές και αφού εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα διαχείρισης

- Η Τ/κ – Τουρκική πλευρά εισηγούνται συμμετοχή στην δύναμη Ελλάδας και Τουρκίας και διατήρηση μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας στην Τ/κ συνιστώσα όταν τίθεται θέμα ασφάλειας που δεν περιορίζεται.
Δύσκολα είναι τα πράγματα και στην εξωτερική ασφάλεια

Εξωτερική ασφάλεια

- Η Ε/κ πλευρά εισηγείται τη σύσταση ενός μικρού, μικτού, ευέλικτου στρατού για την εξωτερική ασφάλεια, την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων και τις ασύμμετρες απειλές

- Η Τουρκική – Τ/κ πλευρά εισηγούνται διατήρηση τουρκικής βάσης στην Κύπρο με συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών (το ίδιο να γίνει και με την Ελλάδα) που θα συνδράμουν πέραν της εσωτερικής ασφάλειας, στην εξωτερική ασφάλεια του ομόσπονδου κράτους.
Σε ότι αφορά στην ημερομηνία και με βάση το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνει και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 και 23 του μήνα, η νέα Γενεύη τοποθετείται χρονικά την τελευταία εβδομάδα Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα