Οι 14 Υποψήφιοι για την Προεδρία μας προσβάλλουν

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν το χωράει ο νους μου ότι 14 άτομα διεκδικούν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Για άλλη μια φορά για ακόμα ένα θέμα πρωτοπορούμε, κάτι για το οποίο δεν πρέπει να περηφανευόμαστε.

Σε όλες τις προηγμένες, ανεπτυγμένες χώρες με παράδοση χιλιάδων χρόνων Δημοκρατίας, έχουν σε κάθε εκλογή προέδρου 2 ή 3 υποψηφίους μέσα σε πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων.  Γιατί δεν έχουν περισσότερους, δεν διαθέτουν ικανά

άτομα;  Μόνο εμείς έχουμε;

Εκείνο που πραγματικά έχουμε είναι την πλήρη άγνοια του «Γνώθι σ’  αυτόν» και την αντίληψη ότι όλοι είμαστε ικανοί για όλα.  Είναι χαρακτηριστικό της κουλτούρας και της νοοτροπίας των Κυπρίων. 

Όλοι είμαστε καλύτεροι των πάντων, τα ξέρουμε όλα, γιατί αυτός και όχι εγώ.  Αφού λοιπόν το Σύνταγμα μου το επιτρέπει, γιατί να μην υποβάλω και γω υποψηφιότητα, γιατί να μην μπει και η δική μου φωτογραφία στο ψηφοδέλτιο και να με θαυμάσει και η γειτόνισσα και οι συγγενείς και οι χωριανοί και όσοι με ζηλεύουν.

Να μη μας κακοφαίνεται.  Είναι από τα χαρακτηριστικά της νοοτροπίας μας παρά τις προόδους που κάναμε, παρά το γενικά υψηλό μορφωτικό μας επίπεδο.  Πράγματι έχουμε υψηλή μόρφωση, αλλά δεν έχουμε ικανοποιητικό έστω επίπεδο παιδείας.  Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα και φαίνεται σ’  όλες τις εκδηλώσεις των Κυπρίων.

Θα πάμε λοιπόν όλοι σε μερικές μέρες στην κάλπη, κι ανάμεσα μας και οι γριές και οι λιγότεροι μορφωμένοι άνθρωποι κι όταν θα μείνουν μόνοι τους θ’  ανοίξουν το ψηφοδέλτιο-τραπεζομάντηλο και θα ψάχνουν να βρουν τον 5ον, τον 7ον, τον 9ον, τον 11ον, αυτόν ή αυτήν τελοσπάντων που τους είπαν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, οι κομματάρχες του χωριού για να τον ψηφίσουν.  Ασφαλώς δεν θα τα καταφέρουν και πολλά θα είναι τα λάθη, αλλά ποιος νοιάζεται.  Τα επιτελεία ξέρουν ότι ανεξάρτητα λαθών και αποχών, οι πιθανότητες επιτυχίας τους δεν επηρεάζονται.

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα πράγματα, στην Κύπρο τίποτε δεν αλλάζει και πάμε στις εκλογές του 2023 με ψηφοδέλτιο-τραπεζομάντηλο, με ψηφοδέλτιο καραγκιοζιλίκι, δηλώνοντας ταυτόχρονα περήφανοι ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Έχουμε λοιπόν όλα τα φρούτα και μπορούμε να διαλέξουμε.  Ο ένας δηλώνει ότι θα κάνει μπλε ανταύγειες τα μαλλιά του για να ξεχωρίζει ως Κύπριος και έτσι θα μπορέσει να λύσει εύκολα το κυπριακό.  Η άλλη έστειλε γράμμα στον Ερντογάν, αλλά δεν της απάντησε, έχει όμως το τηλέφωνο του και θα τον πάρει και εύκολα θα λύσει το κυπριακό.  Θα λύσει όλα τα προβλήματα του τόπου ως «Μπουμπουλίνα» που είναι.

Το ίδιο δηλώνει κι άλλη καθώς προέρχεται όπως λέει από φημισμένη Βυζαντινή οικογένεια. Άλλος υποψήφιος διαλαλεί ότι αμέσως θα κηρύξει την ένταξη των ενόπλων δυνάμεων στις αντίστοιχες ελληνικές και βεβαίως την Ένωση κι αμέσως όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Άλλος περηφανεύεται ότι έβαλε υποψηφιότητα τις περισσότερες φορές από τον κάθε Κύπριο και μετά από δική του δημοσκόπηση, κερδίζει σίγουρα τις εκλογές με 51%. Κάποιος άλλος θα επαναφέρει το αριστερό κίνημα στις σωστές βάσεις και στην ορθή πορεία.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν κρίνω τους ανθρώπους που διεκδικούν το δικαίωμα που της δίνει το Σύνταγμα ούτε αυτά που διακηρύσσουν. Κρίνω την απουσία ορίων  και προϋποθέσεων σύμφωνα με την κοινή λογική.

Αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το σκηνικό των εκλογών της Ευρωπαϊκής Κύπρου. Είναι τόσο δύσκολο να γίνουν κάποιες συνταγματικές ρυθμίσεις και να καθοριστούν ελάχιστα προαπαιτούμενα για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα; Να μπουν επιτέλους κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφύγουμε τον ευτελισμό του υπέρτατου θεσμού της Δημοκρατίας; Δεν ακυρώνεται το κορυφαίο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικεί, αλλά αφού δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε όλοι, ας μπουν κάποιοι περιορισμοί μέχρι να ωριμάσουμε και να γίνουμε κοινωνίες ανεπτυγμένες, πολιτισμένες και με Παιδεία. Υπομονή, καθώς θέλουμε πολλά χρόνια ακόμα.

Για την ώρα ας περιοριστούμε σ’όσα έχουμε, αυτά μας ταιριάζουν, αυτοί είμαστε. Καλή ψήφο και γι’άλλη μια φορά, «Ο Θεός να μας ελεήσει».

Επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου

Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης  Κύπρου 

Keywords
Τυχαία Θέματα