ΟΕΒ: Μόνο με πολυασφαλιστικό είναι βιώσιμο το ΓεΣΥ

Τη θέση ότι μόνο με πολυασφαλιστικό σύστημα μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ΓΕΣΥ, εκφράζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κύπρου.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι με αφορμή χθεσινές δηλώσεις Αξιωματούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σύμφωνα με τις οποίες οι σχεδιασμοί για το ΓΕΣΥ προχωρούν όπως έχουν συμφωνηθεί με τους Κοινωνικούς Εταίρους, η ΟΕΒ θέλει να διευκρινίσει

ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να μιλά εκ μέρους της και ιδιαίτερα επί θεμάτων μείζονος σημασίας όπως είναι το ΓΕΣΥ.

«Οι θέσεις της ΟΕΒ διαμορφώνονται από το μόνο καταστατικά αρμόδιο συλλογικό όργανο που είναι το Διοικητικό της Συμβούλιο, αποτελούμενο από 120 Μέλη/Εκπροσώπους όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας», επισημαίνεται.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κριτήρια των εκάστοτε αποφάσεων της ΟΕΒ είναι το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, η προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο προόδου και ευημερίας κάθε οργανωμένης κοινωνίας.

«Προς άρση κάθε παρανόησης ή και παραπληροφόρησης που οι εν λόγω δηλώσεις από τον ΟΑΥ ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενδέχεται να έχουν προκαλέσει και για διόρθωση των λανθασμένων εντυπώσεων και αντιλήψεων για τις θέσεις της που μπορεί να έχουν δημιουργήσει, η ΟΕΒ επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση τις δέκα θέσεις αρχής επί του ΓΕΣΥ (επισυνάπτονται) όπως εγκρίθηκαν σε μαραθώνια συνεδρία του ΔΣ στις 18/7/2016», σημειώνεται.

Προστίθεται δε, ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για οικονομικά βιώσιμο ΓΕΣΥ με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, είναι το Πολυασφαλιστικό, κάτι για το οποίο η ΟΕΒ θα προσπαθήσει παντοιοτρόπως να πείσει την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Αυτές είναι οι θέσεις του ΟΕΒ αναφορικά με το ΓεΣΥ:

Η ΟΕΒ υποστηρίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ το ταχύτερο δυνατό.
Το ΓεΣΥ πρέπει να είναι λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο.
Το σύστημα πρέπει να διασφαλίζει τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτω από ένα κοινό νομικό και φορολογικό πλαίσιο.
Πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ασθενή σε ελεύθερη επιλογή ιατρού, νοσηλευτηρίου και ασφαλιστικού πάροχου, με τρόπο που θα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για συγκράτηση του κόστους και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρέπει να εφαρμοστεί το πολυασφαλιστικό σύστημα από την αρχή.
Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η διοικητική, λειτουργική και οικονομική αυτονόμηση πρέπει να είναι ουσιαστική και στη βάση του ιδιωτικού δικαίου. Η ΟΕΒ αναγνωρίζει την ανάγκη εισαγωγής μεταβατικών ρυθμίσεων, όμως αυτή πρέπει να γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις και με πρόβλεψη για στήριξη του ιδιωτικού τομέα.
Η έναρξη των εισφορών για σκοπούς ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει αμέσως μετά την εφαρμοσμένη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο ενώ την ευθύνη διαχείρισής του να έχουν κατ’ αναλογία της συνεισφοράς τους μόνο τα μέρη που συνεισφέρουν και τα χρήματα να αξιοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των παροχών του ΓεΣΥ.
Τυχόν διορθωτικές ενέργειες για την βιωσιμότητα του Ταμείου ΔΕΝ πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του ποσοστού συνεισφορών.
Πρέπει να τεθεί ανώτατο ύψος (πλαφόν) επί των συνολικών εισοδημάτων πάνω στα οποία θα καταβάλλονται εισφορές.
Πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητος Εποπτικός Μηχανισμός που θα ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα