ΟΧΣ: Ενίσχυση μηχανισμών παρακολούθησης των ΜΕΔ

Η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τα οποία έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα 36%-38% του χαρτοφυλακίου των δανείων, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ο οποίος διαθέτει σήμερα ισχυρή προστατευτική ασπίδα με κεφάλαια, ύψους €108 εκατομμυρίων και Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 18%.

Αυτό ανακοινώθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Πρόεδρο του ΟΧΣ Λοϊζο Παπαχαραλάμπους με την ευκαιρία της τέλεσης των εγκαινίων των νέων κεντρικών γραφείων του Οργανισμού,

στη Λεωφόρο Προδρόμου, στη Λευκωσία, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την ερχόμενη Πέμπτη. Κατά τη διάσκεψη ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, ενώ εξήγγειλε και νέα προϊόντα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους, η πρόσφατη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τη διαχείριση των ΜΕΔ, θα δώσει ώθηση στις αναδιαρθρώσεις και, σταδιακά, θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιπλέον προκλήσεις για τον ΟΧΣ αποτελούν ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής και των λειτουργιών του Οργανισμού και, προς τούτο, έχει αναλάβει σειρά δράσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σε ουσιαστική ενδυνάμωση και αναβάθμιση της προσφοράς υπηρεσιών προς τους πελάτες.

Νέα προϊόντα δανείων
Όσον αφορά στα νέα προϊόντα δανείων, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανακοίνωσε ότι “η άνετη κεφαλαιακή επάρκεια και η ισχυρή ρευστότητα επιτρέπουν στον Οργανισμό να διευρύνει τα δανειοδοτικά προϊόντα του, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν και συντηρήσουν την πρώτη τους κατοικία”.

Πέραν από τα δάνεια για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας, ο κ. Παπαχαράλαμπους εξήγγειλε και την παραχώρηση δανείων για την ενεργειακή αναβάθμιση της πρώτης κατοικίας ή/και την ανακαίνιση/συντήρηση της κατοικίας.

Οι αριθμοί του Οργανισμού
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Οργανισμός, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 32 χρόνια προσφοράς στον τομέα της χρηματοδότησης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στη μακρόχρονη δράση του, παραχώρησε στεγαστικά δάνεια σε 33 χιλιάδες νοικοκυριά, συνολικού ύψους €2,2 δις.

Η ρευστότητα του Οργανισμού βρίσκεται σε επίπεδα πέραν του 30%, επίπεδα τα οποία του επιτρέπουν “την άνετη δανειοδότηση των νοικοκυριών που επιθυμούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία ή να αναβαθμίσουν την ιδιόκτητη κατοικία τους”.

Το ενεργητικό του Οργανισμού ανέρχεται στα €1.1 δις, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα δάνεια που διαχειρίζεται ο Οργανισμός για λογαριασμό του Κράτους και του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, το συνολικό ενεργητικό που διαχειρίζεται ο Οργανισμός ανέρχεται σε €1,6 δις.

Τα δάνεια του Οργανισμού καλύπτονται πλήρως από καταθέσεις του κοινού. Σήμερα, ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις έχει μειωθεί στα επίπεδα του 82,3% των καταθέσεων, έναντι 87,4% το Δεκέμβριο του 2014 και 93% το Δεκέμβριο του 2013.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων του Οργανισμού ανέρχεται σε €752 εκ. Πέραν από το χαρτοφυλάκιο αυτό, ο Οργανισμός διαχειρίζεται δάνεια ύψους €171 εκ., που έχουν παραχωρηθεί με κεφάλαια του Κράτους στα πλαίσια της κοινωνικής και περιφερειακής στεγαστικής πολιτικής του.

Ανάλογη διαχείριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΧΣ, γίνεται για δάνεια ύψους €356 εκ., που έχουν παραχωρηθεί με κεφάλαια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Σήμερα, ο Οργανισμός διαχειρίζεται, συνολικά, χαρτοφυλάκιο 35 χιλιάδων δανείων, ύψους €1,3 δις.

Σε σχέση με τις καταθέσεις, η ενισχυμένη πλέον εμπιστοσύνη προς τον Οργανισμό συνέβαλε στη μικρή άνοδο των καταθέσεων, στη διάρκεια του 2014, κατά €7 εκ. και σε ουσιαστική αύξησή τους, το πρώτο 5μηνο του 2015, κατά €18,5 εκ. Σήμερα, το ύψος των καταθέσεων ανέρχεται στα €910 εκ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα