Οχήματα με πινακίδες Κοσόβου θα επιτρέπονται στη Σερβία

Το Βελιγράδι θα επιτρέπει σε οχήματα με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου να εισέρχονται στη Σερβία από το νέο έτος, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό μιας μακροχρόνιας διαμάχης για το θέμα.

Με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 από τη Σερβία, μια κίνηση που το Βελιγράδι μαζί με τους βασικούς του συμμάχους Ρωσία και Κίνα αρνούνται να αναγνωρίσουν, οι πινακίδες των αυτοκινήτων έγιναν σημείο έντασης για την εμφάνιση

εθνικών συμβόλων στα οποία αντιτίθενται και οι δύο πλευρές.

Μέχρι τώρα, οχήματα είτε από το Κοσσυφοπέδιο είτε από τη Σερβία μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα μόνο εάν τοποθετούσαν αυτοκόλλητα για να κρύψουν τα αντίστοιχα σύμβολα.

Η απόφαση ελήφθη για να "επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλα τα οχήματα" από το Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε τη Δευτέρα το κρατικό RTS, επικαλούμενο τον επικεφαλής του γραφείου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο Πέταρ Πέτκοβιτς.

Η απόφαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, είπε ο Πέτκοβιτς, αλλά υπογράμμισε ότι θα αναρτάται "αποποίηση ευθύνης" σε κάθε συνοριακή διέλευση.

"Το να επιτρέπεται σε όλα τα οχήματα να εισέρχονται είναι καθαρά μια πρακτική απόφαση, για να διευκολύνει τη θέση των ατόμων και την ελευθερία κινήσεών τους και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση μονομερώς κηρυγμένης ανεξαρτησίας του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου", είπε ο Πέτκοβιτς.

Η Σερβία συμφώνησε να αναγνωρίσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου και το αντίστροφο μετά από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2011, αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως.

Η ΕΕ χαιρέτισε την Τρίτη το "θετικό βήμα" της Σερβίας.

"Αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη προόδου στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας", ανέφερε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πίτερ Στάνο.

"Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση του καθεστώτος των αυτοκόλλητων. Η ΕΕ αναμένει τώρα το Κοσσυφοπέδιο να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο", ανέφερε ο Στανό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία παραμένει πιστή στο Βελιγράδι και εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της μέρος της Σερβίας παρά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο το 2008 , αντέδρασε αρχικά εγκαταλείποντας την τοπική διοίκηση στο βόρειο Κόσοβο με Σερβική πλειοψηφία και στη συνέχεια δημιουργώντας οδοφράγματα και κατά καιρούς συγκρούστηκε με την αστυνομία.

Αλλά από τότε, το 99 τοις εκατό των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου άλλαξαν οικειοθελώς πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες που είχαν εκδοθεί από την Πρίστινα, είπε ο Πέτκοβιτς, εξηγώντας ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για την καθημερινή τους ζωή.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εάν θα ανταποδώσει το μέτρο που ξεκίνησε από τη Σερβία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα