«Όχι» τρόικας στις προτάσεις της κυβέρνησης για την ΑΗΚ

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η εργατική ειρήνη αλλά και ολόκληρο το πρόγραμμα προσαρμογής της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού η Τρόικα απέρριψε ανεπιφύλακτα την πρόταση της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό της ΑΗΚ και μη τελική αποκρατικοποίηση της.

Η απάντηση της τρόικας επί των όσων το Υπουργείο Ενέργειας εισηγήθηκε είναι αρνητική στο σύνολο της. Το Sigma και το Capital

εξασφάλισαν αυτούσιο το κείμενο της απάντησης και αποκάλυψε ότι η τρόικα διαφωνεί σε όλα και επί της ουσίας:

Το Σίγμα εξασφάλισε αυτούσιο το κείμενο της απάντησης και αποκαλύπτει ότι η Τρόικα διαφωνεί σε όλα και επί της ουσίας

Δεν δέχεται ΜΗ διαχωρισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτοςΔεν δέχεται ΜΗ αποκρατικοποίηση της ΑΗΚΔεν δίνει παράταση στο χρόνο εφαρμογής της πρόνοιας του μνημονίου

Στην πράξη σημαίνει ότι κάνουμε άλλο ένα βήμα προς τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Αρχή, οι οποίοι όχι μόνο δεν συζητούν αλλά ούτε θέλουν να ακούσουν για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού τους.

Στην απάντηση της η Τρόικα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμού θέτοντας τα δύο πόδια της κυβέρνησης σε ένα παπούτσι. Αναφέρει επί λέξει σχολιάζοντας την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για διατήρηση του κρατικού ελέγχου στην νέα ιδιοκτησιακή δομή:

Ενώ υποστηρίζουμε το διαχωρισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος διαφωνούμε ανεπιφύλακτα με το μέρος της απόφασής που διαχωρίζει την ΑΗΚ από τους υπό αποκρατικοποίηση οργανισμούς.Αυτό συγκρούεται και με την πρόνοια του μνημονίου που απαιτεί την αποκρατικοποίηση του οργανισμού μέχρι τα μέσα του 2018. Μάλιστα καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει κατά πόσο ακόμη υποστηρίζει τα όσα δεσμεύτηκε να πράξει μέσα από το μνημόνιο στήριξης.

Σε ότι αφορά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η αγορά ενέργειας στην Κύπρο, υιοθετούν την τακτική «μαστίγιο και καρότο» αφού δέχονται ότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν, όπως πχ μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι αρκετός λόγος για μη υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες σας για τους αστάθμητους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ενέργειας στην Κύπρο, ωστόσο είναι θέση μας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει στην απόφαση του να συμπεριλάβει πρόνοια ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες θα ληφθούν υπόψη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανατρέψουν την απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Με την πλάτη στον τοίχο

Η Κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αφού από τη μια υποσχέθηκε στις συντεχνίες ότι η ΑΗΚ δεν θα αποκρατικοποιηθεί ενώ από την άλλη η τρόικα παρουσιάζεται άτεγκτη.

Η αντίδραση της Κυβέρνησης δεν έχει καθοριστεί. Ωστόσο όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δεσμεύτηκε να ενημερώσει τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στο Τρόοδος ενώ αύριο θα καλέσει την Διοίκηση και τη Διεύθυνση της ΑΗΚ για να τους ενημερώσει επίσημα.

Αυτό βεβαίως θα ανοίξει στην ουσία τον ασκό του Αιόλου καθώς οι συντεχνίες βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου και η πρώτη αντίδραση τους, όταν τις ενημερώσαμε, ήταν ότι θα συγκαλέσουν άμεσα τα συλλογικά τους όργανα και θα προχωρήσουν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα