Ο ξυλοδαρμός του εγγονού Ρ. Ντενκτάς στον τ/κ Τύπο

Ποικίλα τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στο χρέος του παράνομου ξενοδοχείου “Κράτος” και στη συζήτηση στη “βουλή” για διαγραφή του χρέους, στην ανακοίνωση της “πρεσβείας” της Τουρκίας στα κατεχόμενα με την οποία καταδικάζεται ο ξυλοδαρμός του εγγονού του Ραούφ Ντενκτάς, στη διαδικασία των προσφορών για το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Μόρφου, αλλά και στις ανησυχίες

των φοιτητών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Κανείς από το Κράτος δεν το ζήτησε”, γράφει ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη “βουλή” τέθηκε θέμα διαγραφής του χρέους για φόρους του παράνομου ξενοδοχείου Κράτος στην κατεχόμενη Κερύνεια, το οποίο ανέρχεται στα 9 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 2,5 εκατ. Ευρώ). Σημειώνεται ότι οι “ιδιοκτήτες” του παράνομου ξενοδοχείου καταδικάστηκαν την περασμένη βδομάδα από τουρκικό δικαστήριο για απάτη. Αλλού γράφει ότι σε ανακοίνωσή της η “πρεσβεία” της Τουρκίας στα κατεχόμενα καταδίκασε την επίθεση και ξυλοδαρμό του εγγονού του πρώην ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και Τούρκοι έποικοι. Αναφορά γίνεται και στο θέμα των προσφορών για το “νοσοκομείο” στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου κατά τη συζήτηση χθες στη “βουλή” δημιουργήθηκαν εντάσεις.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Λόγω των υποκαταστημάτων των τραπεζών χάνουμε 100 εκατ. τουρκικές λίρες”, αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα του οικονομολόγου Γκιορκέμ Τσελεμπίογλου, στα κατεχόμενα λειτουργούν έξι υποκαταστήματα ξένων τραπεζών και 14 τ/κ τράπεζες, ενώ για τις καταθέσεις των Τ/κ στις ξένες τράπεζες δίνεται χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα η τράπεζα να καταφέρνει να “βγάζει” εκτός 100 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 26 εκατ. Ευρώ). Γράφει, ακόμα, ότι έφτασε ψες στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επίκεντρο της επίσκεψής του το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε κατηγορίες της “διευθύντριας” παράνομου ξενοδοχείου στην κατεχόμενη Λευκωσία εναντίον του “δημάρχου” κατεχόμενης Λευκωσίας, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διανομή του νερού που μεταφέρεται στα κατεχόμενα από την Τουρκία, με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να αγοράζει ακριβά το νερό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ο Αναστασιάδης πρέπει να κάνει ένα βήμα μπρος”, αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της λεγόμενης προεδρίας στα κατεχόμενα, Μπαρίς Μπουρτζού ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν έχει κλείσει, απλώς σε αυτή τη φάση δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα και είναι στα χέρια της ελληνοκυπριακής ηγεσίας να ξεπεραστεί η κρίση για την ένωση. Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις των τ/κ κομμάτων, που καταδικάζουν την απόφαση της Βουλής για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε 16 χρονιά χάθηκαν 734 άτομα σε οδικά ατυχήματα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Προκαλούμε τα κυκλοφοριακά εγκλήματα εις γνώση μας”, αναφέρει ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την οδική κυκλοφορία, ο κόσμος παραδέχτηκε με ειλικρίνεια πως τα περισσότερα ατυχήματα προκαλούνται από ομιλία σε κινητά τηλεφώνα, στην προσπάθεια να στέλλουν μηνύματα, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, υπερβολική ταχύτητα και απροσεξία. Άλλου δημοσιεύει φωτογραφία αρσενικής χελώνας caretta που είχε βρεθεί τραυματισμένη στην περιοχή Άγιος Αμβρόσιος και αφέθηκε ελεύθερη στη θάλασσα μετά από ένα μήνα περίθαλψης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι εργασίες αποκατάστασης των αρχαίων μνημείων στην Αμμόχωστο που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τη UNDP PFF μπορεί να σταματήσουν λόγω έλλειψης κατάλληλης πέτρας και υλικών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Μια προσφορά, δύο κυβερνήσεις”, αναφέρεται στο θέμα των προσφορών για ανέγερση “νοσοκομείου” στην κατεχόμενη Μόρφου και γράφει ότι χθες ο “υπουργός” οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς κατέθεσε πρόταση στην “ολομέλεια”, με την οποία ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής για διεξαγωγή έρευνας για το θέμα των προσφορών. Αναφέρεται, ακόμα, σε δηλώσεις φοιτητών στην εφημερίδα, στις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στη Λεμεσό μετά από πρόσκληση του ΑΚΕΛ και στην κοινή έκκληση στους δύο ηγέτες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα