Ο βελγικός Τύπος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της νέας Ευρώπης πρόκειται να σηματοδοτήσει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με τη De Standaard, στο βαθμό που θα δρομολογήσει τη νέα μορφή που θα λάβει η Ευρώπη μετά το Brexit.

Σημειώνεται συγκεκριμένα πως οι εργασίες της σημερινής Συνόδου και οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών αφορούν το περιεχόμενο της λεγόμενης ‘δήλωσης της Ρώμης’ που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 25 Μαρτίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της ΕΕ.

Κατά την εφημερίδα, η δημιουργία

μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», η οποία δείχνει να αποτελεί το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο, αποτελεί μια αδήριτη αναγκαιότητα προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, πιο δίκαιη και πιο ευημερούσα. Ενώ η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα ένα άλλο αφήγημα μετά το Brexit, η Πολωνία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της ΕΕ εγείροντας προσκόμματα σε ό,τι αφορά την ανανέωση της θητείας του D. Tusk στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζει από την πλευρά της η De Tijd. Η εφημερίδα εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο που εγκυμονεί για την Ευρώπη, σε περίπτωση που υιοθετηθεί το μοντέλο των πολλών ταχυτήτων, να μετατραπεί σε έναν «χυλό», με καταληκτικό στάδιο την αποσύνθεση και εν τέλει τη διάλυσή της.

Με το θέμα της ανανέωσης της θητείας του Donald Tusk στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ασχολείται ο βελγικός γαλλόφωνος Τύπος, σημειώνοντας ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην επανεκλογή του Πολωνού, παρά την έντονη αντίδραση της χώρας του.

Η La Libre Belgique αναφέρει ότι συνήθως οι ηγέτες προτιμούν να λαμβάνονται με ομοφωνία τέτοιου είδους αποφάσεις, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη λύση της ειδικής πλειοψηφίας, έχοντας ήδη επιβεβαιώσει το θετικό κλίμα υπέρ του Tusk στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η L’ Echo από τη μεριά της κάνει λόγο για κλίμα αντιπαράθεσης, το οποίο προκαλεί σύγχυση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ η Le Soir, στο κύριο άρθρο της, επισημαίνει ότι ο Πολωνός χαίρει ομόφωνα της εκτίμησης των εταίρων του, αφού ανέλαβε να συντονίσει τις δράσεις των 28 κατά την πιο ταραχώδη και διχαστική ίσως περίοδο της ιστορίας της ΕΕ και ότι, παρά τα όσα του προσάπτει η κυβέρνηση της χώρας του ως προς το ότι δεν την υποστήριξε αρκετά, η Πολωνία και όλη η κεντρική και ανατολική Ευρώπη επωφελήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη θητεία του, σχολιάζοντας ότι είναι τέτοιος ο παραλογισμός της πολωνικής στάσης που ο Ντόναλτ Τραμπ δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα