«Ο τοίχος της καλοσύνης»-Ιρανικό έργο βοήθειας για άστεγους

«Ο τοίχος της καλοσύνης» οργανώθηκε και υλοποιήθηκε αυθόρμητα σε μεγάλες πόλεις του Ιράν, με σκοπό τη συνδρομή των αστέγων.

Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα, φαίνεται να ξεκίνησε στη βόρειο-ανατολική πόλη της Mashhad, όταν κάποιος έβαλε μερικές κρεμάστρες και άγκιστρα σε έναν τοίχο, γράφοντας δίπλα: «Εάν δεν τα χρειάζεστε, αφήστε τα εδώ. Εάν τα χρειάζεστε, πάρτε τα». Έτσι, σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται παντελόνια, παλτά και άλλα ζεστά ρούχα.

Συγκεκριμένα όμως, ο άνθρωπος που έκανε τους πρώτους «Τοίχους της Καλοσύνης» σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC,

το οποίο με τη σειρά επικαλείται τοπική εφημερίδα του Ιράν, επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Παρόλα αυτά, σημασία έχει ότι, η κίνηση ανθρωπιάς εξαπλώθηκε ταχύτατα με τη βοήθεια των social media και άρχισε να γίνεται viral και σε άλλες πόλεις.

Οι χρήστες των social media πολλαπλασίασαν τις αναρτήσεις με φωτογραφίες των τοίχων, με την παραίνεση να μην αφήσουν κανέναν άστεγο εκτεθειμένο στο κρύο αυτόν τον χειμώνα.

«Οι τοίχοι χωρίζουν τους ανθρώπους, αλλά σε κάποιους δρόμους στο Σιράζ, αυτοί οι τοίχοι έφεραν τους ανθρώπους πιο κοντά» γράφει ένας χρήστης του facebook, επικαλούμενος τα νότια της πόλης, όπου έχει δημιουργηθεί και εκεί ένας τέτοιος τοίχος.

Ωστόσο, η αυθόρμητη αυτή εκδήλωση αλληλεγγύης έχει ερμηνευτεί από ορισμένους ως ένδειξη ότι, η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

«Οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον σε μια χώρα με τόσο μεγάλο πλούτο. Οι υπεύθυνοι δεν φαίνεται να μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες με αυτές των ανθρώπων που είχαν αυτή την πρωτοβουλία» γράφει ένας χρήστης του Facebook.

«Αν οι πολιτικοί μας είχαν σοφία και πρόνοια, δεν θα είχαμε ούτε έναν άστεγο σε αυτή τη χώρα με τον πλούτο που έχουμε» σημειώνει άλλος.

Η κατάσταση έχει αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τα στατιστικά κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των αστέγων στις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άστεγοι στο Ιράν υπολογίζονται σε περίπου 15.000, αν και σύμφωνα με άλλες εκθέσεις, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στους αστέγους μόνο της πρωτεύουσας, μια και ο συνολικός αριθμός θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Εν κατακλείδι, «ο τοίχος της καλοσύνης» μοιάζει με μια άλλη πρωτοβουλία πολιτών που ονομάζεται «Payan e-Kartonkhabi», με ψυγεία στους δρόμους της πόλης, στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν τα τρόφιμα για τους άστεγους.

ΠΗΓΗ: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα